Hyppää sisältöön

Hamiltonin raivoisa takaa-ajo jatkuu, mutta mestaruus voi jo ratketa Verstappenille – tutustu uuteen rataan, joka asiantuntijan mukaan lisää "riskikerrointa"

Formula 1 -kautta on jäljellä enää kaksi osakilpailua. Red Bullin Max Verstappen johtaa Mercedeksen Lewis Hamiltonia kahdeksalla pisteellä. Uusi ja ahdas rata voi ratkaista mestaruustaiston.

Red Bullin Max Verstappenilla riittää sunnuntaina tekemistä, ettei Lewis Hamilton kiri eroa mestaruustaistossa.
Lewis Hamilton on kaventanut Max Verstappenin eroa MM-sarjan kärjessä kahtena edellisenä GP-viikonloppuna. Kuva: All Over Press
Antti-Jussi Korhonen,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin tuima kamppailu formula ykkösten maailmanmestaruudesta on huipentumassa. Mestaruus on katkolla Red Bull -kuljettaja Verstappenille kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Saudi-Arabiassa.

Ensimmäistä mestaruuttaan jahtaava Verstappen on kahdeksan pisteen johdossa Mercedeksen Hamiltoniin. Verstappen on siis vielä kiinni mestaruudessa, mutta Hamilton kiristi taistoa vakuuttavilla voitoillaan Brasiliassa ja Qatarissa.

– Tulossa on yksi huikeimmista taisteluista pitkiin aikoihin, formula ykköset ovat kaivanneet tällaista. Verstappen on vielä hiukan raaka eikä ole tottunut voittamaan. Sen sijaan Hamiltonilla riittää kokemusta. Silti Verstappen todellakin pystyy voittamaan mestaruuden, siis hienot lähtökohdat, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh arvioi.

Verstappen on vielä MM-taistossa niskan päällä, mutta Mildh ei lähde veikkaamaan mestaria.

– Tässä lajissa voi tapahtua mitä vain, on lukuisia vaihtoehtoja. Mutta kahdeksan pisteen ero on todella paljon, kun enää kaksi osakilpailua on ajamatta. Molempien on päästävä aika-ajossa eturiviin eikä mitään vielä ratkea siinä, kuka ajaa paalulle. Pitää päästä puhtaaseen ilmaan ja piiloon muiden häirinnältä, Mildh ennakoi.

Max Verstappen i närkamp med Lewis Hamilton.
F1-mestaruus voi ratketa ahtaalla Saudi Arabian radalla Max Verstappenin eduksi esimerkiksi, jos Lewis Hamilton jää pisteittä ja hollantilainen ajaa toiseksi. Kuva: Shawn Thew/EPA-EFE/All Over Press

Mestaruus voi ratketa 24-vuotiaan Max Verstappenin eduksi jo tulevana viikonloppuna.

Verstappenista tulee ensimmäinen hollantilainen F1-mestari, jos Red Bull -kuljettaja voittaa ja ajaa nopeimman kierroksen Hamiltonin ollessa korkeintaan kuudes. Verstappenille riittää myös pelkkä voitto, jos Hamilton sijoittuu seitsemänneksi tai huonommin.

Mikäli Lewis Hamilton jää kymmenenneksi Verstappen pääsee juhlimaa mestaruutta ylitäessään maalilinjan toisena ja kirjauttaessaan kilpailussa nopeimman kierroksen. Hamiltonin jäädessä kokonaan ilman pisteitä riittäää Vertappenille maailmanmestaruuden varmistamiseen toinen sija.

Saudi-Arabiassa ajetaan uudella radalla

Uudet radat tuovat lisämausteensa kauden ratkaisutaistoihin. Saudi-Arabiassa ajetaan ensimmäistä kertaa.

Alla olevasta grafiikasta voit tutustua radan profiiliin.

– Edellinen kisa Qatarissa oli myös uusi kilpailu F1-talleille. Kilpailussa nähtiin paljon rengasrikkoja ja muita odottamattomia tilanteita. Saudi-Arabian rata voi tuoda kilpailuun myös tällaisia ominaisuuksia. Uudella radalla joku muu talli Red Bullin ja Mercedeksen ulkopuolelta voi onnistua esimerkiksi aika-ajossa hyvin. Se muokkaa pakkaa, Mildh sanoo.

Saudi Arabian radalla on hyvin vähän ohituspaikkoja. Radan turva-alueet ovat pienet ja ne eivät jätä varaa virheille. Ahdas rata ja kovat panokset luovat Mildhin mukaan mestaruustaistoon lisää riskikerrointa.

– Se tuo kilpailuun varmasti oman mausteensa.

Formulakauden päättävä Abu Dhabin taisto ajetaan 12. joulukuuta.

Lue myös:

Nouseeko Lewis Hamilton vääjäämättä Max Verstappenin ohi kiivassa F1-mestaruustaistossa? Asiantuntija perkaa asetelmat viimeisiin kisoihin

Valtteri Bottaksella karmea kilpailu: "Normaali päivä toimistolla" – Fernando Alonso sykähdytti kuuman mestaruuskamppailun takana

F1-legenda Frank Williams kuoli – hänet tuntenut suomalaisvaikuttaja kertoo merkittävästä vaikutuksesta Suomen ja koko maailman formulahuumaan

Suosittelemme