Hyppää sisältöön

Nyt pelätään iskua Lapin joulusesongille – matkoja kiivaasti varanneet britit säikähtivät omikronia ja kiristyvien rajoitusten mahdollisuutta

Uusi omikron-variantti ja koronatartuntojen kasvu uhkaa latistaa Lapin joulumatkailun. Esimerkiksi osa Britanniasta saapuvista haluaa aikaistaa joulumatkansa ajankohtaa.

Tapasimme napapiirille saapuneita brittejä – uuden virusmuunnoksen pelko ei varjosta matkaa, sillä Lappiin pääsyä on odotettu jo pitkään
Pekka Viinikka,
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin kansainvälisellä matkailulla on takana kaksi alakuloista talvea ja kolmatta pelätään.

Ilmassa on nyt huolestuttavia merkkejä, sillä varsinkin Iso-Britanniasta saapuvat turistit ovat varovaisia.

He ovat alkaneet jo jonkin verran perua varaamiaan elämys- ja ohjelmapalveluita. Osa haluaa myös muuttaa matkansa ajankohtaa aikaisemmaksi uusien, mahdollisesti ankarampien maahanpaluurajoitusten vuoksi.

– He myös kysyvät varausehtoja ja sitä, koska on viimeinen mahdollisuus perua mahdollisesti tilattavat tuotteet, kertoo Ilkka Soinu Lapin Elämysyrittäjät ry:stä.

Soinun mukaan peruutuksiakin on tullut, samoin vahvistamatta jääneitä kyselyjä. Elämysyrittäjät ovat muun muassa joutuneet joustamaan varaus- ja maksuajoista.

– Tämä on elämän ja kuoleman kysymys monelle yritykselle.

Tiukka pitäytyminen koronaa edeltäneissä maksuajoissa veisi Soinun mukaan loputkin asiakkaat.

Briteille tärkeä päivä alle kolmen viikon päässä

Brittien varovaisuuden taustalla on pelko siitä, että maan hallitus kiristäisi maahantulomääräyksistä. Hallitus tarkastelee nykyisiä määräyksiä uudelleen 18. joulukuuta eli vajaan kolmen viikon päästä.

– Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä silloin tapahtuu. Saattaa olla, että rajoitukset tiukkenevat tai mahdollisesti jopa höllenevät tai pysyvät samoina, kertoo Lontoon suurlähetystön lehdistöneuvos Heli Suominen.

Monessa maassa odotetaan tarkempia tutkimustuloksia omikron-viruksesta ja erityisesti rokotteiden tehosta siihen. Esimerkiksi lääkeyhtiö Biontech on luvannut joulukuun alkupuolella tietoa siitä, miten sen kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan.

Lue lisää: Selvitimme, mitä omikronista nyt tiedetään ja miten vaarallinen nopeasti leviävä virusmuunnos on

Britanniassa maahantulomääräyksiä kiristettiin marraskuun viimeisenä päivänä. Silloin tuli uudelleen voimaan määräys PCR-testin vaatimuksesta maahan saapuville. Määräys koskee sekä omia kansalaisia että muita ihmisiä.

Brittien määräykset koskevat kahdesti rokotettuja, muiden kohdalla määräykset ovat vielä tiukemmat.

Englantilaiset Vi ja Louise ovat saapuneet lomanviettoon Lappiin. Heitä huoletti uutta virusmuunnosta enemmän se, että heidän kauan odotettu matkansa peruuntuisi.
Englantilaisia Vi'tä (vas.) ja Louis'ta (oik.) huoletti uutta virusmuunnosta enemmän se, että heidän kauan odotettu matkansa peruuntuisi. He tietävät kuitenkin brittejä, jotka ovat jo peruneet myöhemmälle talveen sijoittuvia lomiaan. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Myös muissa maissa tiukennuksia

Omikron-variantille altistuneita odottaa Iso-Britanniassa tällä hetkellä pidempi, kymmenen päivän karanteeni. Heli Suominen uskoo, että uuden variantin yleistyminen maailmalla on saanut myös britit pohtimaan matkustamista ja terveysturvallisuutta.

– Koronapandemia ei todellakaan ole ohi, ja matkaan lähtöä kannattaa harkita huolella ennen lähtemistä sekä pitää huolta omasta ja muiden terveysturvallisuudesta. On syytä myös varautua nopeisiinkin muutoksiin rajoituksissa.

Lappiin tehdään joulumatkoja myös monesta muusta Euroopan maasta. Esimerkiksi Euroopan unionin alueella useat maat ovat kiristäneet maahantulomääräyksiään.

Lue myös: Maailma varautuu edellistä ankarampaan koronatalveen – näin rajoituksia kiristävät Yhdysvallat, Saksa ja Norja

Ilkka Soinun mukaan myös niin saksalaiset, ranskalaiset kuin eteläeurooppalaisetkin ovat tällä hetkellä varovaisia.

– Kansainvälisen puolen ihmiset eivät uskalla vahvistaa varauksiaan, kun kukaan ei tiedä, mitä vuodenvaihteen jälkeen tapahtuu.

Soinun mukaan kyselijöillä on intoa tulla Lappiin, mikäli koronatilanne paranee.

– Ja jos tilanne ei parane, niin esiin nousee raha eli koska on viimeinen perumis- tai varausajankohta.

Hän toivoo, että alueelliset erot koronavirustilanteessa huomioitaisiin paremmin. Tällä hetkellä Lapissa Länsi-Pohjan ja Rovaniemen alueet ovat leviämisvaiheessa, muualla Lapissa tilanne on selvästi rauhallisempi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 4.12. kello 23 saakka.

Lue myös:

Koronamuunnos varjostaa matkailun joulusesonkia – matkoja siirretään myöhemmäksi kun omikron lisää epävarmutta

Lapin joulusesonki näyttää hyvältä – matkustusrajoitusten jatkaminen ei ainakaan vielä ole aiheuttanut matkojen perumisia

Suosittelemme sinulle