Hyppää sisältöön

Ilomantsin Sotatielle odotetaan matkailijoita sekä maastossa että verkossa

Kohteisiin voi tutustua 150 kilometrin pituisella reitillä maastossa sekä jatkossa myös verkossa, sillä sotatien virtuaaliympäristöt julkistetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Hattuvaaran 1944 taisteluissa käytetyt kaksi haupitsia osoittavat Vellivaaran mottia kohti Palovaarassa.
Ilomantsin Sotatien yksi kohde on joukko-osastojen muistomerkkialue Palovaarassa. Hattuvaaran 1944 taisteluissa käytetyt kaksi 122 millin Putilov-haupitsia osoittavat Vellivaaran mottia kohti. Kuva: SkyTeamCopter
Jouki Väinämö
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilomantsin Sotatien uskotaan nousevan tulevina kesinä maamme suosituimpien sotahistoriakohteiden joukkoon.

Suomen itäisimpään kuntaan on koottu yli 30 sotahistoriakohteesta koostuva reitti. Sen merkittäviin kohteisiin kuuluu esimerkiksi Rukajärveltä siirretty, kenraalimajuri E.J. Raappanan jatkosodan aikainen komento- ja majoituspaikka Parppeinvaaran runokylässä.

Reitin varrelta löytyvät myös alueen sotahistoriaa esittelevä Taistelijan Talo Hattuvaarassa ja Möhkön kylän tuntumassa sijaitseva Öykkösenvaaran taistelualue.

Sotahistoriaan perehtynyt sotakamreeri Rauno Suhonen sanoo, että itä ja länsi ovat kohdanneet Ilomantsissa vuosisatojen ajan. Alue on siis Suomen merkittävimpiä sotahistoriakohteita.

– Maamme kunnista ainostaan Ilomantsissa on käyty suuria divisioonatason taisteluja niin talvi- kuin jatkosodassakin, Suhonen muistuttaa.

Kohteisiin voi tutustua 150 kilometrin pituisella reitillä maastossa sekä jatkossa myös verkossa, sillä sotatien virtuaaliympäristöt julkistetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Monia kohteita on kunnostettu viime vuosina. Kaikki kohteet ovat pääosin esteettömiä.

Ilomantsin Sotatie on yksi työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamista matkailuelinkeinon elpymistä edistävistä kehittämishankkeista.

Sotatietä ovat rahoittaneet myös Ilomantsin kunta, Ilomantsin Museosäätiö sekä Ilomantsin Matkailuyhdistys.

Suosittelemme sinulle