Hyppää sisältöön

Toimittaja Liselott Lindströmin ansiokas työ avasi silmät Afrikkaan: Nyt haussa kirjeenvaihtaja

Yle avaa kirjeenvaihtajuuden Afrikkaan ensi vuonna. Liselott Lindström on raportoinut eri puolilta Afrikkaa asemapaikkanaan Nairobi, Kenia.

Ylen toimittaja Liselott Lindström tarkasteli sarvikuonoa Ol Pejetan luonnonsuojelualue Keski-Keniassa.
Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström vieraili Kenian Ol Pejetan luonnonsuojelualueella marraskuun puolivälissä. Vuori Mount Kenya näkyy kuvan taka-alalla. Kuva: Luke Dray
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen palkittu toimittaja Liselott Lindström, 32, on työskennellyt Afrikassa vuodesta 2018. Viime vuosien parasta antia on ollut erilaisten ihmisten tapaaminen sekä erilaisten paikkojen näkeminen, Lindström kertoo.

Lindström palkittiin tänä vuonna Topeliuspriset-palkinnolla. Se on suomenruotsalaisten toimittajien Vuoden journalisti -palkinto. Kysyimme Lindströmiltä, mitä Afrikan-komennukselta jäi käteen.

Mitä työ Afrikassa on sinulle opettanut?

Työskentely Afrikassa on ollut Lindströmille unelmatyö. Hän on oppinut viime vuosien aikana muun muassa, että asiat järjestyvät aina jollain tavalla.

– Onhan se ollut todella upeaa ja opettavaista, mutta myös aika rankkaa. Se on opettanut paljon paineensietokykyä ja asioiden järjestämistä. Tällä mantereella kaikki on aina vähän säätämistä sinne tänne, esimerkiksi miten asioita hoidetaan.

– Vaikka ihmiset sanoisivat, että tätä ei voi tehdä tällä tavalla, niin melkein aina pystyy jotenkin tekemään asioita. Kaikki järjestyy jotenkin on tärkein oppini.

Millaisia taitoja toimittajalta vaaditaan?

Lindström on viime vuosina vieraillut noin 20 Afrikan maassa. Työskentely moninaisessa maanosassa vaatii erityisesti sosiaalisia ja kulttuurisia taitoja.

– Pitää olla koko ajan tasalla, mitä tapahtuu ja lukea ihan hirveästi ja seurata eri lähteitä, jotta pysyy kartalla.

– Vaatii tosi hyviä sosiaalisia taitoja ja ymmärrystä kulttuurista ja siitä, miten ja miksi ihmiset toimivat. Miten itse tulee tietyissä tilanteissa olla, että saa niitä tietoja ja haastatteluita, joita haluaa.

Mikä on erityisesti jäänyt mieleen viime vuosilta?

Juttukeikka Pohjois-Etiopiaan viime kesänä on yksi ikimuistoisimmista, Lindström kertoo. Se juttukeikka oli antoisuutensa lisäksi erittäin riskialtis, ja siitä seurasi muun muassa myrsky sosiaalisessa mediassa.

– Parasta tässä työssä on, kun saa olla jossain missä tapahtuu ja saa todistaa historiaa, ja viime kesänä sain mahdollisuuden mennä sota-alueelle Etiopiassa. Se oli merkittävää.

– Myös keikka Etelä-Afrikassa ja niin sanottujen trofeemetsästäjien, eli metsästysmuistoja keräävien metsästäjien kanssa. Oli kiinnostavaa päästä näkemään asioita heidän näkökulmastaan.

 Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström vieraili Kenian Ol Pejetan luonnonsuojelualueella marraskuun puolivälissä. Vuori Mount Kenya näkyy kuvan taka-alalla.
Liselott Lindström on iloinen siitä, että Yle uutisoi uuden kirjeenvaihtajan myötä myös jatkossa Afrikasta. Kuva: Luke Dray

Millaisia juttuja toivoisit näkeväsi tulevaisuudessa Afrikasta?

Lindström on iloinen Ylen päätöksestä perustaa kirjeenvaihtajuus Afrikkaan. Mannerta käsittelevissä jutuissa hän toivoo näkevänsä lisää tavallisten ihmisten elämää.

– Lukijat ovat kertoneet minulle, että he haluavat nähdä tavallista arkea. Sitä on vaikeaa mahduttaa uutisjuttuun. Itse pyrin uutiskuvissa näyttämään tavallista arkea.

– Olen tosi iloinen ja ylpeä siitä, että Yle perustaa kirjeenvaihtajuuden ja osoittaa sillä tavalla, että minunkin työ on ollut tärkeää ja halutaan maailmasta näyttää mahdollisimman moninainen ja monipuolinen kuva. Se on tosi tärkeää, jos mietitään myös globaalia solidaarisuutta.

Miksi Yle haluaa panostaa Afrikka-uutisointiin?

Ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubertin mukaan Lindströmin työ on osoittanut, että Suomessa tarvitaan ja kaivataan lisää ymmärrystä Afrikasta.

– Afrikka on valtava ja se on tärkeä. Afrikka on alati kasvavan taloudellisen ja poliittisen kiinnostuksen kohde ja sen strateginen merkitys kasvaa koko ajan. Manner on monen megatrendin näyttämö. Liselott Lindströmin tärkeä työ on osoittanut, että Suomessa tarvitaan ja myös halutaan lisää tietoa ja ymmärrystä Afrikasta. Globaalissa maailmassa Afrikan tapahtumat kytkeytyvät usein Suomeen saakka.

– Kriisit ja katastrofit ylittävät kyllä usein uutiskynnyksen kansainvälisten uutistoimistojenkin kautta, mutta paljon muuta kiinnostavaa jää kertomatta. Siksi oma läsnäolo on tärkeää.

– Ajattelen, että journalismin tehtävä on huolehtia siitä, ettei kaukainen muutu toiseksi ja vieraaksi. Maailmassa tapahtuu valtavasti kiinnostavia asioita, joista meidän Suomessa on syytä olla kartalla. Ylessä teemme joka päivä töitä sen eteen, että lisäämme ymmärrystä toisistamme ja maailmasta.

Lue myös nämä Liselott Lindströmin jutut:

Toimittajalta: Malariarokote on vuoden tärkein lääketieteellinen saavutus Afrikassa – ei koronarokote (7.10.)

Kannabiksesta voi tulla Afrikalle valtava tulonlähde – Ugandassa kannabista on syötetty sairaille eläimille, mutta nyt sitä viedään lääkkeeksi maailmalle (12.8.)

Ranskalaisyhtiön öljyputki uhkaa harvinaisten apinoiden kotimetsää Ugandassa – Simon Azaria pelkää lastensa kuulevan siitä vain tarinoissa (31.7.)

Kasvuyritys keksi pyydystää Kenian tuhoisia heinäsirkkaparvia rehuksi – "Kyläläiset luulevat minua hulluksi, kun maksan heille tuholaisista" (20.4.)

Suomi lahjoittaa yli 10 miljoonaa euroa poistaakseen kaupan esteitä Itä-Afrikassa – "Se hyödyntää suoraan suomalaisia yrityksiä", arvioi diplomaatti (3.3.)

Suosittelemme sinulle