Hyppää sisältöön
Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoi tapauksesta poliisin tiedotustilaisuudessa.
terrorismi

Viisi vangittu terrorismirikoksesta – poliisin mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikosepäily

Poliisi epäilee henkilöiden suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisi ei kerro, keneen tai keihin suunniteltu teko olisi kohdistunut tai kuinka lähellä toteutumista se oli.

Tekijät
Paula CollinJesse MäntysaloAntti LaaksoSannimari LehtiläHanna HanhinenTuomas Rimpiläinen
  • Viisi henkilöä on vangittu epäiltynä terrorismirikoksista. Epäillyt ovat kantasuomalaisia, noin 25-vuotiaita miehiä.
  • Poliisin mukaan kyseessä on radikaali äärioikeistolainen ryhmittymä. Poliisi epäilee henkilöiden suunnitelleen terroristista tekoa, mutta asiassa ei ole poliisin mukaan akuuttia vaaraa. Kyse on Suomen ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismirikosepäilystä.
  • Epäillyt asuvat Pohjois-Satakunnassa Kankaanpään seudulla. Poliisi otti epäillyt kiinni tiistaina laajassa poliisioperaatiossa.
  • Kaikkia henkilöitä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.
  • Poliisi järjesti asiasta mediatilaisuuden, jossa oli paikalla myös Suojelupoliisi Supo. Yle välitti tiedotustilaisuuden suorana ja seurasi sitä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.
Epäillyt asuvat Pohjois-Satakunnassa Kankaanpään seudulla. Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Antti Laakso

Tiedotustilaisuus Porin poliisilaitoksella on päättynyt.

Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta Yle Areenassa.

Antti Laakso

Lounais-Suomen poliisi paljasti teon itsenäisesti erilaisten lähteiden perusteella.

Antti Laakso

Poliisi kertoo, että vangitut ovat kaukana puoluepoliittisesta toiminnasta. He ovat poliisin mukaan "ulkoparlamentaarisen vaikuttamisen saralla".

Antti Laakso

Poliisi ei kommentoi ryhmän kansainvälisiä yhteyksiä. Yleisesti ottaen tämänkaltaisilla ryhmillä on verkkoyhteyksiä myös ulkomaille.

Antti Laakso

Äärioikeistolainen terrorismi on noussut viime vuosina Euroopassa, kertoo Supo. Suomessakin ideologian suosio on kasvanut. Siksi ei tullut suurena yllätyksenä, että tällainen tapaus tulee esiin Suomessa.

Antti Laakso

Poliisi: Tekijöillä ei ole yhteyttä PVL:ään eli Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, jonka toiminta on kielletty.

Antti Laakso

Poliisi: Kyse on Suomen ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismirikosepäilystä.

Antti Laakso

Siviilitiedustelulain pykäliä ei ole käytetty.

Antti Laakso

Poliisin mukaan keskeiset perusteet vangitsemiselle ovat vuodelta 2019. Poliisi ei kommentoi, onko joku vangituista tehnyt sen jälkeen jotain, mikä on tutkinnassa.

Suosittelemme sinulle