Hyppää sisältöön

Kommentti: Tampereen kiekkopyhätön ensi-illassa nähtiin kuumia tunteita ja kompastelua – yksi asia sai suun loksahtamaan auki

Seisomakatsomon muuttaminen viime hetkellä istumakatsomoksi aiheutti hankalan tilanteen perjantain paikallispelissä, kirjoittaa Yle Urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto.

Joukkueet valmiina aloittamaan Tampereen areenan avausottelun
Tampereen areenan jättimäinen mediakuutio kiinnitti katseet juhlallisessa avausillassa. Kuva: Tomi Hänninen
Pekka Aalto

Sen täytyi olla enne. Tampereen uuden areenan odotettu ensi-ilta alkoi palohälytyksellä pari tuntia ennen paikallispelin alkua eli suurin piirtein samoihin aikoihin, kun Ilveksen pelaajat kävelivät pukukoppiin. Nykyteknologia on ihmeellistä. Hallin hälyttimien herkät sensorit aistivat jo 16.30, että Ilves on liekeissä 18.30.

Kotijoukkue Tappara taas otti liian kirjaimellisesti kuulutuksen, että tärkeintä on välttää hissien käyttöä ja pysyä rauhallisena. Kirvespelaajat eivät ehtineet eväänsä liikauttaa, kun mediakuutiolla olivat lukemat 0–4. Ilveksen ja Jouko Myrrän hämmentävä niskalenkki Tapparasta piti tälläkin kertaa ja Ilves juhli 6–3-voittoa. Ottelua seurasi 13 000 katsojaa.

Mutta perjantaina oli pelissä paljon muutakin kuin kolme sarjapistettä. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Millainen oli Tampereen areenan ensipuraisu?

Jännitettä ja somekiehuntaa iltaan toi se, ettei tunnelmapankiksi mietittyä seisomokatsomoa saatu teknisten puutteiden takia käyttöön. Hallia oli toivottu pitkään ja hartaasti, mutta juuri ennen h-hetkeä kannattaminen piti turvallisuussyistä kieltää.

Seisominen kielletty, hyppiminen kielletty, isot tifot ja liput kielletty. Jääkiekko-ottelussa, ja Ilves-kannattajilta, jotka olivat tehneet hartaasta Hakametsästä Liigan äänekkäimmän hallin.

Areenan seisomakatsomon, jossa ei saanut seistä, kansoittivat perjantaina siis Ilves-fanit. Luonnollisesti Ilves runttasi Antti Saarelan johdolla avauserään neljä maalia juuri siihen päätyyn, jossa seuran kiihkeimmät fanit yrittivät hillitä itseään ja istua. Eihän siitä mitään tullut.

Tampereen areenan tunnelmaa
Kaikki kannattajat eivät ymmärrettävästi seisontakieltoa totelleet. Kuva: Tomi Hänninen

Raavaat urokset pomppasivat ylös ja paukuttivat kaikin voimin pleksiä Christian Heljangon maalin takana.

Alkoi järjestyksenvalvojien ja fanijoukon tuijotuskilpailu, jonka seurauksena kymmenet Ilves-fanit lähtivät pubin puolelle. Epäselväksi jäi, äänestivätkö he jaloillaan vai oliko järkkärien työkalupakissa tuijotuksen lisäksi myös uhkailu, lahjonta ja kiristys.

Entä illan hahmot? Kolme tähteä Saarelalle, kaksi tähteä mediakuutiolle ja yksi tähti Pentti Hietaselle.

Saarelaa tuskin tarvitsee perustella.

Vau-efektin aiheutti kivitalonkokoinen mediakuutio, jonka tarjoamista mahdollisuuksista saatiin avajaispelissä käyttöön vain pieni osa, mutta möhkäle loksautti silti suun auki. Samalla keski-ikäisen miehen kaino kehitysehdotus – tekstien fonttikokoa tulisi suurentaa noin 400 prosenttia. Maan suurimmalta kuutiolta ei pitäisi joutua arvailemaan jäähyjen kestoa.

Tampereen areenan mediakuutio
Kuutio oli näyttävä, mutta ei vielä järin selkeä. Kuva: Tomi Hänninen

Hietanen taas kajautti Maamme-laulun niin komeasti, että kiusaantunut tunnelma muuttui kerralla juhlavaksi. Kiusaantumiskliimaksi saavutettiin, kun ämyreistä livahti vahingossa ilmoille europoppia juuri kun Hietanen veti keuhkonsa täyteen happea aloittaakseen. Katsojat repesivat nauruun.

No, jää on nyt murrettu. Halli on hieman persoonaton, mutta toki hulppea ja tamperelaisille selvästi mieleinen. Näin isoissa hankkeissa on ymmärrettävää, ettei jokainen yksityiskohta toimi täydellisesti.

Lauantaina sopii odottaa jo sulavampaa menoa, kun somekansaa ja fanejaan villitsevä Ilves ottaa ohjat ja toimii kotijoukkueena. Veikkaan, että luvassa on pari pykälää näyttävämpi show kuin perjantaina.

Lue myös:

Tältä näytti Tampereen areenan avausilta: Väärä palohälytys, katsojien protesti, "säkenöivät puitteet", Saarelan hattutemppu ja Ilveksen juhlat

Suosittelemme sinulle