Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katso, millaisilla maalijuhlilla Suomi aloitti MM-kotikisat – kahdesti onnistunut Salin löysi silti parannettavaa: "Oli vähän näppäilyvirheitä"

Suomen salibandymiehet kukistivat MM-turnauksen avausottelussa Tanskan 7–0. Seuraavaksi vastus kokenee, sillä lauantaina vastassa on Ruotsi.

M Alkusarja FIN - DEN | Maalit
Antti-Jussi Sipilä,
Henri Pitkänen,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten salibandymaajoukkue avasi MM-kotikisat perjantaina odotetusti voitolla Tanskasta. Altavastaaja Tanska kaatui Helsingin jäähallissa 7–0-lukemin.

Kapteeni Nico Salo avasi Suomen maalihanat reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Avauserässä Suomi iski kaikkiaan viidesti, ja jokainen kenttä pääsi heti maalin makuun.

Toisessa erässä Suomen suvereeni hallinta jatkui, vaikka maalitehtailun tahti hidastuikin. Suomen maalivahti Lassi Toriseva selvisi avauserästä torjunnoitta, ja ensimmäisen kerran hän joutui torjuntatöihin, kun toista erää oli pelattu viitisentoista minuuttia. Lukas Eldholmin veto olikin Tanskan vaarallisin maalipaikka.

Toisen erän ainokaisesta vastasi vuosien 2016 ja 2018 MM-sankari Peter Kotilainen, jolle piste maajoukkueessa oli uran 60:s. Samalla hän nousi lajilegenda Janne Tähkän ohi maajoukkueen pistepörssissä sijalle 24.

Päätöserässä Suomi iski vielä kertaalleen, kun Eemeli Salin iski illan toisen osumansa. Suomen joukkueessa nähtiin onnistumisia laajalla rintamalla, sillä yhdeksän eri pelaajaa pääsi pisteille.

– Täytyy tyytyväinen olla, nolla omiin ja seitsemän tehtiin, hyvä startti. Jos tarkemmin peliä tarkastellaan, oli siellä vähän näppäilyvirheitä. Karstat pois ja huomenna vedetään vähän paremmin, Salin summasi.

Tunnustusta myös Tanskalle

Torisevalle torjuntoja kertyi koko ottelussa kuusi, kun Mike Trolle torjui toisessa päässä 21 kertaa. Trolle paransi otteitaan selvästi toisessa ja kolmannessa erässä.

– Jos Suomi olisi halunnut tehdä todella paljon maaleja, he olisivat laittaneet peliin virtaa, lähteneet nopeammin hyökkäämään, välillä menettäneet ja ottaneet vastahyökkäyksien vastahyökkäyksiä. Avonaista tilaa olisi ollut enemmän. Kun pelataan koko ajan maltilla ja kontrollilla siellä on koko ajan ryhmitys vastassa, Yle Urheilun asiantuntija Perttu Kytöhonka aloitti.

– Kyllä Tanska teki okko ajan duunia. Täytyy antaa heille tunnustus, että jaksoivat aika kärsivällisesti ja kurinalaisesti kyykkiä.

Jonne Junkkarinen juoksee palloa kohti.
Jonne Junkkarinen oli Suomen ykköskentässä ainoa, joka ei edusta seuratasolla tamperelaista Classicia. Kuva: Suomen Salibandyliitto

Loukkaantumisen takia MM-kisoista poisjääneen Krister Savosen paikan Suomen ykköskentässä otti Happee-puolustaja Jonne Junkkarinen. Muut Suomen ykköskentän pelaajat edustavat seuratasolla tamperelaista Classicia, joka on juhlinut SM-kultaa edelliset viisi kautta.

Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan Savosen saappaiden täyttäminen ei ole helppo tehtävä, ja vasta ottelu Ruotsia vastaan kertoo, miten Junkkarinen tehtävästä suoriutuu.

– Tänään häntä ei hirveästi testattu. Kyseessä ei ole helppo homma, vaikka hän on todella kokenut pelaaja. Junkkarinen on operoinut aika erilaisessa ympäristössä Happeessa ja Sveitsissä. Classicin ykkösviisikkoon on vähän sopeutumista, Kytöhonka kommentoi.

– Uskon, että pallollisessa pelissä ja hyökkäyspäässä hän tulee olemaan aika lähellä Savosta. Junkkarinen itsekin sanoi, että huomenna (Ruotsia vastaan) tulee kaksinkamppailuja, ne voivat olla ihan kansainvälisen tason huipulla pieni kysymysmerkki Junkkarisen kohdalla, Yle Urheilun asiantuntija Toni Lötjönen näki.

Seuraavana vastassa Ruotsi

Suomen MM-avaukseen yleisöä lehtereille olisi mahtunut enemmänkin, sillä Tanska-ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 2 665. Lauantaina Helsingin jäähallissa nähtänee kuitenkin enemmän katsojia, sillä Suomi kohtaa MM-turnauksen päävastustajansa Ruotsin.

Ruotsi ja Suomi ovat ratkaisseet mestaruuden keskenään vuodesta 2006 lähtien: näistä Ruotsi on vienyt MM-kultaa kolmesti, Suomi neljästi. Ruotsi on pelannut miesten MM-finaalissa aina ensimmäisistä vuonna 1996 pelatuista kisoista lähtien, kun taas Suomi on ollut kahdesti pronssiottelussa.

– Huomenna tulee tähän päivään verrattuna paljon fyysisempää peliä, se on ihan varma. Uskon, että olemme oppineet peleistä jonkun verran, kun olemme päässeet pelaamaan. Koitamme parantaa siitä, mitä ne viimeksi oli, se oli vähän tahmeaa. Uskon, että tulee hyvä matsi, Salin päätti.

Suomi puolustaa kotikisoissa mestaruutta, sillä se palasi Prahasta 2018 maailmanmestareina. Suomi juhli MM-kultaa myös Riiassa vuonna 2016.

Salibandyn miesten MM-kisat pelataan Suomessa 11 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran salibandyn miesten maailmanmestaruudesta kamppailtiin Helsingissä ja Vantaalla vuonna 2010. MM-kisat oli alunperin tarkoitus pelata viime vuonna, mutta kisat siirtyivät vuodella eteenpäin koronan takia.

Salibandyn miesten MM: Suomi–Ruotsi lauantaina 4.12. kello 18.40.

Juttua muokattu: Lisätty toinen kappale.

Lue myös:

Suomi tavoittelee kultaa salibandyn MM-kotikisoissa – seuraa näitä pelaajia ja katso milloin Suomi pelaa

Salibandyn MM-kotikisoista odotetaan menestystä ja nostetta lajille – "Aiemmat kotikisat ovat olleet suurta kansanjuhlaa"

Janniinan ja Nicon kaksosista toinen kuoli kohdussa ja toinen syntyi keskosena – alkoi 81 päivän sairaalajakso, joka päättyi onnellisesti

Kommentti: Suomella on harvinaisia murheita MM-kisojen alla – kestääkö uusi ykkösvahti kotiyleisön paineen ja pystyykö "Alkemisti" virittämään joukkueensa taas huippulentoon?

Suosittelemme