Hyppää sisältöön

Kaikkonen: Puolustusvoimien esitys hävittäjähankkeesta valmis – hallitus päättää ennen joulua

Jas Gripen -hävittäjä ilmassa.
Onko ruotsalainen Gripen mukana kisassa? Puolustusministeri Antti Kaikkonen ei kerro. Kuva: Tomi Jokela / AOP
Heikki Valkama
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen päätös hävittäjistä on kuin joulu. Se tulla jollottaa. Tosin jo ennen joulua.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että puolustusvoimat on nyt jättänyt puolustusministeriölle esityksensä.

– Alamme käydä sitä huolellisesti läpi, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan nyt tehdään vielä jotain tarkistuslaskemia.

– Haluamme varmistua, että kaikki on varmasti huolellisesti tehty.

Tarkkaa päivää päätökselle Kaikkonen ei anna.

– Se tarkentuu myöhemmin.

Millaisen esityksen puolutusvoimat teki?

– Siitä en voi tässä vaiheessa sanoa mitään.

Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen keskustan vaalistartti aluevaaleihin -tilaisuudessa Helsingissä lauantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Voiko nyt sanoa kuitenkin, että puolustuvoimat on pannut koneet paremmuusjärjestykseen?

– En lähde vielä avaamaan sen tarkemmin tuota työtä. Käymme sen ensin itse läpi. Sen tiedän kyllä, että ilmavoimat ja puolustusvoimat ovat huolella tehneet työtä.

Putosiko joku konetyyppi jo kisasta?

– Tätäkään asiaa en voi vielä tässä vaiheessa avata, mutta nämä meidän asettamamme aika tiukatkin kriteerit tälle tarjouskilpailulle ovat olleet ihan aitoja. Koko ajan tässä on ollut mahdollisuus, että joku tai jotkut koneet eivät kriteerejämme täytä. Jos näin on, ne eivät kilpailua voi voittaa.

Julkisuudessa on likkunut epäilyjä, pysyykö koneiden hinta ja erityisesti käyttökulut Suomen eduskunnan asettamassa haarukassa. Miten pidetään huolta siitä, että rahaa ei mene enemmän kuin piti?

– Niin, kun ne ovat kriteerejä, niin hyvin tarkasti katsotaan, mahtuvatko ne niihin kriteereihin. Ja jos ei mahdo, ei voi kilpailua voittaa.

Miten aiotte tiedottaa tästä?

– Kyllä tämä valinta tullaan riittävällä tavalla perustelemaan, miksi on päädytty siihen mihin on päädytty. Valtioneuvostohan tuon päätöksen sitten tekee.

Jos kuitenkin lipsauttaisit päivämäärän kameralle?

– En valitettavasti voi lipsauttaa, hyvästä yrityksestä huolimatta.

Mitä olennaista tässä vaiheessa voisit sanoa?

– Tasavallan presidentti johtaa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ja tasavallan presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Nämä asiat huomioidaan tässä prosessissa.

Onko presidenttikin saanut puolustusvoimien esityksen?

– No, en ole presidentin tiedottaja, että hän tiedottaa sitten omista asioistaan itse, jos katsoo, että jotakin tiedotettavaa on.

Oliko itselläsi henkilökohtaista suosikkia hävittäjien joukossa?

– Ei missään nimessä, vaan olen lähtenyt siitä, että pitää olla tasapuolinen ja reilu kilpailu. Tässä on valittu neljä maata mukaan ja jo alussa on katsottu, että nämä kaikki olivat meille hyviä kumppaneita ja kone voidaan ostaa mistä maasta tahansa. Valtioneuvosto voi toki tehdä ulko- ja turvallisuuspoliittista harkintaa tässä asiassa. Katsoisin, että tärkein arviointi on tehty jo tuossa alkuvaiheessa.

Voiko tässä käydä niin, että hallitus ja puolustusvoimat päätyvät eri ykkössuosikkiin?

– Puolustushallinto valmistelee omaa esitystään niin, että kriteerien täytyy täyttyä. Sitten vertaillaan koneiden suorituskykyä. Tältä pohjalta se esitys valmistuu. Jos tässä valikoinnissa joku selvästi parhaaksi osoittautuu, esitys syntynee tältä pohjalta. Ainakin oma ajatukseni on tämä. Toivon ja uskon, että valtioneuvosto arvostaa sitä laajaa, perusteellista, hyvää valmistelutyötä, mitä tässä puolustushallinto on tehnyt.

Paljonko päätökseen liittyy ulkopolitiikkaa, siis valintaan neljän maan välillä?

– Kaikki neljä ovat meille hyviä kumppanimaita. Kaikki hieman eri perustein, mutta itse katson, että on mahdollista ostaa kone mistä tahansa näistä neljästä maasta.

Suomi hankkii siis noin 64 hävittäjää ja kaupan hinta on kaikkineen enintään enintään 10 miljardia euroa.

Suomeen on tarjolla viisi hyvää hävittäjää – yksi niistä vie niin lähelle Natoa ja Yhdysvaltoja kuin on mahdollista

Suosittelemme