Hyppää sisältöön

Trilleri ratkesi tähän osumaan! Suomi kukisti Tshekin mielettömässä MM-välierässä ja eteni unelmafinaaliin Ruotsia vastaan

Suomen naisten salibandymaajoukkue kukisti Uppsalassa pelatussa MM-välierässä Tshekin 5–4. Suomen tehokenttä vastasi jokaisesta osumasta.

N Välierä CZE - FIN | Maali 4 - 5
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Salibandyn MM-finaali Ruotsi-Suomi sunnuntaina kello 17.20 alkaen.

Suomen naisten salibandymaajoukkue kukisti lauantaina trillerimäisessä MM-välierässä Tshekin ja eteni sunnuntain MM-finaaliin Ruotsia vastaan. Suomi nousi kahdesti tappioasemasta ja vei voiton 5–4-lukemin.

Suomen sankari oli jälleen kapteeni Veera Kauppi, joka otti joukkueensa reppuselkään. Kapteeni vastasi Suomen toisesta ja kolmannesta osumasta ja tarjoili syötöt Oona Kaupin osumiin.

– Olihan tämä ihan uskomatonta. Tiesimme, että olemme parempi joukkue, mutta juttelimmekin, että emme ole ikinä olleet MM-välierässä, joka olisi helppo. Oli aika vaikeaa, meillä oli pitkä päivä ja yritimme keksiä tekemistä, katsoimme molemmat Mamma Mia -elokuvat, Oona Kauppi kommentoi Yle Urheilulle pelin jälkeen.

– Ensimmäisessä erässä puhuimme, että se, että mennään paikalle ei riitä. Isoin asia oli ehkä, että aloimme voittaa kaksinkamppailuja. Saimme taktisesti ja pallollisesti vähän parannettua ja teimme fiksumpia ratkaisuja, minkä avulla saimme pelin kontrollin. Mielestäni tämä osoittaa, millainen joukkue olemme. Lopussa oli aikamoisia paikkoja, loimme niitä itsekin vastustajalle. Silti pidimme oman pään puhtaana ja voitimme pelin. Huikea matsi.

Suomi kohtaa sunnuntain MM-finaalissa turnausemäntä Ruotsin, joka teki MM-välierässä selvää jälkeä Sveitsistä. Vielä MM-finaalissa 2019 voitto irtosi Ruotsille vasta jatkoajalla, mutta nyt Ruotsi murskasi Sveitsin 14–1.

Ruotsi on ollut MM-turnauksessa lyömätön, ja se on iskenyt viidessä pelaamassaan ottelussa 78 osumaa. Vain Suomea vastaan joukkue jäi alle 10 osumaan, mutta silloinkin se onnistui maalinteossa yhdeksän kertaa. Suomen ja Ruotsin alkusarjan kohtaaminen päättyi Ruotsin 9–3-voittoon.

– Nyt tiedämme, mitä se on. Jos alkusarjan pelissä emme olleet tulleet edes hallille ekassa erässä, tämä välieräpeli oli hyvä aloitus meille finaalia ajatellen. Ekalla kympillä pitää olla todella valmiina, koska Ruotsi panostaa siihen todella paljon. Saamme tulla samoilla vauhdeilla melkein finaaliin. On ihan sama, montako ottelua on takana, MM-finaalissa antaa ihan kaikkensa, Oona Kauppi uskoi.

Tshekki ja Sveitsi kohtaavat iltapäivällä pronssiottelussa. Suomi pelaa finaalissa nyt neljän vuoden tauon jälkeen, sillä vuonna 2019 pelatuissa edellisissä MM-kisoissa Suomi toi Sveitsistä pronssia.

Näin ottelu eteni

Oona Kauppi vei Suomen 1–0-johtoon vain 54 sekunnin pelin jälkeen, mutta Tshekki tuli tasoihin Karolina Suchan komean yksilösuorituksen päätteeksi jo heti seuraavassa vaihdossa.

Tshekki oli edellisenä iltana joutunut tekemään täyden iltapuhteen Tanskaa vastaan MM-puolivälierässä, mutta siitä ei näkynyt lauantaina jälkeäkään. Vuoden 2020 maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Eliska Krupnova pääsi kymmenen minuutin pelin jälkeen etenemään vapaasti ja laukoi Tshekin 2–1-johtoon. Pari minuuttia myöhemmin Veera Kauppi laukoi Suomen tasoihin.

Krupnova vei Tshekin uudelleen johtoon ja erätauolle mentiin Tshekin 3–2-johdossa.

Suomi tiivisti kahteen kenttään ja paransikin peliään toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Kapteeni Kauppi toi Suomen tasoihin ajassa 32.32 ja iski uransa 99:nnen maaotteluosuman. Suomen parhaana palkittu Kauppi nousi turnauksen pistepörssissä toiseksi tehoin 13+5.

Päätöserässä My Kippilä hämäsi tshekkipuolustusta ja laukoi Suomen 4–3-johtoon. Tshekin penkillä pelin aloittanut Michaela Mlejnkova toi Tshekin kuitenkin vielä kertaalleen tasoihin.

Suomen tehokenttä viimeisteli myös 5–4-voittolukemat, kun Oona Kauppi laukoi pallon etukulmasta ohi Tshekin maalilla mainiosti esiintyneen Jana Christianovan.

Tyypillinen Tshekki-ottelu

Yle Urheilun asiantuntija Katri Luomaniemi kuvaili ottelua tyypilliseksi Suomi–Tshekki-otteluksi.

– Tälläisiä ne tuppaavat olemaan. Missään kohtaa ei voi sillä tavalla, että nyt tämä kääntyi meille. Viimeisille sekunneille asti pitää jännittää, mitä tapahtuu. Onnellisesti se päättyy usein Suomelle, Yle Urheilun asiantuntija Katri Luomaniemi summasi.

– Suomen ryhmä on sitkeä. Siellä näkyy pelaajien katseista, että usko ei loppunut missään kohtaa. Peluutuksen kautta välillä käytettiin juoksijoita tuomassa, jos näytti siltä, että jalat alkaa väsyä. Tämä on ehkä syy, miksi Kaupit jossain kohtaa ovat huilanneet tässä turnauksessa. Kuorma nousee, kun tulevat tärkeät pelit.

Salibandyn MM-finaali Ruotsi-Suomi sunnuntaina kello 17.20 alkaen.

Juttua korjattu: Ruotsi voitti Sveitsin MM-finaalissa 2019 Johanna Hultgrenin jatkoajalla iskemällä voittomaalilla, ei rangaistuslaukauskilpailun jälkeen ja päivitetty Veera Kaupin teholukemat 13+5, ei 13+4.

Lue myös:

Yle seurasi salibandyn superiltaa – Suomen salibandynaiset trillerin jälkeen MM-finaaliin, miehet kukistivat alkulohkossa Ruotsin

Suosittelemme