Hyppää sisältöön

Anton Lundell on rakentamassa poikkeuksellista tarinaa suomalaisen jääkiekon historiassa – Floridan uusi tähti janoaa yhä enemmän: "En halua tyytyä"

Anton Lundellin loisto-otteet lauantaina olivat viimeisin osoitus siitä, miten hyvin Florida nuorta suomalaista kasvattaa. Lauantai oli viimeisin todiste siitä, miten hyvin Florida Panthersin projekti Lundellin kanssa on lähtenyt liikkeelle.

Anton Lundell.
Anton Lundell on viimeistellyt alkukauden aikan 20 ottelussa tehot 5+6=11. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Florida Panthersin suomalaistulokas Anton Lundell, 20, rakentaa NHL:ssä tarinaa, jollaista kotimainen jääkiekkohistoria ei ole aiemmin kokenut.

Hyppääminen heti tulokaskaudella mestaruutta tosissaan tavoittelevan joukkueen keskikaistalle suureen rooliin on jotakin, mitä ei Suomessa olla aiemmin nähty.

Lundellin kypsyys on korostunut etenkin parin edellisviikon aikana ykkössentteri ja kapteeni Aleksander Barkovin loukkaantumisen aikana.

Viimeisin osoitus HIFK-kasvatin valmiuksista kantaa laadukasta NHL-joukkuetta nähtiin myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Lundell oli järjestelemässä iltapäiväottelussa St. Louisia vastaan jokaista Floridan kolmea osumaa. Lundellin tilastosarakkeisiin kirjattiin lopulta upeat lukemat 0+2 ja +3.

Tämän lisäksi nuori suomalaiskeskushyökkääjä voitti aloituksensa 56-prosenttisesti ja onnistui maalinteossa voittomaalikilpailussa. Paljon enempää ei voi 17 minuuttia pelaavalta tulokaspelaajalta vaatia etenkään St. Louisin kaltaista huippujoukkuetta vastaan.

– Oli hyvä peli tänään. Pelasimme ketjuna hyvin ja loimme paljon paikkoja. Pelaamisessa oli oikeanlaista raikkautta ja oli todella kiva pelata, Yle Urheilun Floridasta tavoittama Lundell kertasi ottelun tauottua.

Lundell on stuntannut Barkovia tämän loukkaantumisen aikaan suorastaan loistavasti, vaikka joukkueena Florida on paikannut hyökkäyspelivajetta kollektiivin voimalla. Peräti 15 pelaajaa on onnistunut tamperelaishyökkääjän polvivamman aikana maalinteossa.

Myös Lundell (2+2) on kantanut tältä osin kortensa kekoon.

Anton Lundellista ei voi silti puhua vain tehopisteiden kautta. Lauantain huippukamppailussakin Panthers-luotsi käytti helsinkiläistä joukkueesta eniten alivoimalla.

Juuri tämä kertoo Lundellin kypsyydestä suurin kirjaimin. Lisäksi Panthers on kirjannut Barkovin loukkaantumisen aikana ykkössektorin maalipaikat nimiinsä 5-5-pelissä Lundellin ollessa jäällä tylysti 33–16!

Yli 67 prosentin suhdeluku ykkössektorin maalipaikoissa on Florida-hyökkääjien toiseksi korkein.

Lundell on tyytyväinen lauantain kaltaisiin otteluihin, mutta hän ei kuitenkaan pompi ilosta tasajalkaa.

– Tietenkin siitä saa hyviä fiiliksiä, kun on itse ratkomassa otteluita, mutta se tässä on koko ajan tavoitteena ollutkin. En halua tyytyä siihen, mitä tällä hetkellä on, vaan koko ajan täytyy nostaa rimaa ja tasoa. Hyvällä tavalla haluan jatkuvasti enemmän, Lundell totesi.

Anton Lundell.
Lundell on saanut kauden aikana runsaasti vastuuta alivoimalla. Kuva: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

Panthers kasvattaa Lundellia oikealla tavalla

Ylivoimapeli lienee ainakin yksi osa-alue, jolta Lundell haluaisi jatkossa enemmän. Florida on peluuttanut Barkovin loukkaantumisen aikaan yhdeksää hyökkääjää ylivoimalla, mutta Lundell on jäänyt ilman ylivoimavastuuta.

Lundell on tottunut pelaamaan ylivoimaa aiemmin urallaan ja siksi janoaakin kuumeisesti tuttuun rooliin.

Seurana Panthers lähestyy tilannetta kuitenkin oikein.

Lundell on Etelä-Floridassa juuri nyt kehityksensä kannalta ihanteellisessa tilanteessa. Vastuuta tulee ja kokonaisvaltainen peli kehittyy annetun vastuun kautta, mutta samaan aikaan hän saa operoida kovan kärjen takana oikealla tavalla paineettomasti. Lundell haluaa kehittyä, kasvaa ja kantaa vastuuta, mutta toistaiseksi Floridan menestyksestä vastuu on muiden harteilla.

Asetelma antaa Lundellille mahdollisuuden onnistua, mutta pitää tämän samalla oikealla tavalla nälkäisenä. Seura ei halua laittaa nuoren ja kokemattoman pelaajan lautaselle liian monia asioita liian nopeasti, eikä sen tarvitse tehdä niin, koska sillä on joukkueessaan syvyyttä nyt enemmän kuin kenties koskaan.

On myös niin, että juuri hyökkäys- ja ylivoimapelin suhteen Floridalla ei ole Lundellin suhteen minkäänlaisia epäilyksiä. Seura tietää Lundellin osaamisen liittyen ylivoimapelin pyörittämiseen. Sen aika koittaa myöhemmin ja sitä odotellessa seura keskittyy kehittämään Lundellin kokonaisvaltaista pelaamista.

Lundell ei ole tyytymätön, mutta janoaa enemmän.

– Olen pelaaja, joka on tottunut enemmän pelaamaan yli- kuin alivoimaa, että siinä mielessä roolit ovat hieman sekaisin. Se on nyt isompi alivoimalla ja siihen pitää keskittyä, koska erikoistilanteilla pelit yleensä ratkotaan. Viisi-viisi-pelissä on sitten enemmän vapauksia pelata hyökkäyspeliä ja luoda tilanteita, Lundell sanoi ja kiirehti lisäämään:

– Meillä on paljon hyviä pelaajia täällä ja syvyyttä porukassa hyvin. Täytyy ymmärtää, että pelaajia, jotka ovat olleet täällä kauemmin, peluutetaan joskus enemmän.

Lauantai olikin viimeisin todiste siitä, miten hyvin Florida Panthersin projekti Anton Lundellin kanssa on lähtenyt liikkeelle. Kun laadukkaaseen hyökkäyspelaamiseen yhdistetään luotettava 60 metrin pelaaminen aloitusvoittoineen kaikkineen, kasassa on vahva kokonaispaketti. Täytyy myös muistaa, että nyt puhutaan pelaajasta, jolla on vielä paljon kasvuvaraa.

Anton Lundell nätar mot Ville Husso.
Lundell on iskenyt alkukauden aikana viisi maalia. Kuva: Jasen Vinlove/USA TODAY Sports/All Over Press

Kirivaihde toimii

Joukkueena Florida nousi lauantaina voittoon tutulla tavalla, tappioasemasta. Panthersin kovasta ja herkästä kirivaihteesta onkin tulossa yksi joukkueen tavaramerkeistä. Aiemmin viikolla Florida oli sekä Washingtonia että Buffaloa vastaan tappiolla 1–4-lukemin, mutta nousi voittoon molemmissa otteluissa.

Myös lauantaina se oli tappiolla kolmesti yhdellä maalilla, mutta käänsi lopulta ottelun edukseen voittomaalikisan kautta.

– Varsinkin kotona tuosta on tullut ihan oma juttunsa. Yhdestä maalista tuollaisessa tappioasemassa on yleensä syttynyt sellainen henki jengissä, että me muuten voitetaan tämä peli. Se energia tulee joukkueen sisältä. Kaikki tietää, että voitetaan kyllä, jos pelataan peliä oikealla tavalla yhdessä, eikä aleta sooloilla, Lundell kertoi.

Samaan hengenvetoon Lundell muistutti trendin olevan huolestuttava.

– Puhuimme siitä pitkään, ettei me voida antaa aina kaverille kolmea eteen. Se ei pitkässä juoksussa tuota meille paljon voittoja.

Kotikaukalossa pelaaminen sen sijaan on tuottanut joukkueelle paljon voittoja. Floridaa ei toden totta ole tunnettu NHL-maailmassa erityisen vaarallisena vieraskaukalona, mutta sitä se on viimeisen puolen vuoden aikana ollut. Nopeajalkainen ja taitava Panthers-lauma on voittanut 30 edellisestä kotiottelustaan 27 maalierolla 123–65.

– Täällä on tällä hetkellä erittäin hienoa pelata. Meillä on mahtavat fanit ja aika kova meteli, vaikka ei ehkä uskoisi. En usko, että se on kovin helppo paikka vastustajalle juuri nyt pelata varsinkaan silloin, kun saamme sen toisen vaihteen silmään, Lundell päätti.

Lue myös:

Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho huimassa iskussa – Mikael Granlund näytti jälleen upeaa pelisilmäänsä

Kristian Vesalaiselle NHL-uran toinen maali – Jesse Puljujärvi nostettiin takaisin ykkösketjuun

Kaksi maalia iskenyt Anton Lundell kehui suomalaiskollegaa uskomattomasta suorituksesta: "Kävin kiittämässä häntä"

Suosittelemme sinulle