Hyppää sisältöön

Bildin mukaan Dortmundin brittipelaajan kohulausunnosta on tehty rikosilmoitus – Seura puolustaa: "Hän on 18-vuotias"

Saksan Bundesliigan huippuottelussa lauantaina Bayern Münchenille hävinnyt Borussia Dortmund joutui sunnuntaina puolustamaan 18-vuotiasta Jude Bellinghamia, jota uhkaavat kohulausunnon jälkeen oikeustoimet ja rangaistukset.

Kuvassa oleva Dortmund-pelaaja Jude Bellingham on joutunut myrskynsilmään kohulausunnoillaan erotuomarista
Jude Bellingham arvosteli kuuman huippu-ottelun jälkeen erotuomaria Felix Zwayeria. Kuva: Borussia Dortmund/Getty Images
STT–Yle,
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Englannin maajoukkuepelaaja Jude Bellingham arvosteli kuuman huippu-ottelun jälkeen erotuomari Felix Zwayeria, joka ei antanut lauantaina Dortmundille rangaistuspotkua mutta vihelsi sen sijaan ottelun 3–2-voittomaalin tuottaneen kiistanalaisen pilkun Bayernille.

Bellingham huomautti Zwayerin epäiltyä osallisuutta Saksan jalkapalloa vuosia sitten ravistelleeseen ottelumanipulaatioskandaaliin, ja kärkäs kommentointi saattaa tuoda pelaajalle mittavan rangaistuksen muun muassa Saksan jalkapalloliitolta.

– Monia erotuomarin tekemiä päätöksiä ottelussa voi pohtia. Jos Saksan suurin futispeli annetaan tuomittavaksi erotuomarille, joka on fiksannut pelejä aikaisemmin, niin mitä muuta voisikaan odottaa? Bellingham arvosteli norjalaisessa Viaplay Fotballin tv-haastattelussa heti Bayern-pelin jälkimainingeissa.

Zwayer on yhdistetty aiemmin erotuomari Robert Hoyzerin toimiin. Vuoden 2004 asiakirjojen mukaan Zwayer vastaanotti rahaa avustaakseen Hoyzeria, joka tuomittiin vuonna 2005 vankeuteen ottelutulosten järjestelystä.

Tuolloin linjatuomarina toiminut Zwayer ei kertonut Hoyzerin hämäräbisneksistä, ja hänet siirrettiin puoleksi vuodeksi sivuun jalkapallotoiminnoista. Zwayerin mahdollisesta osallisuudesta fiksauksiin ei kuitenkaan koskaan saatu varmoja tietoja, ja Zwayer on aina vannonut syyttömyyttään.

Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke puolustaa Bellinghamia.

– On helppo ymmärtää, että Juden sanomiset johtuivat tunteesta, jota riitti monilla pelin jälkeen. Jude Bellingham muistutti meitä jostakin, mitä todella tapahtui, Watzke totesi.

Myös Dortmundin urheilujohtaja Michael Zorc seisoo Bellinghamin takana.

– Poika on 18-vuotias ja kommentoi asioita kiihkeän, hyvin tunteellisen pelin jälkeen. Hän puhuu vanhoista tosiasioista, joita ei tietysti tarvitse enää kaivella. Me seisomme hänen takanaan, enkä näe tässä rikosoikeudellisesti mitään ongelmallista, Zorc kommentoi saksalaismedialle.

Bayernin toimitusjohtaja Oliver Kahn näkee sen sijaan "rajan" ylittyneen.

– Jos jonkun pitäisi ymmärtää entisenä pelaajana tuollaista, niin minun. Mutta totta kai menet liian pitkälle, kun sanot sellaista, jota kadut jälkeenpäin. En muista yhdenkään pelaajan puhuneen koskaan noin, Kahn ihmetteli.

DFB:n erotuomaritarkkailija Marco Haase on tehnyt Bildin mukaan rikosilmoituksen Jude Bellinghamia vastaan kunnianloukkauksesta.

Lue myös:

Huuhkajat ei enää leireile Qatarissa, kertoo Tim Sparv – ihmisoikeuksista puhuva maajoukkuekapteeni vetoaa vaikutusvaltaisiin supertähtiin

Suosittelemme sinulle