Hyppää sisältöön

Ville Hussolla on vihdoin mahdollisuus lopulliseen läpimurtoon NHL:ssä – pitkän tien kulkenut maalivahti kertoo syyt lupaaville otteille

St. Louisin Ville Husso on joutunut kulkemaan pitkän tien noustakseen NHL-maalivahdiksi. Tällä kaudella Hussolla on mahdollisuus tehdä lopullinen läpimurto maailman kovimmassa liigassa.

Ville Husso firar seger med David Perron.
Ville Husso on esiintynyt tällä kaudella kuudessa NHL-ottelussa torjuntaprosentilla 92,9. Kuva: Jeff Curry/USA TODAY Sports/All Over Press
Tommi Seppälä

Ville Husso on suomalaisten NHL-maalivahtien joukossa eräänlainen poikkeus. Siinä, missä monet ovat nousseet NHL:ään suoraan Euroopasta tai korkeintaan yhden tai kahden AHL-vuoden kautta, HIFK:ssa kiekkokasvatuksensa saanut Husso on kulkenut Pohjois-Amerikassa pitkän ja kivisen tien noustakseen kirkkaisiin valoihin.

Nuoresta iästään huolimatta Husso, 26, aloitti syksyllä Pohjois-Amerikassa jo kuudennen kautensa.

Husson urakehitys on ollut yllättävänkin verkkaista, kun huomioon otetaan, että junnumaajoukkuepolun alusta loppuun kulkenutta veskaria pidettiin jo varhaisella iällä erittäin lahjakkaana maalivahtina. Toisaalta etenkään nuorempana Hussoa ei tunnettu valtakunnan tunnollisimpana harjoittelijana.

Kun Husso sitten erinomaisen SM-liigakauden jälkeen suuntasi Pohjois-Amerikkaan kaudeksi 2016–2017, seitsemän vuotta sitten stadilaismaalivahdin neljännellä kierroksella varannut St. Louis lähetti nuorukaiselle välittömästi voimakkaan viestin: lähtö ei tullut ainoastaan farmiin, vaan farmin farmiin East Coast Hockey Leagueen (ECHL).

– Kun tieto tuli, vähän olin, että hetkonen, Husso totesi tuolloin Yle Urheilulle.

Parin kuukauden ECHL-keikan jälkeen Husso vietti vielä viisi vuotta farmiliiga AHL:ssä Chicagossa ja San Antoniossa. Talvella 2019 St. Louis Blues oli joulun tienoilla kutsumassa Hussoa NHL:ään, mutta hän oli loukkaantuneena. Ylös kutsuttiin Husson takaa Jordan Binnington, jonka kanssa Blues voitti puolta vuotta myöhemmin Stanley Cupin.

Ville Husso kuvassa
Ville Hussolla on nyt NHL:ssä näytönpaikka. Kuva: Scott Rovak / Getty Images

Nyt Binnington on St. Louisin ykkösmaalivahti, joka nauttii kuuden miljoonan taalan vuosipalkkaa vielä kuuden vuoden ajan.

Lahjakas Husso ei ole saanut Pohjois-Amerikassa mitään ilmaiseksi.

– Onhan tässä sattunut ja tapahtunut kaikenlaista, mutta asiat täytyy vain osata ottaa oikealla tavalla vastaan. Kaikki tämä on kasvattanut minua. Asioita tapahtuu, mutta niitä ei pidä jäädä murehtimaan, on vain keskityttävä tulevaisuuteen. Kaikki mitä tässä on ollut, on ainoastaan vahvistanut minua, Husso sanoo Yle Urheilulle nyt.

Uusi sivu

Neljän farmivuoden jälkeen Husso pääsi menneellä kaudella vihdoin NHL:ään kakkosvahdiksi. Ja nyt puhutaan nimenomaan kakkosvahdista, sillä vielä viime kaudella helsinkiläisestä ei ollut haastamaan ykkösvahti Binningtonia, ja tämän Husso on itsekin valmis myöntämään.

Husso sanoo tietävänsä paremmin nyt, mitä NHL:ssä pelaaminen vaatii.

– Homma meni viime kaudella vielä liikaa katseluksi. Pääsin vasta viime kaudella opettelemaan, mitä päivittäinen työnteko NHL-arjessa on. Opin, miten treeneissä pitää toimia. Kun harjoituksissakin taistelee jokaisesta kiekosta täysillä, pelaajat kyllä huomaavat sen. Kun menen pelissä maaliin, jätkät taistelevat puolestani ihan täysillä.

Lähtökohdat alkaneeseen kauteen olivatkin aivan toisenlaiset kuin vuosi takaperin.

Bluesin maalin suulla onkin nähty varmempi ja rauhallisempi ja jopa kypsempi Ville Husso. Yksi esimerkki tästä saatiin kahden päivän takaisessa Florida-kamppailussa, missä 48 torjuntaa tehnyt Husso piti joukkueettaan ajoittain pelissä lähes yksinään. Bluesin suomalaisvahdin kaikessa tekemisessä vaikuttaisi olevan ripaus enemmän tarkoitusta ja määrätietoisuutta.

– Tiedän, että pystyn pelaamaan tässä liigassa. Nyt tarvitsee vakiinnuttaa paikka, saada paljon pelejä alle ja voittaa niitä pelejä. Haluan antaa jokaisena iltana joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Hanat täytyy nyt henkilökohtaisesti saada täysillä auki ja laittaa kaikki peliin. Haluan kääntää uralla uuden sivun ja katsoa, mitä se tuo, Husso sanoo.

Malttia maalilla

Husso on todellakin antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa jokaisessa pelaamassaan kuudessa ottelussa. Jos rajaksi laitetaan kuusi pelattua ottelua, Husson torjuntaprosentti 92,9 on koko liigan kahdeksanneksi paras. Viidellä viittä vastaan tämän torjuntaprosentti 93,8 on 250 pelatun minuutin rajalla yhdeksänneksi paras.

Ville Husso seisoo maalillaan maski ja maila ylhäällä.
Ville Hussolla on nöyrä ja määrätietoinen asenne. Kuva: Keith Gillett/Icon Sportswire/AOP

Husson GSAA-lukema on sekin hyvin plussalla 2,56 maalin verran. GSAA-tilasto kertoo, kuinka monta maalivahtia maalivahti pelastaa suhteessa liigan keskitasoon.

Husso on tilastojen osalta NHL-kauden toiseksi paras suomalaisvahti Nashvillen Juuse Saroksen jälkeen. Otoskoko isoa kuvaa ajatellen on vielä pieni, mutta suunta vaikuttaisi olevan oikea.

– Onnistumiset rakentuvat pienistä jutuista, joita viime kaudella opin. Maltti on yksi maalivahtitekninen asia tällä kaudella. Odotan nyt paremmin, mitä pelaaja tekee ja reagoin sitten. Minun ei aina tarvitse tehdä sitä ensimmäistä liikettä, Husso toteaa.

– Hyvä meininki on kyllä ollut itsellä koko kauden. Positiivisin mielin tässä mennään.

Husson lupaava alkukausi antaa sopivan mausteen myös Bluesin sisäiselle maalivahtikisalle. Koronaan sairastunut ykkösvahti Binnington on sivussa tositoimista vielä ainakin muutaman päivän, joten Hussolla on käsissään erinomainen tilaisuus vallata itselleen lisää tilaa.

Binnington ei ole pelannut syyskaudella erityisen hyvin, mikä antaa sekin Hussolle mahdollisuuden lyödä jalkaa oven väliin.

– ­Aina se kilpailutilanne hieman takaraivossa on, mutta en minä sitä liikaa mieti. Minulla on tässä nyt hyvä näytönpaikka ja se täytyy hyödyntää. Päivä kerrallaan tässä täytyy mennä ja pyrkiä vain tekemään omat hommat niin hyvin kuin pystyy, Husso linjaa.

Henkistä keskustelua

Iän ja matkan tuoma kypsyys näkyy myös siinä, miten Husso suhtautuu edessä oleviin vastoinkäymisiin, sillä sellaisten läpi joutuu jokainen NHL-pelaaja pitkän kauden aikana ajoittain menemään.

– Se on ihan mielenkiintoista, miten pienistä asioista suunta kääntyy parempaan silloin, kun peli ei kulje ja tulee tappioita. Silloin on hyvä käydä itsensä kanssa hieman henkistä keskustelua ja miettiä, mitä voin tehdä paremmin ja miten tulla paremmaksi, Husso pyörittelee lopuksi.

Lue myös:

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

Anton Lundell on rakentamassa poikkeuksellista tarinaa suomalaisen jääkiekon historiassa – Floridan uusi tähti janoaa yhä enemmän: "En halua tyytyä"

Poltettuja rakkauskirjeitä, pitkiä maanteitä ja talkoohenkeä – Täällä taistelee Ville Husso!

Suosittelemme sinulle