Hyppää sisältöön

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka Björkman on kirjoittanut myös kirjoja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

M/S Romantic -tv-sarjan risteilyisäntä Jokke on Hannu-Pekka Björkmanin näkyvimpiä rooleja viime vuosilta. Hänet muistetaan myös Sisäilmaa-sarjan TE-toimiston työntekijänä.

Näyttelijä saa molemmista sarjoista edelleen palautetta ihmisiltä.

M/S Romantic -sarjan suursuosio yllätti näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin täysin: "Pitää olla spesiaalia, ja siitähän tuli spesiaalia"

Björkman on elänyt näyttelemiselle jo 30 vuoden ajan. Hän on tehnyt pitkän uran teatterin, elokuvan ja television parissa.

Hän on saanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa elokuvista Eläville ja kuolleille sekä Ihmisen osa.

Nyt hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Se on merkittävin ja näkyvin tasavallan presidentin kulttuurin tekijöille myöntämä tunnustus.

– Jos nuorena oli kannustuspalkintoja, niin tämä on viisikymppisen kannustuspalkinto, näyttelijä nauraa.

Hannu-Pekka Björkman seisoo nyrpeännäköisenä radiopuhelin kädessään.
Hannu-Pekka Björkman tekee M/S Romanticissa ikimuistoisen roolisuorituksen omalaatuisena risteilyisäntänä. Taustalla tet-harjoittelijaa näyttelevä Milla Palin. Kuva: Yle

Pitkiä kiinnityksiä teattereissa

Björkmanin ura teatterissa alkoi vuonna 1991, kun hän meni Lahden kansanopiston näyttelijäntyön linjalle. Siitä tie vei ylioppilasteatteriin ja Teatterikorkeakouluun, josta hän valmistui vuonna 1997.

Näyttelijä hämmästelee, kuinka pitkiä vakituisia pestejä hänelle on kertynyt teattereissa.

– Kolme vuotta Lahden kaupunginteatterissa, seitsemän vuotta KOM-teatterissa ja vuodesta 2018 lähtien Suomen Kansallisteatterissa, hän luettelee.

Björmanille on jäänyt uran varrelta mieleen etenkin alkuvaiheen roolit, joita hän sai tehdä ensimmäistä kertaa.

Yksi käänteentekevistä oli Eskon rooli Nummisuutarit-näytelmässä Lahden kaupunginteatterissa. Se aukaisi ovia moneen paikkaan kuten KOM-teatteriin.

Toinen oli ensimmäinen elokuvan päärooli Eläville ja kuolleille -elokuvassa, josta tuli myös Jussi-palkinto.

Ihmisen osa -elokuvan pääroolissa nähdään Hannu-Pekka Björkman.
Hannu-Pekka Björkman esitti vuonna 2018 ensi-iltansa saaneessa Ihmisen osa -elokuvassa konkurssin tehnyttä miestä, joka uskottelee lähipiirilleen toimivansa yhä menestyvänä toimitusjohtajana. Björkman sai roolisuorituksestaan parhaan miespääosan Jussi-palkinnon. Kuva: Sami Kuokkanen / Bufo Oy

Rooleissa piirtyy kuva suomalaisesta miehestä

Björkman on tehnyt uransa aikana hyvin erilaisia rooleja. Viime aikoina hän on päätynyt entistä useammin komedian pariin, mikä on yllättänyt näyttelijän itsensäkin.

– Jossain vaiheessa oli varmasti ajatus, että haluaisin tehdä suuri dramaattisia rooleja, mutta yhtäkkiä olenkin ollut mukana komedioissa tv:n puolella.

Tv-sarjoissa M/S Romantic ja Sisäilmaa Björkman on päätynyt esittämään hieman hömelöitä nallemaisia hahmoja.

– Sankarin roolit ovat usein hirvittävän tylsiä ja yksiulotteisia. Jotkut ovat sanoneet, että teet suomalaisen miehen perustyyppejä. Ne ovat usein kiitollisia ja monipuolisempia kuin sankariroolit.

Björkman sanoo, että hän toteuttaa näyttelijänä käsikirjoitusta, mutta hän haluaa rooleissaan tuoda esiin aidon suomalaisen miehen.

– Pyrin tuomaan siihen inhimillisyyttä. Ei se että ihminen olisi täydellinen, vaan ihminen on kokonainen kaikkine puolineen.

Hannu-Pekka Björkman
– Joku on sanonut, että jos näyttelijä saisi valita roolinsa, niin se menisi aina pieleen. Siinä kannattaa usein luottaa ohjaajiin, koska siinä usein yllättyy, että toisen katse osuu oikeaan, sanoo näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kohti minimalismia

Työt eivät kysytyltä näyttelijältä lopu. Björkman on juuri ollut Tallinnassa kuvaamassa Rosvopankki-nimistä sarjaa, joka liittyy SKOP-pankin kaatumiseen.

Huhtikuussa Suomen Kansallisteatteriin on tulossa Caryl Churchillin kaksi näytelmää Surma ja Sanantuoja, joissa Björkman on mukana.

Björkmanin mukaan näyttelijä kasvaa ja kehittyy rooliensa myötä.

– Näyttelijän ammatissa vanhenemisessa on se onni, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän tarvitsee tehdä. Tavoitteenani on minimalismi eli että pystyisin ilmaisemaan yhä enemmän yhä vähemmällä.

Lue myös:

Suosikkisarja M/S Romantic kahmi palkintoja Venla-gaalassa, YleX Naurumaraton on vuoden paras ohjelma – katso kaikki palkitut tästä

"Tämä on täysin ainutlaatuinen kokemus" – Sodankylän henki hurmasi elokuvajuhlien ensikertalaisen Hannu-Pekka Björkmanin

Mikä M/S Romanticissa oikein viehättää? Televisiolegenda Neil Hardwick: Pilkka ja iva loistavat poissaolollaan

M/S Romantic -sarjan suursuosio yllätti näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin täysin: "Pitää olla spesiaalia, ja siitähän tuli spesiaalia"

Jatkuva onnellisuuden ja täydellisyyden tavoittelu ihmetyttää näyttelijä Hannu-Pekka Björkmania: "Jos elämä on vain lista saavutuksia, se ei ole yhtään kiinnostavaa"

Suosittelemme