Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidentti Sauli Niinistö ei usko pakkorokotuksiin, mutta on varma, että korona vielä selätetään: "Vaikeudet ovat voittamista varten"

Perinteinen Presidentinlinnan juhlavastaanotto peruttiin tänä vuonna pahentuneen koronatilanteen takia jo toisen kerran putkeen. Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä illalla keskustellaan presidenttiparin ja suomalaisten kanssa.

Tasavallan presidentti viesti itsenäisyyspäivänä: “Olen aivan varma, että covid selätetään”
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sanovat, että korona on muuttanut suomalaista yhteiskuntaa monella tavalla.

Itsenäisyyden saavuttaminen ja ylläpitäminen vaati aiemmilta sukupolvilta suunnattomia uhrauksia. Nykypolville vaikeuksia tuottaa koronavirus.

– Nyt oma sukupolveni on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa meillä on vaikeuksia. Vaikeudet ovat voittamista varten. Olen aivan varma, että COVID selätetään, presidentti sanoo Linnan juhlat -lähetyksessä.

Perinteinen Presidentinlinnan juhlavastaanotto peruttiin tänä vuonna pahentuneen koronatilanteen takia jo toisen kerran putkeen.

Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä illalla keskustellaan presidenttiparin ja suomalaisten kanssa. Lähetyksessä huomioidaan korona-aikana ansioituneita henkilöitä sekä veteraaneja ja lottia.

Presidentti Sauli Niinistö ei oikein usko, että Itävallan kaltainen rokotuspakko on ratkaisu koronakriisiin.

– Se on hyvin vaikea kysymys. Pakko ei sovi hyvin moderniin demokratiaan.

Sitä vastoin rokottamattomille pitää presidentin mukaan kertoa ja vakuuttaa, että heidän oman etunsa ja muiden vuoksi on tärkeä ottaa rokotus.

  • Voit seurata Ylen Linnan juhlat -lähetystä suorana täältä.

Suomessa on paljon hyvää

Pandemia on muuttanut suomalaisia. Rouva Jenni Haukio sanoo, että se on vaikuttanut päivittäiseen toimintaan.

– Toivoisi, että olemme havainneet, että ihmisen on turha kuvitella olevansa luontoa väkevämpi voima.

Haukion mukaan myös keskinäisriippuvuuden tunne on vahvistunut.

– Kaikki olemme vastuussa toinen toisistamme.

Yhteisvastuun kantaminen tuo suomalaisille Haukion mukaan onnea.

Illan teema on Suomessa on paljon hyvää.

Presidenttipari haluaa nostaa esille esimerkiksi vaikean koronatilanteen eteen työtä tekeviä ihmisiä. He haastattelivat suorassa lähetyksessä esimerkiksi koronahoitajia, opettajia ja kuljettajia.

– Minusta tuntuu, että pandemian aikana olemme oppineet arvostamaan ihmisiä, jotka tekevät jokapäiväistä työtään. Siivoaminen, liikenne, kaupan kassa ja kaikki palvelemme tietyllä tavalla toisiamme. Se on antia, Niinistö kertoi.

Malttava pääoma yksi ratkaisu

Tänä vuonna on puhuttu paljon myös ilmastonmuutoksesta. Presidentti Niinistö puhui itse YK:n ilmastokokouksessa Glasgow'ssa.

– Tunsin itse omalta kohdaltani ja kollegoiden osalta, että nyt on omistautumista enemmän kuin aikaisemmissa kokouksissa.

Niinistö kertoo tavanneensa Ilmastoraportin kirjoittajan Sir Nicholas Sternin ensimmäistä kertaa positiivisella tuulella.

– Hän puhuu malttavasta pääomasta, pääomasta, joka jaksaa odottaa hyvää ja uskoi, että tätä kautta elinkeinoelämässä tapahtuu paljon.

Siirtolaistilanne kärjistyi tänä vuonna. Niinistön mukaan tilanne sekä Suomen länsi- että itärajalla on varsin rauhallinen. Valmiuslainsäädännön pitäisi olla valmiimpi.

– Meidän täytyy ymmärtää hybridimaailmaa. Se pitää sisällään sellaisia asioita, joita kaikkia emme osaa edes kuvitella. Uskon, että me pärjäämme tässä kyllä.

Niinistö pitää diplomatiaa ja dialogia ainoana tienä jatkaa keskustelua Venäjän ja Yhdysvaltain valtionpäämiesten välillä.

Kansalaiset lähettivät presidenttiparille kysymyksiä.

Presidentti Sauli Niinistö tunnetaan pipolätkän pelaajana. Hän kertoi ottaneensa tuntumaa jo pipolätkään.

Rouva Jenni Haukio kertoi, että pariskunnan joululahjoista löytyy ainakin kirjoja.

– Paras joululahja meille kaikille olisi, jos COVID yhtäkkiä alkaisi hävitä, presidentti kertoi suurimman toiveensa.

Koko presidenttiparin haastattelu löytyy täältä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 7.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Presidenttipari kiitti veteraaneja ja sairaanhoitajia, suora lähetys Linnan juhlien jatkot alkaa kello 20.45 – Yle seuraa itsenäisyyspäivää

Sairaanhoitaja Inka Häkkinen sai kutsun Linnaan – juhlat peruttiin, joten hän menee yövuoroon päivystykseen

Suosittelemme