Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö puhui Linnan juhlissa sienestämisestä ja koronasta – tällainen oli toinen poikkeusajan itsenäisyyspäivä putkeen

104-vuotiasta Suomea juhlittiin kirpeässä pakkassäässä. Kokosimme yhteen itsenäisyyspäivän kohokohdat, puheenaiheet ja rähinät.

Presidenttipari herkistyi kiittäessään veteraanien ja lottien tekemästä työstä – Jenni Haukio: “Vahvan tulee aina auttaa heikompaa”
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Suomessa yleensä todella perinteisesti hautausmaalla käyden ja Linnan juhlia televisiosta katsoen. Nyt Linnan juhlat vaihtuivat jo toistamiseen erikoislähetykseen Presidentinlinnasta.

Människor samlade på Senatstorget i Helsingfors.
Ylioppilaiden soihtukulkue edusti perinteitä itsenäisyyspäivänä. Kuva: Yle / Alexander Beijar

Kokosimme tähän juttuun välähdyksiä poikkeusajan itsenäisyyspäivästä.

Kaisa Lähteenmäki-Smith kahden koiransa kanssa.
Aamun lipunnosto on Kaisa Lähteenmäki-Smithille tärkein itsenäisyyspäivän perinne. Hamish ja Lumi viilettävät omistajansa mukana. - Itsenäisyyspäivänä tunnen syvää kiitollisuutta, Lähteenmäki-Smith summaa. Kuva: Marica Paukkeri / Yle

1. Perinteitä poikkeusjärjestelyillä

Itsenäisyyspäivän vietto Helsingissä alkoi perinteisellä lipunnostolla Tähtitorninmäellä mieskuoron laulaessa Finlandiaa.

Koronapandemian takia presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio käyttivät maskeja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo seppelettä sankarivainajien muistomerkillä Hietaniemen hautausmaalla
Tasavallan presidentti laski aamulla seppeleen Hietaniemen sankariristille. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Puolustusvoimat perui koronatilanteen takia itsenäisyyspäivän paraatin Lahdessa. Sen sijaan kaupungin yllä nähtiin helikoptereiden ylilento ja aamulla hävittäjien ylilento.

Katso video: Maavoimien ylilento itsenäisyyspäivänä 2021

Perinteinen Presidentinlinnan juhlavastaanotto peruttiin myös.

Soihtukulkue sen sijaan nähtiin taas kerran.

Ylioppilaiden itsenäisyyspäivän paraati.
Tasavallan presidentti tervehti ylioppilaiden soihtukulkuetta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Tampereella järjestettiin ensimmäistä kertaa vähävaraisten juhla. Noin 400 haki ruokaa Tammelantorilta.

Ruokajono.
Tampereella järjestettiin ensimmäistä kertaa vähävaraisten joulujuhla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

2. Koronavirus

Itsenäisyyspäivää on vietetty jo toistamiseen koronan varjossa. Maanantaina kerrottiin koko maassa 3 412 uudesta koronatapauksesta perjantain jälkeen. Koronakuolemia on viikonlopulta raportoitu 23. Tehohoidossa on 51 koronapotilasta.

Vuosi sitten itsenäisyyspäivänä kerrottiin yli 400 uudesta koronatartunnasta eli tänä vuonna tartuntoja on paljon enemmän.

3. Koko kansan juhlat

Perinteinen Presidentinlinnan juhlavastaanotto oli peruttu.

Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä illalla keskusteltiin presidenttiparin ja suomalaisten kanssa. Lähetyksessä huomioitiin korona-aikana ansioituneita henkilöitä sekä veteraaneja ja lottia.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio valoivat uskoa suomalaisiin ja nostivat esille arjen sankareita.

Sairaanhoitaja on töissä itsenäisyyspäivänäkin: "OIen ensimmäistä kertaa urani aikana huolissani omasta jaksamisestani"

Karel Suvitie
Sairaanhoitaja Karel Suvitien työvuoro Laakson sairaalassa alkaa harvoin rauhallisesti. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Presidentti Sauli Niinistö kannusti suomalaisia, että koronasta selvitään.

– Nyt oma sukupolveni on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa meillä on vaikeuksia. Vaikeudet ovat voittamista varten. Olen aivan varma, että COVID selätetään, presidentti sanoi Linnan juhlat -lähetyksessä.

Haastattelu löytyy täältä.

Presidenttipari kertoi myös sienestyksestä ja luonnon merkityksestä heille.

Myös Linnan juhlien ennakko- ja jatkolähetykset esitettiin Ylen kanavilla. Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä tavattiin tunnettuja suomalaisia ja suomalaisia yhteisöjä. Linnan juhlien jatkoilla nähtiin monia suomalaisia tunnettuja esiintyjiä. Sohvabileet-lähetyksessä katsottiin puolestaan yhdessä Linnan juhlia ja chattailtiin juontajien kanssa.

Laulaja Eini Linnan jatkot -ohjelmassa.
Eini oli yksi Linnan juhlien jatkojen esiintyjistä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

4. Veteraanien merkitys

Itsenäisyyspäivänä muistetaan veteraaneja heidän uhrauksestaan. Tuntematon sotilas esitettiin tänäkin itsenäisyyspäivänä TV1:llä.

Veteraani Unto Hakuli ja lotta Helka Visuri muistelivat koskettavasti sodan vaikeimpia hetkiä. Nyt he ovat kiitollisia itsenäisyydestä ja hyvästä arjesta.

Puhelinlotan viisaus tiukassa paikassa herkistää: “Pää kylmänä ja sydän lämpimänä

Linnan juhlat -lähetyksessä kuultiin jatkosodan veteraani Hannes Tuovisen haastattelu. Hänet voi muistaa myös vuoden 2015 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolta.

Hannes Tuovisen haastattelu Lohjalla Kaarteen sotamuseossa. Museon näyttely nosti mieleen kipeitäkin muistoja jatkosodan ajalta.

5. Pääministerin juhlinta kuumensi somessa

Itsenäisyyspäivän puheenaiheeksi nousi pääministerin toiminta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) lähti lauantaina yökerhoon, vaikka oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Marin otti mukaansa eduskuntapuhelimen, eikä saanut tietoonsa ministeripuhelimeen lähetettyä kehotusta välttää kontakteja. Pääministeri kertoi toimineensa ohjeiden mukaan.

Marinin toiminta herätti paljon arvostelua sosiaalisessa mediassa.

– Tämä on epäilemättä pääministerin pahin kriisi tähän mennessä, politiikan tutkija Erkka Railo summasi keskustelun Twitterissä.

6. Kireä pakkassää

Tämän talven kylmimmät lämpötilalukemat mitattiin itsenäisyyspäivänä Muonion kirkonkylän sääasemalla: -35,2 astetta. Myös usealla muulla asemalla saavutettiin tämän talven alin lukema.

7. Kulkueiden yhteenotot estettiin

Itsenäisyyspäivänä nähtiin perinteisesti useita kulkueita Helsingissä. Poliisi varautui kahden kulkueen kohtaamiseen mellakkavarustein.

Poliisi otti yhteensä 21 henkilöä kiinni ennen kuin yhteenottoja ehti tulla.

Helsinki ilman natseja -mielenosoittaja kanssa Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Helsingissä oli monta kulkuetta yhtä aikaa. Suurin niistä oli Helsinki ilman natseja. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Helsinki ilman natseja -kulkueessa oli poliisin arvion mukaan noin 1 500 osallistujaa. Tiukin tilanne nähtiin Runeberginkadulla, kun Helsinki ilman natseja -kulkue pysähtyi kadulle. Tästä syystä Helsinki ilman natseja -kulkueen järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta.

Poliiseja kadulla Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Poliisi esti eri ryhmien yhteenotot. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kansallismielisen 612-kulkueen noin 300 henkilöä oli tulossa samaa katua, mutta poliisi vei ryhmän toista reittiä Hietaniemen hautausmaalle.

Äärioikeistolaisia ryhmiä kokoontui Eduskuntatalon edessä. Suomi herää -kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan runsaat 200 ihmistä. Suomi herää -kulkueen ympärillä oli myös vastamielenosoittajia.

Helsinki ilman natseja -kulkue Töölössä itsenäisyyspäivänä.
Poliisi otti itsenäisyyspäivän kulkueisiin liittyen kiinni yhteensä noin 20 ihmistä. Kuva: Tuomas Rimpiläinen / Yle

8. Koronavauvat-ilmiö

Puheenaiheeksi Suomessa ovat nousemassa koronan positiivinen seuraus eli koronavauvat.

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo, että Suomessa voidaan todellakin puhua koronavauvoista. Syntyvyyden nousu ei ole tavallista monissa muissa maissa korona-aikana.

– Ensimmäiset vaiheet pandemiassa hoidettiin hyvin. Perheet kokivat olevansa turvassa.

Rotkirchin mukaan turvallisuus, etätyöt ja etäkoulu auttoivat siihen, että perheet pystyivät ajattelemaan perheenlisäystä. Ihmiset halusivat tutkimusprofessorin mukaan rauhoittua ja pysähtyä ja sen seurauksena on syntynyt paljon vauvoja.

Useimmat suomalaiset haluavat lapsia, mutta monilla lapsiluku jää toivotusta.

Duudsoneista tuttu, neljän lapsen isä Jukka Hildén tuli Yhdysvalloista Suomeen takaisin ja perheeseen syntyi lyhyessä ajassa kaksi lasta. Korona-aikana pystyi olemaan vanhempana läsnä.

– Olen kyllä kantanut korteni kokoon. Kyllä meille varmaan vielä lisääkin tulee.

– Lapset ovat parasta, mitä minulle on tapahtunut, Hildén kertoi lähetyksessä.

Lue lisää:

Presidenttipari kiitti Linnan juhlissa veteraaneja ja sairaanhoitajia, sotaveteraani: Suomi on maailman paras valtio – näin itsenäisyyspäivä eteni

Muodin emeritaprofessori: rouva Haukio vei hillityn pukeutumisen uudelle tasolle, asussa oli mietitty mukavuutta ja käytännöllisyyttä

Presidentti Sauli Niinistö ei usko pakkorokotuksiin, mutta on varma, että korona vielä selätetään: "Vaikeudet ovat voittamista varten"

Kadetti Kiira Kiikerin sotilasuran kohokohta oli itsenäisyyspäivä, joka alkoi jumpalla aamuyön aikaan ja huipentui kohtaamiseen Linnassa

Suosittelemme