Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin jätti virkapuhelimen tarkoituksella kotiin – "Olisi suotavaa, että saisin viestit myös eduskunnan puhelimeen"

Marin kertoo, että hän käyttää virkapuhelinta kansainvälisten kollegojen kanssa asioimiseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lähti lauantaina yökerhoon, vaikka hän oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Kristiina Tolkki,
Markus Mäki

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Ylelle, että hän jätti virkapuhelimen tarkoituksella kotiin lähtiessään illanviettoon lauantaina.

– Tarkoituksella jätin (virka)puhelimen illanvietosta pois ja minulla oli eduskunnan työpuhelin mukana, josta minut tavoitti ja josta minut aina tavoittaa, Marin sanoo.

Marinia yritettiin tavoittaa kaksi kertaa lauantai-iltana, jotta hänelle olisi voitu kertoa valtioneuvoston uudet turvaohjeet liittyen hallituksen korona-altistukseen.

Marin sai tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta lauantai-iltana puhelimitse. Marin sai samalla ohjeistuksen, että muiden ministereiden ei tarvitse asettaa itseään karanteeniin, jos he ovat saaneet kaksi rokoteannosta.

– Näin jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitänyt ymmärtää tarkistaa tämä informaatio vielä toiseen kertaan eli varmistaa se, että onhan varmasti niin, että karanteenia ei aseteta ja testiin ei hakeuduta, Marin sanoo.

Marin luki valtioneuvoston virkapuhelimeen lähetetyt viestit vasta seuraavana aamuna eli sunnuntaina. Viesteissä kaikkia Haaviston kanssa tekemisissä olleita ministereitä kehotettiin välttämään kontakteja altistumisen vuoksi.

– Luin nämä viestit sunnuntaina aamulla ja hakeuduin välittömästi testiin, jonka tulos oli negatiivinen. Tänään olen käynyt toisessa testissä ja myös sen tulos oli negatiivinen pikatestissä, mutta odotan vielä PCR-testin tulosta, Marin sanoo.

Valtioneuvoston kanslia kertoi myöhemmin maanantaina, että myös Marinin toisen koronatestin tulos oli negatiivinen ja pääministeri palaa lähitöihin tiistaina.

Puhelimen käyttö käydään vielä läpi

Ministerin käsikirja (siirryt toiseen palveluun) ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa". Marinin mukaan hän käyttää valtioneuvoston virkapuhelinta pääsääntöisesti kansainvälisten kollegojen kanssa asioimiseen.

– Pidän virkapuhelimen tarkoituksella puhtaana, eli siinä ei esimerkiksi ole ladattuna sovelluksia ja muutenkin pyrin siihen, että pidän puhelimen turvallisessa paikassa, Marin sanoo.

Marinin mukaan pääministerin virkapuhelimen käyttö käydään tarkasti läpi valtioneuvoston kanslian ja turvallisuusyksikön kanssa.

– Tähän asti minulla on ollut se käsitys, että riittää, että minut tavoittaa ja minut tavoitettiin myös lauantaina. Minulla on aina mukana puhelin, josta minut tavoittaa kaikkina vuorokauden aikoina, Marin sanoo.

Marin ei vielä lähde arvioimaan, millaisia muutoksia käytäntöihin on mahdollisesti luvassa. Marinin mukaan hän käyttää työtehtävissä pääsääntöisesti eduskunnan puhelinta.

– Tämä tullaan käymään tarkasti läpi. Se olisi varmasti suotavaa, että saisin nämä viestit myös eduskunnan puhelimeen vastaisuudessa, Marin sanoo.

Voit keskustella aiheesta 7.12. kello 23:een saakka.

Juttua muokattu 6.12. kello 21.35: Lisätty tieto, että Marinin toisen koronatestin tulos oli myös negatiivinen.

Lue aiheesta lisää:

Valtioneuvoston kanslian turvallisuusjohtaja: Pääministeri on noudattanut ohjetta, hän on tavoitettavissa koko ajan

Analyysi: Marinin yökerhoillasta tuli itsenäisyyspäivän kriisi, jonka kruunasi epäonnistunut viestintä

Juhlimassa ollutta pääministeri Marinia ei tavoitettu virkapuhelimesta yrityksistä huolimatta – valtion ohjeiden mukaan ministerien pitää olla tavoitettavissa aina

Suosittelemme sinulle