Hyppää sisältöön

Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin

Yhdysvallat ei lähetä virallista edustajaa kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Amerikkalaisurheilijat voivat osallistua kisoihin.

Pekingin talviolympialaisten organisaation pääkonttori kuvattuna 1. joulukuuta.
Pekingin talviolympialaisten organisaation pääkonttori kuvattuna 1. joulukuuta. Kuva: Roman Pilipey / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat asettaa Pekingin 2022 talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut, ettei se lähetä virallista delegaatiota Pekingin talviolympialaisiin, kertovat muun muassa BBC ja CNN.

Diplomaattiboikotin syynä ovat ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangin uiguurialueella, sanoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Psakin mukaan Yhdysvaltain hallinto lähettää "selkeän viestin", jonka mukaan Kiinan ihmisoikeusloukkaukset eivät voi tarkoittaa sitä, että ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Diplomaattiboikotista huolimatta yhdysvaltalaiset urheilijat voivat osallistua kisoihin.

Kun Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajalta Ned Pricelta kysyttiin ilmoituksen jälkeen, pitäisikö amerikkalaisyritystenkin boikotoida kisoja, Price vastasi, ettei hallituksella ole asiaan sananvaltaa.

– Haluamme, että yksityinen sektori toimii täysin tietoisena siitä, mitä Xinjiangissa tapahtuu, Price muotoili.

Myös naisten tennisliitto WTA perui viime viikolla kaikki turnauksensa Kiinassa tennispelaaja Peng Shuain katoamistapaukseen liittyen.

Lue lisää:

Kiinan ihmisoikeuskysymykset ovat KOK:n ulottumattomissa

Emma Terhon ja KOK:n videopuhelu tennistähti Peng Shuaille "ei riittänyt todisteeksi" – WTA perui kaikki turnauksensa Kiinasta

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Saksalainen ihmisoikeusjärjestö teki tutkintapyynnön uiguurien kohtelusta Kiinassa – syyttää Lidlin ja muiden yritysten hyötyneen pakkotyöstä

Suosittelemme