Hyppää sisältöön

NHL-valmentaja ei muistanut suomalaisen pelaajansa nimeä – Juho Lammikko: "Täytyy tehdä lisää maaleja, että jää mieleen"

Vancouver Canucksin Juho Lammikko iski kauden ensimmäisen osumansa tärkeään paikkaan. Lammikon mukaan uusi päävalmentaja on tullut joukkueeseen tyylillä.

Vancouver Canucksin Juho Lammikko juhlii tekemäänsä maalia.
Juho Lammikko siirtyi Vancouveriin täksi kaudeksi. Kauden 21 ottelussa Lammikko on tehnyt tehot 1+1. Kuva: Bob Frid-USA TODAY Sports
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suursiivouksen seurajohto- ja valmennustasolla sunnuntaina tehnyt Vancouver Canucks oli tiistaiaamun kotiottelussa Los Angelesia vastaan kuin uudestisyntynyt. Uuden päävalmentajansa Bruce Boudreaun alaisuudessa selkeästi aiempaa aktiivisemmin esiintynyt kotijoukkue kylvetti kalifornialaisyhdistelmää lopulta selkein 4–0-lukemin.

Jos Vancouverin ensimmäistä ottelua Boudreaun alaisuudessa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi vapautunut.

Jo pitkään todella syvissä vesissä uinut joukkue oli silmin nähden vapautunut ja halukas paiskimaan hommia ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Tilannetta ei vaikeuttanut ainakaan selkeästi aktivoitunut pelitapa. Canucks karvasi aiempaa aggressiivisemmin jopa alivoimalla, mistä pelaajat näyttivät nauttivan täysin rinnoin.

Kauden avausosumansa tehnyt Canucksin Juho Lammikko, 25, kertoo Yle Urheilulle, että ottelu oli joukkueelle kuin uusi alku.

– Vaikka jätkät pystyivät ennen muutoksiakin tulemaan hallille ihan hyvällä mielellä, niin olihan se silti vaikeaa aikaa ja varmasti jokaista se jatkuva häviäminen v-tutti joka päivä. Tänään oli tosi hauskaa pelata.

Lammikko antoi varauksettoman kiitoksen aiempaa aktiivisemmalle pelitavalle.

– Riippuu varmasti pelaajastakin hieman, mutta itse olen sellainen, joka tykkää mennä ja paineistaa. Itselle tällainen pelitapa sopii hyvin.

Juho Lammikko lyfter VM-bucklan i maj 2019.
Lammikko juhli maailmanmestaruutta vuonna 2019. Kuva: CTK Photo/Vit Simanek/All Over Press

Kauden ensimmäinen

Lammikko oli myös osoittamassa, miten aktiivisempi pelitapa parhaimmillaan tuottaa tulosta. Porilainen iski ottelun käytännössä pakettiin kolmannen erän alkupuolella kotijoukkueen aktiivisen karvauspelin seurauksena. Paine Kings-maalin takana sai Rasmus Kuparin tarjoilemaan kiekon suoraan Lammikon lapaan parhaaseen maalintekosektoriin.

Porilainen kiitti ja iski 3–0:aan.

– En enää edes muista, mitä siinä oikein tapahtui. Onhan se aina plussaa, kun saa maalin tehtyä, mutta oma rooli on myös kirkkaana mielessä. Tarkoitus on vain vetää täysiä ja jos niitä tulee, niin hieno juttu. Itselle joukkueena voittaminen on kuitenkin se hienoin juttu, siitä saa parhaan fiiliksen, Lammikko sanoo.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa nähtiin suomalaisittain hauska hetki, kun tuore päävalmentaja ei muistanut Lammikon nimeä. Luotsi puhui kolmannesta maalista, mutta ei saanut päähänsä Lammikon nimeä. Lopulta tämä kysyi sen edessä istuneelta toimittajalaumalta.

– Ai niin ”Lammy”, kyllä minä nämä opin, Boudreau nauroi.

Myös Lammikkoa tilanne nauratti.

– Täytyy varmaan tehdä lisää maaleja, että jää mieleen.

– Penkillä hän kutsui minua ”Lammyksi”, mutta tuskin hän meikäläisen sukunimeä tietää, Lammikko heitti.

Vaikka pelaajien valmentajana tunnettu Boudreau ei muistanut porilaisen nimeä, muuten tämä tuntui tehneen uuteen joukkueeseen nopealla tahdilla hyvän vaikutuksen. Boudreau tunnetaan positiivisesta energiastaan ja kyvyistään kommunikoida pelaajien kanssa.

– Hän vaikuttaa todella hyvältä tyypiltä, vaikka vaikea tässä vielä isommin on mitään sanoa. Lyhyt palaveri pidettiin aamulla, missä hän sanoi, että annetaan vaan mennä, ollaan aggressiivisia ja pidetään hauskaa pelatessa. Aika vapautunut tunnelma täällä on ja kyllä sen aamusta asti näki, että jätkät oli tänään innoissaan ja valmiina.

Vancouver Canucksin Juho Lammikko taistelee kiekosta Los Angeles Kingsin Mikey Andersonin kanssa.
Juho Lammikko taisteli kaukalon laidassa Los Angelesin Mikey Andersonia vastaan. Kuva: NHLI via Getty Images

”Totta kai me uskotaan”

Yksi päivä ja voitto on yhtä kaikki pieni otanta. Kylmää todellisuutta uuden valmentajan ja joukkueen kuherruskuukauden keskellä on se, että Vancouver Canucks on voittanut 26 pelaamastaan ottelusta 9. Matkaa pudotuspeliviivaan on kahdeksan pistettä ja väliin mahtuu kuusi joukkuetta.

Aikaa takamatkan kirimiseen on 56 ottelua.

Moneypuck.comin mukaan Vancouverilla on tiistaiaamuna 6,5 prosentin mahdollisuus yltää pudotuspeleihin.

– Tämä oli vasta yksi peli ja varmasti peliin tulee muitakin muutoksia, mutta totta kai me edelleen pudotuspeleihin uskotaan. Tämä on hyvä joukkue ja varsinkin hyökkäyspäässä kärkijätkät ovat todella laadukkaita. Päivä kerrallaan tehdään töitä eikä tuijoteta sarjataulukkoa. Kaikki on mahdollista, Lammikko päättää.

Lue myös:

Coloradon Justus Annusella unohtumaton ilta NHL:ssä: "Ei ole kauaa, kun pelasin näitä vastaan videopeleissä"

Ville Hussolla on vihdoin mahdollisuus lopulliseen läpimurtoon NHL:ssä – pitkän tien kulkenut maalivahti kertoo syyt lupaaville otteille

Anton Lundell on rakentamassa poikkeuksellista tarinaa suomalaisen jääkiekon historiassa – Floridan uusi tähti janoaa yhä enemmän: "En halua tyytyä"

Suosittelemme sinulle