Hyppää sisältöön

Marinin yökerhoillasta tehty kaksi kantelua oikeuskanslerille

Kanteluiden aiheina ovat pääministerin virkapuhelimen käyttö ja se, miten korona-altistumisesta on tiedotettu Marinille.

Sanna Marin piti tiedotustilaisuun Valtioneuvoston linnassa illalla 15. lokakuuta.
Pääministeri Sanna Marinia yritettiin tavoittaa lauantai-iltana, jotta hänelle olisi voitu kertoa valtioneuvoston uudet turvaohjeet hallituksen korona-altistuksista. Kuva: Silja Viitala / Yle
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeuskanslerille on tehty kaksi kantelua viikonlopun tapauksesta, jossa eristäytymisohjeistus ei tavoittanut baarissa ollutta pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Toinen kanteluista koskee sitä, että Marinilla ei ollut ravintolassa virkapuhelinta mukana, kuten on ohjeistettu.

Toisessa kantelussa arvostellaan valtioneuvoston kanslian epäonnistuneen tiedottamaan korona-altistumisesta pääministerille.

Marin lähti lauantaina yökerhoon siitä huolimatta, että oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Marin altistui koronavirukselle tavattuaan Haaviston perjantaina.

Tieto Haaviston koronatartunnasta tuli lauantaina pääministerille hänen valtiosihteerinsä kertomana kello 19.20. Marin on kertonut, ettei hän saanut ohjeistusta kontaktien välttämiseen tässä yhteydessä.

Ministeripuhelimeen myöhemmin illalla lähetetty kehotus välttää kontakteja ei enää tavoittanut Marinia, jolla oli mukana vain eduskuntapuhelin.

Oikeuskansleri ratkaisee muun muassa valtioneuvostoa ja ministeriöitä koskevat kanteluasiat. Oikeuskansleri tutkii kantelut, jos niiden perusteella on aihetta epäillä lainvastaista menettelyä tai velvollisuuksien laiminlyöntiä.

Lue lisää:

Pääministeri Marin jätti virkapuhelimen tarkoituksella kotiin – "Olisi suotavaa, että saisin viestit myös eduskunnan puhelimeen"

Oikeusoppineet Marinin yökerhokohusta: Tekemällä tehtyä – professori kehottaa kuitenkin pääministeriä tulemaan aikaisemmin kotiin ravintolasta

Analyysi: Marinin yökerhoillasta tuli itsenäisyyspäivän kriisi, jonka kruunasi epäonnistunut viestintä

Juhlimassa ollutta pääministeri Marinia ei tavoitettu virkapuhelimesta yrityksistä huolimatta – valtion ohjeiden mukaan ministerien pitää olla tavoitettavissa aina

Suosittelemme