Hyppää sisältöön

Arabiemiirikunnat siirtyy 4,5-päiväseen työviikkoon – taustalla muiden muassa halu parantaa työ- ja perhe-elämän tasapainoa

Arabiemiraatit aikoo lyhentää työviikkonsa neljään ja puoleen päivään ja samalla siirtää viikonlopun päiviä vastatakseen paremmin länsimaiden talouselämän rytmiin.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippuja hiekalla.
Ranta koristeltu Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien lipuilla. Taustalla Burj Al Arabin hotelli. Kuva: Ali Haider / EPA
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoitti tiistaina, että jatkossa työviikko maassa päättyy perjantaina keskipäivällä ennen uskonnollisia seremonioita.

Työviikko siis lyhenee viidestä päivästä neljään ja puoleen päivään.

Arabiemiirikunnista tulee ensimmäinen valtio maailmassa, joka ottaa käyttöön viisipäiväistä työviikkoa lyhyemmän työviikon.

Samalla Arabiemiirikunnat siirtyy ensi vuoden alusta viettämään viikonloppua lauantaina ja sunnuntaina.

Aiemmin jokaviikkoisia vapaapäiviä on pidetty perjantaina ja lauantaina. Perjantai on vapaapäivä monissa maissa, missä enemmistö väestöstä on muslimeja.

Valtionmedian mukaan niin kutsuttu kansallinen työviikko, eli lyhennetty työviikko, tulee pakolliseksi hallinnon alaisilla työpaikoilla tammikuusta lähtien.

Tavoitteena on parantaa työ- ja perhe-elämän tasapainoa sekä taloudellista kilpailukykyä.

Uudella järjestelyllä Arabiemiirikunnat haluaa myös olla paremmin samassa päivärytmissä muun maailmantalouden kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Myös muualla maailmassa käydään keskustelua työviikon lyhentämisestä.

Espanjassa alkoi syksyllä kolmivuotinen kokeilu, jossa on mukana 200 yritystä ja 6 000 työntekijää. Yritykset voivat tahtoessaan siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Työntekijöiden palkkojen on määrä pysyä ennallaan.

Islannissa julkisen puolen työntekijät kokeilivat vuosina 2015-2019 lyhennettyä työviikkoa.

Ranskassa työviikko rajattiin 35-tuntiseksi jo vuonna 2000. Kuukausipalkat pysyivät lyhyemmästä työajasta huolimatta ennallaan. Muutos on kompensoitu vähentämällä työnantajien sosiaaliturvamaksuja.

Suomessa lyhennettyä työviikkoa on ehdottanut esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.).

Lue lisää aiheesta:

Islantilaiset testasivat lyhennettyä työviikkoa laajassa kokeilussa – testin jälkeen valtaosa työvoimasta lyhensi työaikaansa: "Ylivoimainen menestys"

Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa

Kelpaisiko nelipäiväinen työviikko? Entä viisituntinen työpäivä? Lyhennetty työaika on buumi maailmalla ja tällaisia tuloksia siitä on saatu

Sanna Marinin ehdotus nelipäiväisestä työviikosta on jo osin totta Tanskassa – "Nämä uudet vapaapäivät ovat minulle kuin terapiaa"

Pääministeri Marinin visio nelipäiväisestä työviikosta pomppasi maailman mediaan – valtioneuvosto oikoo uutisia

Suosittelemme