Hyppää sisältöön

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin luottamus johtaja Juha Kinnuseen loppui – "Erottamisprosessi on pakko käynnistää", sanoo hallituksen puheenjohtaja

Luottamuspulan taustalla on sairaala Novan rakennuskustannusten nousu sekä potilastietojärjestelmä Asterin hankinnan kaatuminen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen irtisanoutui keskiviikkona. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus esittää sairaanhoitopiirin johtajan Juha Kinnusen irtisanomista.

Sairaanhoitopiirin hallitus esittää perjantaina kokoontuvalle valtuustolle, että se asettaisi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Kinnusen irtisanomista tai siirtämistä muihin tehtäviin.

Syynä on sairaanhoitopiirin johtajaan kohdistuva epäluottamus, kertoo hallituksen puheenjohtaja Tony Melville.

– Erinäiset tahot, kunnanjohtajat ja jotkut valtuutetut, ovat viitanneet siihen jo pitemmän aikaa. Hallituksen käsitys on, että sairaanhoitopiirin johtajan luottamus on mennyt ja erottamisprosessi on pakko käynnistää.

Luottamuspulan syntyyn ovat Melvillen mukaan vaikuttaneet sairaala Novan rakennuskustannusten ylittyminen sekä potilastietojärjestelmä Asterin hankinnan kaatuminen.

Eroilmoitusluonnos on jo valmiina

Kinnusella on voimassa oleva johtajasopimus, joka tarkoittaa, että irtisanoutuessaan hänellä on oikeus 12 kuukauden palkkaa vastaavaan erokorvaukseen. Kinnunen kertoo jättävänsä eroanomuksensa perjantaina, mikäli sairaanhoitopiirin valtuusto toteaa kokouksessaan epäluottamuksen.

Kinnunen myöntää, ettei hallituksen ratkaisu tullut yllätyksenä.

– Tietenkin tässä täytyy mennä pykälien mukaan, mutta kyllä se nyt tämän päivän esityksen perusteella aika selkeää on. Jotain aika erikoista pitäisi tapahtua, että valtuusto johonkin toiseen lopputulemaan päätyisi.

Kinnunen haluaa vielä jatkossakin tehdä töitä sairaanhoidon ympärillä, mutta ei osaa sanoa missä muodossa. Hän ei kuitenkaan usko voivansa työskennellä enää sairaanhoitopiirissä. Hän vihjaa myös mahdollisista kirjallisista töistä.

– Olen taustaltani terveyshallintotieteen professori. Tässä olen saanut kokemusta siitä, mitä se suolakaivos tarkoittaa. Nyt on ainakin aineistoa sille, että voisin yrittää jäsentää, mikä tämä ilmiö oikein on.

Tilapäinen valiokunta vaikuttaa hyvinvointialueen valmisteluihin

KSSHP:n johtaja Juha Kinnunen on vuosilomalla vuoden 2021 loppuun saakka. Sijaisena toimii KSSHP:n johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Jos sairaanhoitopiirin valtuusto päättää asettaa tilapäisen valiokunnan Kinnusen tilalle, on sillä vaikutusta tulevan hyvinvointialueen valmisteluun.

– Kinnunen valmistelee omalta osaltaan hyvinvointialuetta, mutta olen ymmärtänyt, että prosessi olisi ohi helmikuun lopussa joka tapauksessa. Totta kai seurannaisefektit ovat melkoisia, hallituksen puheenjohtaja Tony Melville sanoo.

Kinnusen mukaan irtisanomisen taustalla on myös poliittisia vaikutteita. Pöytää halutaan hänen mukaansa puhdistaa vanhoista päättäjistä ja tuoda tilalle uusia toimijoita sekä näkemyksiä hyvinvointialueisiin siirtymisestä.

– Kyllä tässä pystyy aistimaan sen, että asetelmia haetaan hyvinvointialueille ja aluevaaleihin.

Epäluottamuksen taustalla useita kohuja

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtoon on viime aikoina kohdistunut paljon kritiikkiä ja epäluottamusta. Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmä Asterin kustannusten nousu on kiristänyt kuntien ja sairaanhoitopiirin välejä.

Aster-hankkeen kaatuminen Keski-Suomessa kaatoi yhteisen hankkeen myös Pohjois-Karjalan Siun soten, Vaasan sairaanhoitopiirin sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essoten osalta.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin konsulttioyhtiö Ernst & Youngilla teettämä selvitys paljasti vakavia puutteita hankkeen valvonnassa ja raportoinnissa.

Selvityksen mukaan Asterin hankinnassa on ollut epäselvyyksiä muun muassa riskien- ja kokonaiskuvan hallinnassa sekä hankkeen taloudessa.

Jo kaksi vuotta sitten kymmenet lääkärit kertoivat harkitsevansa työpaikan vaihtoa sairaanhoitopiirin johtajakriisin kärjistyttyä. Ylilääkäreiden mielestä johto ei arvostanut heidän näkemystä potilastyöstä eikä ymmärtänyt käytännön työtä.

Kuntien luottamus sairaanhoitopiirin johtoon alkoi horjua, kun Jyväskylään pystytetyn Keski-Suomen uuden Nova-sairaalan hinnan kokonaiskustannukset paisuivat yli 50 miljoonalla eurolla.

Lue myös:

Konsulttiyhtiön selvitys potilastietojärjestelmä Asterin hankinnasta: riskienhallinta puutteellista, kokonaiskuvan hallinnassa ja taloudessa epäselvyyksiä

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Suosittelemme sinulle