Kiina on arvostellut ankarasti Yhdysvaltain päätöstä Pekingin talviolympialaisten diplomaattisesta boikotista. Kiinan mukaan Yhdysvallat loukkaa urheilun poliittista puolueettomuutta ja uhkaa “päättäväisillä vastatoimilla”.
Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat tulee maksamaan hintaa virheistään.
– Yhdysvaltain pyrkimys häiritä Pekingin talviolympialaisia valheisiin ja huhuihin perustuvien ideologisten ennakkoluulojen takia vain tuo esiin sen synkät pyrkimykset, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.
Yhdysvaltain hallinto ilmoitti eilen boikotoivansa Pekingin talviolympialaisia Kiinan ihmisoikeusrikkomusten takia. Yhdysvaltain urheilijat kilpailevat Pekingissä hallituksen täydellä tuella, mutta Yhdysvaltain diplomaatteja ja virallisia vieraita ei Pekingin kilpailuihin saavu.
Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki korosti erityisesti Kiinan läntisen Xinjiangin maakunnan uiguurivähemmistön kokemia ihmisoikeusloukkauksia. Yhdysvallat syyttää Kiinaa uiguurivähemmistön kansanmurhasta. Kiina kiistää syytökset.
– Yhdysvaltain diplomaattinen ja virallinen edustus antaisi ymmärtää, että kaikki on normaalia Kiinan törkeistä ihmisoikeusloukkauksista ja Xinjiangissa tehdyistä julmuuksista huolimatta, emmekä yksinkertaisesti voi toimia näin, Psaki sanoo.
Tennispelaajan kohtalo huolettaa
Kongressin edustajat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet hallintoa boikotoimaan kisoja jo pitkään muun muassa uiguurien alistamisen ja Hongkongin demokratialiikkeen murskaamisen takia. Uusin kohu nousi äskettäin, kun tennistähti Peng Shuai katosi syytettyään Kiinan entistä varapääministeriä seksiin pakottamisesta.
Kansainvälisen olympiakomitean edustajat keskustelivat videoyhteydellä Pengin kanssa, mutta tapaaminen ei lieventänyt maailmalla noussutta huolta huippu-urheilijan hyvinvoinnista. Naisten tenniksen ammattilaiskiertue WTA on perunut ottelunsa ja toimintansa Kiinassa Pengista tuntemansa huolen takia.
Kiina varoitti, että diplomaattinen boikotti voi vahingoittaa Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä suhteita ja yhteistyötä tärkeissä asioissa entisestään. Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat keskustelivat vain muutama viikko sitten maiden välisten suurten jännitteiden lieventämisestä.
Kiinan mukaan Yhdysvallat loukkaa päätöksellään olympialaisten henkeä. Zhao Lijianin mukaan Yhdysvaltain “juoni olympialaisten häiritsemiseksi on tuomittu epäonnistumaan”.
Kiina on pyrkinyt laimentamaan kohua myös sanomalla, että koronaviruspandemian takia kisojen vieraslistaa rajoitetaan joka tapauksessa eikä Yhdysvaltojen edustajia olisi edes vielä kutsuttu seuraamaan olympialaisia.
Suomen suurlähettiläs: koronapandemia isoin epävarmuustekijä
Australia ja Britannia ovat myös aiemmin uhanneet diplomaattisella boikotilla, mutta toistaiseksi mikään maa ei ole seurannut Yhdysvaltain esimerkkiä.
Uusi-Seelanti on ilmoittanut, että se ei lähetä olympialaisiin arvovieraita. Syyksi se kuitenkin ilmoittaa lähinnä koronaviruspandemian ja matkustamiseen liittyvät hankaluudet.
Viime viikolla Suomen suurlähetystö, olympialaisten kisapaikan Shougang-puiston ja sen kaupunginosan edustajat videoivat Pekingissä yhteiskonsertin maiden olympialaisyhteistyön kunniaksi.
Suomen Pekingin-suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola kommentoi boikottiuhkaa viime viikolla videon tekemisen yhteydessä. Hän sanoi Ylelle, että boikottikeskustelut ovat tiedossa, mutta Suomi ottaa ihmisoikeuskysymykset Kiinan kanssa avoimesti esille kahdenvälisillä ja kansainvälisillä foorumeilla.
– Pidämme sitä ihan normaalina kanssakäymisenä ja tärkeänä osana dialogia Kiinan kanssa, hän sanoo.
Mikkola kuvaa, että olympialaisissa on kyse vuorovaikutuksesta kansakuntien ja urheilijoiden välillä.
Mikkolan mukaan suurin epävarmuustekijä kisojen järjestämiseen on koronaviruspandemian paheneva tilanne.
– Katsotaan miten se vaikuttaa järjestelyihin, hän sanoo.
Mitä mieltä olet USA:n päätöksestä boikotoida Pekingin talviolympialaisia? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een asti.
Lue myös:
Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin