Hyppää sisältöön

Asiakirjalähteet paljastavat: Jämijärven maaseutu ja kolmen vuoden takainen mökkimurto ovat Kankaanpään terrorismitutkinnan keskiössä

Epäily terrorismirikoksen valmistelusta ajoittuu vuoteen 2019. Ryhmän epäillään kuitenkin hankkineen murtovarkaudella ampuma-aseita jo 2018. Yhden epäillyn taustasta paljastui epäily törkeästä pahoinpitelystä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.
Poliisi esitteli terrorismirikoksen esitutkinnassa löydettyä esineistöä ja kuvia perjantaina. Kuva: Poliisi
Tuomas Rimpiläinen

Kankaanpään terrorismiepäillyt suunnittelivat poliisin epäilyn mukaan terroritekoa runsaat puoli vuotta toukokuusta 2019 vuoden loppuun. Vyyhtiin liittyy kuitenkin mökkimurto, joka tehtiin jo lokakuussa 2018.

Viisi epäiltyä ovat vuosina 1995–1998 syntyneitä miehiä, joiden osoitteet sijaitsevat omakotitaloissa Satakunnan Kankaanpäässä, Jämijärvellä ja Laviassa.

Miesten epäillään kannattavan niin sanottua akselerationistista uusnatsisuuntausta, johon viittaa esimerkiksi kotietsinnässä löydetty tunnus. Akselerationistisen ajatusmaailman voi omaksua verkon kautta kuka tahansa henkilö tai mikä tahansa pienryhmä.

Suojelupoliisin mukaan Kankaanpään ryhmällä ei ole yhteyttä tunnettuihin uusnatsiryhmiin Suomessa tai maailmalla.

Ylen tutkimista asiakirjalähteistä paljastuu muun muassa se, mistä ryhmän epäillään hankkineen osan aseistaan. Lisäksi lähteistä ilmenee, miten vakavimmat rikosepäilyt alkoivat paljastua poliisille.

Asiakirjoista paljastuu myös uutta tietoa jäsenten rikostaustasta.

Vuosi 2019 – rikosvyyhti alkaa paljastua

Poliisin mukaan ryhmän paljasti vuonna 2019 tuiki tavallisen huumejutun tutkinta. Tässä tutkinnassa tehtiin laite-etsintä, joka johti ryhmän toiminnan jäljille.

Kun epäillyille tehtiin kotietsintöjä, yhdestä kohteesta Jämijärvellä löytyi kymmeniä kiloja räjähteitä ja kymmenisen ampuma-asetta.

Poliisi kertoi asevarkauden yhteydestä juttuun jo alkuvuonna 2020. Aseista neljä oli pitkiä aseita, jotka oli varastettu lokakuussa 2018 jämijärveläiseltä kesämökiltä. Pitkällä aseella viitataan siihen, että varastetut aseet ovat esimerkiksi kiväärejä tai haulikoita.

Aseita ja räjähteitä poliisin valokuvassa
Poliisi esitteli perjantaina Porissa aseita ja räjähteitä, joita Kankaanpään ryhmältä on takavarikoitu esitutkinnassa. Kuva: Poliisi

Kaikki viisi epäiltyä olivat jonkin aikaa vangittuina alkuvuonna 2020.

Viisikkoa epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta, joiden tekoajaksi kirjattiin 1.8.2019–2.12.2019. Neljää epäiltiin lisäksi varkaudesta, joka tapahtui 18.–20.10.2018. Kaikkien rikosten tekopaikaksi on kirjattu Jämijärvi.

Lisäksi yhtä vuonna 1996 syntynyttä miestä epäiltiin Kankaanpäässä lokakuussa 2019 tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä.

Näistä rikoksista mikään ei ole edennyt vielä tuomioon saakka. Kaikki epäillyt vapautettiin kevään 2020 aikana tutkintavankeudesta.

Vuosi 2021 – epäillyt vangitaan terroriepäilyistä

Viime perjantaina Satakunnan käräjäoikeus vangitsi samat viisi miestä uudelleen. Nyt kaikkia epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Neljää heistä epäillään myös terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Poliisi uskoo, että epäillyt ovat syyllistyneet valmistelurikokseen Kankaanpäässä ja räjähderikokseen Jämijärvellä. Tämä voi viitata esimerkiksi siihen, että räjähteet on hankittu ja/tai säilytetty Jämijärvellä ja tekoa on suunniteltu Kanpaanpäässä.

Neljällä epäillyllä valmistelurikoksen tekoajaksi on kirjattu 11.5.2019–30.12.2019 ja räjähderikoksen tekoajaksi 11.5.2019–2.12.2019. Yhdellä epäillyllä valmistelurikoksen tekoaika on lyhyempi.

Yksi epäillyistä, vuonna 1996 syntynyt mies on vangittu epäiltynä pelkästä valmistelurikoksesta. Hän poikkeaa muista myös siinä, että käräjäoikeus vangitsi hänet heikommalla syytä epäillä -perusteella. Se tarkoittaa, että näyttö häntä vastaan on heikompi.

Ellei poliisi vapauta häntä, käräjäoikeuden on käsiteltävä hänen vangittuna pitämistään uudelleen viimeistään perjantaina.

Vaikka ketään ei enää joulukuussa 2021 vangittu epäiltynä varkaudesta, teko voi silti yhä sisältyä poliisin epäilemään kokonaisuuteen. Rikoslain mukaan perusmuotoista varkautta ei voi erillisenä rikoksena tehdä terroristisessa tarkoituksessa.

Epäiltyjä tuomittu pahoinpitelystä ja näpistyksestä

Osa epäillyistä on tuomittu rikoksista, mutta kukaan ei ole joutunut suorittamaan rangaistusta vankilassa.

Vuonna 1995 ja 1998 syntyneet epäillyt syyllistyivät syyskuussa 2019 pahoinpitelyyn Kankaanpäässä. Tilanteessa he hakkasivat ja potkivat miehen tajuttomaksi kankaanpääläisen ravintolan edustalla.

Lisäksi vuonna 1996 syntynyt epäilty on tuomittu näpistyksestä. Hän näpisti Kankaanpään Citymarketista lähes kolmensadan euron arvoisen videokameran vuonna 2015. Vartija otti miehen kiinni kaupan pihalla.

Vuonna 2014 sama mies syyllistyi hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn tappelun yhteydessä. Mies löi häntä lyönyttä miestä nyrkkiraudalla kasvoihin ja useita kertoja muualle päähän. Teon jälkeen mies otti taskustaan metalliesineen, pani sen miehen kurkulle ja sanoi leikkaavansa miehen kurkun auki. Hän sai teosta päiväsakkoja.

Lue lisää:

Analyysi: Terrorismista epäilty Kankaanpään äärioikeistoryhmä toimi kylmän suunnitelmallisesti mutta jäi kiinni amatöörimäisen virheen takia

Viisi vangittu terrorismirikoksesta – poliisin mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikosepäily

Terrorismirikoksista vangittu 26-vuotias kiistää syyllistyneensä rikoksiin – Miehen asianajaja Ylelle: "Ne ovat toisten henkilöiden tekemisiä"

Suosittelemme sinulle