Hyppää sisältöön

Rovaniemi päätti uusista monimutkaisista koronarajoituksista – esimerkiksi harrasteurheilulta vaaditaan toimia tartuntojen ehkäisemiseksi

Urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjen tilojen ylläpitäjiltä vaaditaan nyt tartuntojen ehkäisemiseksi kirjallinen suunnitema ja ohjeet asiakkaille. Vaihtoehtona rajoituksille on koronapassi.

Joulukuusi, jonka taustalla Rovaniemen kaupungin rokotuspiste. Edustalla kyltti, jossa lukee Koronarokotukseen.
Rovaniemellä todettiin viime viikolla 138 koronatartuntaa. Kuva: Mia Sivula / Yle
Tapani Leisti

Rovanimen häiriötilanteiden johtoryhmä päätti maanantaina illansuussa uusista rajoituksista kiihtyneen epidemian vuoksi. Johtoryhmä antoi rajoituksista pitkän tiedotteen. Syynä uusille rajoituksille on nopeasti heikentynyt koronatilanne.

Uudet vaatimukset koskevat asiakasmäärästä riippumatta sisätiloja: kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, yleisiä saunoja, tanssipaikkoja, harrastajateatteriin käytettäviä tiloja, sisäleikkipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja. Päätös koskee myös muita tiloja, jos ne ovat yli 10 henkilön sisätiloja tai yli 50 henkilön rajattuja ulkotiloja.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion johtaman häiriötilanteiden johtoryhmän mukaan sisätilojen käyttö on järjestettävä niin, että tiloissa olevien "lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä".

Tilojen käytöstä vastaavan on laadittava kirjallinen suunnitelma asiasta ja pantava ohjeet tilojen käyttäjien näkösälle.

Vaihtoehtona asiakas- tai osallistujamäärärajauksille ja osallistujien sijoitteluun liittyville toimille on koronapassin käyttäminen, eli passin vaatiminen niiltä, jotka tiloja käyttävät.

Lue lisää: Koronatilanne heikkenee nopeasti Rovaniemellä, Broas toivoo lisää testaamista – ravintolarajoitukset astuvat voimaan jo ensi yönä

Kaikissa tiloissa ei saa vaatia koronapassia

Koronapassia ei kuitenkaan voi vaatia niissä tiloissa, jotka ovat "tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia" . Esimerkkeinä luetellaan vähittäiskaupat, apteekit, kirjastot, huoltoasemat ja postit.

Tiedotteen mukaan "Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää."

Ravintoloita päätös ei koske, koska niiden rajoituksista päättää maan hallitus.

Rovaniemellä oli maanantaina koronavirukselle altistumisen takia karanteenissa lähes 700 ihmistä ja koronavirustartunnan vuoksi eristyksissä noin 160 ihmistä. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku edellisen 14 vuorokauden ajalta on 356/100 000.

Lue lisää:Rokottamattomat tartunnan saajina Lapin sairaanhoitopiirissä viime viikolla – joukossa paljon lapsia ja alle nelikymppisiä

Maskisuositus yli 12-vuotiaille koululaisille

Häiriötilanteiden johtoryhmä linjasi myös, että yli 12-vuotiaiden koululaisten on jatkossa käytettävä maskia koulussa. Yhtenäiskouluissa kaikkien 6.-luokkaisista ylöspäin on käytettävä maskia, mutta erillisissä alakouluissa maskivaatimus ei koske kutosluokkalaisia.

Kaupunki tiedotti myös Rovaniemen koululaisten huoltajille koronatilanteesta maanantaina iltapäivällä Wilma-palvelun kautta. Tiedotteen mukaan usealla Rovaniemen koululla on todettu koronatartuntoja ja -altistumisia viimeisen viikon aikana.

Esimerkiksi tänään tiistaina kaupunki ilmoitti sadan Nivavaaran koululaisen karanteenista altistumisen vuoksi. Kaupunki kertoo tiedottavansa julkisesti vain yli 50 ihmisen altistumiskohteista. Jo aiemmin on ilmoitettu isoista altistumisista muilla kouluilla.

Kaupunki tiedotti vanhemmille, että mahdollisista toimenpiteistä kuten maskisuosituksista, etäopetuksesta ja karanteenikäytännöstä päättää kaupungin viranhaltijoista koottu häiriötilanteiden johtoryhmä.

Koulut kertovat altistumisista henkilökunnalle ja altistuneiden oppilasryhmien huoltajille. Koulujen koronatilannetta seurataan jatkuvasti, ja ne ovat valmiudessa siirtyä etäopetukseen. Huoltajille Wilmassa jaetun tiedotteen lopuksi suositeltiin lapsen jäämistä kotiin, jos on epäily virusinfektiosta.

Lue lisää:

Rovaniemen Nivavaaran koulussa koronatartuntoja – 100 koulun oppilasta karanteeniin

Rovaniemellä on koronakaranteeniin määrättyjä jo lähes 700

Rovaniemen Ylikylän koulussa nyt 230 karanteenissa

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Juttua täsmennetty torstaina 9.12. klo 16:56: Virkkeessä vaihdettu sana 'rajoituksille' ilmaisuun 'asiakas- tai osallistujamäärärajauksille ja osallistujien sijoitteluun liittyville toimille' virkkeessä "Vaihtoehtona asiakas- tai osallistujamäärärajauksille ja osallistujien sijoitteluun liittyville toimille on koronapassin käyttäminen, eli passin vaatiminen niiltä, jotka tiloja käyttävät".

Suosittelemme sinulle