Hyppää sisältöön

Biden uhkasi Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Reuters: Nord Stream 2 -kaasuputki laitettaisiin jäihin

Suurvaltajohtajien odotettu puhelu kesti hieman yli kaksi tuntia. Päivitimme tähän juttuun tuoreimmat tiedot neuvottelun sisällöstä.

Bidenin ja Putinin tapaaminen alkoi
Sakari Nuuttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailma seurasi tiistai-iltana jännityksellä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin odotetun kahdenvälisen videopuhelun antia.

Keskustelu tapahtui kireissä tunnelmissa etenkin Ukrainan kiristyvän tilanteen vuoksi. Venäjä on siirtänyt joukkojaan rajan tuntumaan ja sodan uhkaa pidetään ilmeisenä.

Länsimaat ovat yhdessä uhanneet Venäjää talouspakotteilla, mikäli hyökkäys tapahtuisi. Valkoisen talon tiedotteen mukaan Biden toisti tämän kannan Putinille sanoen, että Yhdysvallat ja liittolaiset ovat valmiita vastaamaan "ankarilla taloudellisilla ja muilla" toimilla.

Uutissivusto Bloomberg kertoi jo etukäteen, että mahdolliset pakotteet voisivat kohdistua Nord Stream 2 -kaasuputkeen. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Yhdysvallat on sopinut Saksan kanssa, että syksyllä valmistuneen kaasuputken käyttöönotto laitetaan jäihin jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Myös eurooppalainen diplomaattilähde kertoo Reutersille Yhdysvaltojen painottaneen liittolaisilleen, että sen uudet pakotteet kohdistuisivat Nord Stream 2:een.

Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa lehdistölle puhunut Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan ei halunnut kommentoida suunnitelmissa olevien pakotteiden yksityiskohtia. Hän kuitenkin sanoi Yhdysvaltojen olevan valmiina tekemään asioita, joita ei tehty silloin, kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat tällä hetkellä jäätävät.

Kreml: Nato ei saa laajentua itään

Kremlin tiedotteessa Putin syyttää puolestaan Ukrainaa provokatiivisista toimista Venäjän tukemia separatistialueita vastaan.

Putinin mukaan vastuuta tilanteen kärjistymisestä ei pidä sälyttää Venäjän harteille, kun Venäjän näkökulmasta Nato yrittää käyttää hyväkseen Ukrainan aluetta kasvattaakseen sotilaallista kapasiteettiaan Venäjän rajoilla.

Venäjä vaatii takeita, että Nato ei laajene itään ja sijoita Venäjän rajoilla sijaitseviin maihin hyökkäyksellisiin iskuihin soveltuvia asejärjestelmiä.

Valkoisen talon Jake Sullivanin mukaan Biden ei suostunut Putinin esittämiin vaatimuksiin.

Läpimurtoja ei odotettu

Presidentti Sauli Niinistö arvioi eilen Ylelle, että jännitteisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa käytävä neuvottelu on "ehkä yksi tärkeimmistä puhelinkeskusteluista tällä vuosituhannella".

Valkoisen talon mukaan kyberturvallisuus ja Iranin tilanne olivat myös kokouksen asialistalla. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan presidentit puhuivat Naton laajentumisesta ja sivusivat myös Afganistanin tilannetta.

Odotusten taso ei ollut kuitenkaan korkealla. Sekä Valkoinen talo että Kreml toppuuttelivat jo etukäteen toiveita uusista läpimurroista. Molemmin puolin on tosin huomautettu, että puhelinkeskustelun toteutuminen on jo itsessään edistysaskel.

Neuvottelut kestivät kaksi tuntia

Keskustelu käytiin suljetuin ovin salatulla videoyhteydellä, mutta sen sisältöä avattiin julkisuuteen jälkeenpäin.

Puhelu alkoi hieman kello 17 jälkeen kohteliaaseen sävyyn. Tapaamisen alusta välitetyssä kuvamateriaalissa presidentit tervehtivät toisiaan hyväntuulisen oloisina. Biden sanoi toivovansa, että ensi kerralla tapaaminen voitaisiin järjestää kasvotusten.

Neuvottelut kestivät noin kaksi tuntia.

Valkoisen talon mukaan Biden keskusteli heti tapaamisen jälkeen Saksan, Ranskan, Britannian ja Italian johtajien kanssa. Presidentti kävi keskusteluja eurooppalaisten kumppaneiden kanssa myös ennen Putinin tapaamista.

Täydennämme tähän päivittyvään juttuun tiedot keskustelun sisällöstä ja osapuolten kommenteista.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Lue lisää:

Biden ja Putin käyvät tänään puhelinkeskustelun – Ukraina ja viisi muuta todennäköistä puheenaihetta

Asiantuntija: Venäjän välitön hyökkäys Ukrainaan ei ole näköpiirissä, mutta tilanne on silti "vakavasti huolestuttava"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg: Venäjällä ei ole veto-oikeutta Ukrainan Nato-jäsenyyteen – Yle seuraa Venäjän ja Naton kiihtyvää sanasotaa

Venäläiset hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen valtiollisiin järjestelmiin mittavassa operaatiossa – CIA:n entinen johtaja: “Ehkä vahingollisin isku koko Yhdysvaltain kyberhistoriassa”

Suosittelemme sinulle