Hyppää sisältöön

Kirjallisuuspalkinnon valitsijaraadin urakka kestää satoja tunteja, vaikka kaikkia teoksia ei kahlata kokonaan – lopussa luetaan aamusta iltaan

Palkintoraati luki tänä vuonna ennätysmäärän kirjoja, yhteensä 103 teosta. Teosmäärä on viime vuosina kasvanut joka vuosi.

Jussi Tuovinen ja Varpu Puskala istuvat kirjojen peittämän pöydän ympärillä Kuopion kaupungin kirjastolla.
Savonia-kirjallisuuspalkintoraatiin kuuluvat kuopiolaiset Jussi Tuovinen ja Varpu Puskala toteavat, että tänä vuonna hyviä teoksia jäi ehdokkuuden ulkopuolelle. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Anna Ronkainen

Savonia-kirjallisuuspalkinnon raati luki tänä vuonna ennätysmäärän kirjoja, yhteensä 103 teosta. Ennätykset ovat viime aikoina paukkuneet vuodesta toiseen. Tämä tarkoittaa mittavaa luku-urakkaa palkintoraadin yhdeksälle jäsenelle. Tiukin puserrus ajoittuu aina syksyyn.

– Toivoisin, että kirjoja ilmestyisi enemmän keväällä. Se helpottaisi meidän tehtävää, raadin puheenjohtajana vuodesta 2013 toiminut Varpu Puskala toteaa.

Raadissa hän on ollut mukana vuodesta 2011.

Teosten määrä on muutamassa vuodessa kasvanut hurjasti. Vielä kymmenisen vuotta sitten luettavaksi ilmoitettiin 60–70 kirjaa. Viime vuonna teoksia oli 97.

Puskala näkee, että suurin vauhdittaja teosmäärän kasvussa ovat omakustanteet, joita julkaistaan yhä enemmän. Määrä todennäköisesti jatkaa tulevina vuosina edelleen kasvuaan.

Raatilainen: kaunis teksti ja draaman kaari merkitsevät

Varpu Puskala kertoo, että lukemiseen täytyy ottautua kuten työhön. Kaikkia teoksia Puskala ei lue alusta loppuun, sillä ehdokaspotentiaalin huomaa jo alkumetreillä.

– Sellaisiin on sitten ihan turha panostaa, hän myöntää.

Samaa sanoo viisi vuotta palkintoraadissa mukana ollut Jussi Tuovinen.

– Olen meidän kokouksissakin puhunut 20 ensimmäisen sivun säännöstä. Ne kertovat, lähteekö teos vetämään. Kaunis teksti ja draaman kaari merkitsevät, viimeistä kertaa raadissa mukana ollut Tuovinen tiivistää.

Hän arvioi lukutuntien määrän olleen tänä vuonna kolminumeroinen luku. Yhdeksänjäseninen raati käyttää siis todennäköisesti aikaa lukemiseen yhteensä satoja tunteja. Palkkion he saavat jokaisesta aiheen tiimoilta pidetystä kokouksesta.

Tuovinen nauraa, että jos olisi raatiin lähtiessään osannut tämän ennakoida, hän olisi varmaan säikähtänyt.

– Joka syksy on rankkaa aikaa, hän heittää.

Puskala muistelee aikoja, jolloin hän oli vielä työelämässä. Jälkikäteen hän hämmästelee, mistä aikaa riitti lukemiselle.

– Silloin luin yökaudet. Nyt onneksi on enemmän aikaa, mutta kyllä niitä silti tulee lopussa luettua aamusta iltaan.

Savonia-palkintoraadin puheenjohtaja Varpu Puskala ja raadin jäsen Jussi Tuovinen kertovat videolla ajatuksiaan luku-urakasta.

Luku-urakasta tulee myös paineita

Ehdokasvalintojen helppous vaihtelee vuosittain. Raatilaisten kesken käydään köydenvetoa, jota Tuovinen kuvailee rikkaaksi.

Yhteyttä pidetään pitkin vuotta, on kokouksia ja keskustelua Whatsapp-ryhmässä. Välillä erityisesti palkintoraadin sihteeri vauhdittaa lukemista.

– Luku-urakasta tulee myös paineita. Kyllähän siinä on paljon vartijana, kun niin isosta määrästä täytyy suodattaa kuusi teosta ehdokkaaksi, Tuovinen myöntää.

Tehtävä on kuitenkin raatilaisille mieluinen. Puskala korostaa, että se on eräänlainen löytöretki kirjallisuuden maailmaan.

– Samaan aikaan se on aivan kuin neulan etsintää heinäsuovasta, Puskala nauraa.

Savonia kirjallisuuspalkinnon ehdokas kirjoja ja kirjoittajien valokuvat Kuopion pääkirjaston pöydällä.
Tämän vuoden Savonia-ehdokkaat ovat Antti Heikkisen Latu, Martta Kaukosen Terapiassa, JP Koskisen: Haukansilmä, Emilia Kukkalan Kaiken jälkeen, Sirpa Kähkösen Vihreä sali ja Maritta Lintusen Boriksen lapset. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Idea: lastenkirjallisuudelle oma Savonia-palkinto

Palkintoraati lukee sille ilmoitetut teokset, joilla on jonkinlainen yhteys Savoon. Voisiko luku-urakkaa pienentää sillä, että kriteereitä tiukennettaisiin? Puskalan ja Tuovisen mielestä ei.

– Saattaisihan se helpottaa meitä, mutta en ole ajamassa sääntömuutoksia, Puskala sanoo.

Tuovinen pohtii raadin jäsenmäärän kasvattamista ja myös ehdokkaita voisi olla enemmän. Hän heittää ilmoille niin ikään ajatuksen lasten ja aikuisten kaunokirjallisuuden Savonia-palkinnoista.

– Raatihan ei voi näihin asioihin vaikuttaa. Säännöistä päättää Kuopion kaupunginhallitus, Tuovinen muistuttaa.

Tämän vuoden Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan torstaina 9.12 klo 17.30. Palkinnon arvo on 12 000 euroa.

Voit keskustella aiheesta 9.12.2021 klo 23 saakka.

Lue lisää:

Vuoden 2021 Savonia-ehdokkaat on julkistettu – kuusi kirjaa kisaa 12 000 euron palkinnosta

Petra Rautiaisen esikoisteos voitti Savonia-kirjallisuuspalkinnon – Tuhkaan piirretty maa käsittelee rankkoja ja vaiettuja aiheita

Suosittelemme sinulle