Hyppää sisältöön

Uuden pelikonsolin voi saada tuurilla nettikaupasta jouluksi, sillä niiden saatavuus sakkaa edelleen – pienet erät myydään jopa minuuteissa

Kun johonkin verkkokauppaan tupsahtaa erä PS5-pelikonsoleita, niille on heti ostajat valmiina. Osa konsolin jo ostaneista kauppaa laitettaan voitonkiilto silmissään.

Playstation 5 pelikonsolin ohjain pelaajan käsissä.
Kuva: Niko Mannonen / Yle
Susanna Pekkarinen

Moni suositusta pelikonsolista haaveileva pettyy tänäkin jouluna. Yli vuosi sitten julkaistun Sonyn PS5-konsolin saatavuus on Suomessa tänä vuonna ollut niukkaa ja kausittaista, eikä tilanteeseen tule suurta helpotusta ennen joulua.

Täksi jouluksi pelikonsolin voi saada, jos löytää oikeaan verkkokauppaan oikealla hetkellä. Jonotuslistoja tai ennakkotilausmahdollisuuksia ei ole samaan tapaan tarjolla kuin vuosi sitten.

Tieto pienistä eristä liikkuu pelaajien keskuudessa. Verkkokauppojen saatavuustilannetta tarkkailevat myös erilaiset tietokoneohjelmat eli botit, jotka metsästävät automaattisesti ostettavaa.Kun verkkokauppaan ilmestyy erä konsoleita, ne myydään loppuun minuuteissa.

Syynä konsolipulaan on, että pelien ja pelaamisen suosio on noussut samaan aikaan, kun koronapandemia-aika on aiheuttanut raaka-ainepulaa sekä seisahduksia niin tuotantolaitoksilla kuin kuljetuksissa.

Seisahduksia aasialaisilla tehtailla on viime aikoina aiheuttanut se, että sähköä säännöstellään muutamiin päiviin viikossa.

Gigantin gaming-vastaava Jukka Erkinheimo kertoo, että jälleenmyyjän näkökulmasta tilanne on ollut jo alkusyksystä todella poikkeuksellinen.

Erkinheimo kertoo, että PS5-konsolia on tulossa vielä pieniä eriä ennen joulua, mutta koska kysyntä on suurta, laitteet myydään nopeasti.

– Suomessa on todennäköisesti tuhansia ja tuhansia potentiaalisia ostajia. Osa joutuu saatavuushaasteiden vuoksi odottamaan pidempään, Erkinheimo sanoo.

Verkkokauppa.comista ostopäällikkö Antti Aulavuori on myös pessimistinen sen suhteen, saadaanko PS5-konsoleita Suomeen kysyntää vastaavaa määrää vielä ensi vuoden puolellakaan.

Alun perin Verkkokauppa.com odotti jopa viittä tuhatta laitetta joulumyyntiä varten, mutta tällä hetkellä tilanteesta ei ole varmuutta.

– Ei pystytä varmaksi sanomaan, miten paljon niitä tulee. Nyt pleikkareita on välillä tullut viikoittain, välillä kuukausittain isompikin määrä. Erien koko vaihtelee viiden sadan ja parin tuhannen välillä.

Playstation 5 pelikonsoli.
Viime vuonna julkaistu Playstation 5 -pelikonsoli löytyy jo tuhansista suomalaiskodeista, mutta moni suositusta pelikoneesta haaveileva jää vielä tänäkin vuonna nuolemaan näppejään. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Sivusto seuraa verkkokauppoihin tulevia konsolieriä

Patoutuneesta kysynnästä kertoo sekin, että tuhannet suomalaiset ovat tilanneet ilmoituksen sähköpostiin tilanteesta sivustolta ps5suomessa.com (siirryt toiseen palveluun).

Sivuston ylläpitäjä on jyväskyläläinen it-alalla työskentelevä Mikko Kärkkäinen. Hän kertoo, että listalla on yli 6 800 sähköpostiosoitetta, johon lähtee ilmoitus, kun laitteita tulee seurannassa oleviin verkkokauppoihin.

– Lokakuu oli kiivas kuukausi myynnin suhteen siitä päätellen, että sähköpostilistalta lähti pois noin 2 000 osoitetta. Silloin laitteita oli useammassa paikassa myynnissä. Myös joulukuun alussa lähti nelisen sataa osoitetta pois listalta.

Kärkkäinen perusti sivuston alunperin seuraamaan jälkimarkkinoita eli sitä, millä hinnalla laitteita myydään eteenpäin esimerkiksi tori.fi:ssä ja huuto.netissä. Jotkut kauppaavat PS5-konsolia jopa tuplahintaan.

Playstation 5 -koneesta haaveileva saattaa tehdä korvikeostoksia

Gigantissa on havaittu, että retrotyyliset pelikonsolit kiinnostavat jouluostoksilla kävijöitä.

– Nyt kiinnostavat pelikonsolit, joissa on valmiiksi integroituna klassikkopelejä 1980- ja 1990-luvuilta. Näilläkin on saatavuutta varsin hyvin, Kuopion Gigantin tavaratalopäällikkö Janne Vartiainen sanoo.

Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Antti Aulavuori sanoo, että PS5-konsoleiden pula ei ole ohjannut heidän asiakkaitaan välttämättä muiden pelikoneiden pariin, sillä myös Microsoftin Xbox series X -konsolin saatavuudessa on ongelmia. Sen sijaan pelitietokoneita joulupaketteihin on paremmin saatavilla, koska ne kasataan eri osista.

Aiheesta voi keskustella 10.12. kello 23:een asti.

Lue myös:

Osa joululahjoista loppuu kaupoista poikkeuksellisen aikaisin, ennustavat kauppiaat: erityisesti viihde-elektroniikka hupenee hyllyistä

Analyysi: Lahjapaketin hinta ei noussut, vaikka sirupula ja meriliikenteen solmut vaikeuttavat jouluostoksia

Kun konsolit ovat komponenttipulan vuoksi kortilla, pilvipelejä kehittävällä suomalaisyhtiöllä on hyvät mahdollisuudet menestyä

Marraskuussa julkaistava PlayStation 5 -pelikonsoli ennakkomyytiin hetkessä loppuun – Jälleenmyyjät: Jatkosta ei tiedä kukaan

Suosittelemme sinulle