Hyppää sisältöön

Harvinainen tilanne: kaksi suomalaistuotantoa tavoittelee Oscar-palkintoa

Suomalaisen Bufon tuottama elokuva Guled & Nasra on hyväksytty Somalian Oscar-ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriaan. Se ja Hytti nro 6 ovat yli 90 elokuvan listalla, josta karsitaan varsinaiset ehdokkaat.

Mies ja nainen kasvot lähekkäin, taustalla taputtavia ihmisiä. Elokuvasta Guled & Nasra.
Guled & Nasra tavoittelee parhaan kansainvälsien elokuvan Oscar-palkintoa Somalian ehdokkaana. Aiemmin oli epäselvää, voidaanko se määritellä somalialaiseksi elokuvaksi. Kuva: Lasse Lecklin / BUFO
Jussi Latvala

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoa tavoittelee poikkeuksellisesti kaksi suomalaistuotantoa.

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on Suomen ehdokas palkintokategoriaan. Lisäksi Yhdysvaltain elokuva-akatemia on hyväksynyt Khadar Ayderus Ahmedin ohjaaman Guled & Nasra -elokuvan Somalian ehdokkaaksi tavoittelemaan kansainvälisen elokuvan palkintoa.

Aiemmin oli epäselvää, voidaanko Guled & Nasra määritellä somalialaiseksi elokuvaksi. Guled & Nasra, kansainväliseltä nimeltään The Gravedigger’s Wife, on suomalaisen Bufon tuottama elokuva. Se on näytelty somaliaksi ja kuvattu Djiboutissa, joka on aiemmin ollut osa Somaliaa. Monilla elokuvan tekijöillä on juuria Somaliassa.

Guled & Nasra sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla, jossa se pääsi osaksi kriitikoiden viikon ohjelmaa. Sen jälkeen elokuva on palkittu muun muassa Afrikan elokuva-akatemian palkinnoilla. Lokakuussa se voitti afrikkalaisen Fespaco-elokuvafestivaalin pääpalkinnon. Lisäksi elokuva on palkittu muun muassa Toronton elokuvajuhlilla.

Hytti nro 6 ja Guled & Nasra ovat mukana Yhdysvaltain elokuva-akatemian listalla, josta seulotaan varsinaiset Oscar-gaalan ehdokkaat. Yli 90 elokuvan lista karsitaan 15 elokuvan mittaiseksi joulukuun 21. päivänä, ja varsinaiset ehdokkaat kerrotaan helmikuussa. Oscar-gaalaa juhlitaan 27. maaliskuuta 2022.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8.12. klo 23:een asti.

Lue myös:

Suomalaiselokuva Guled & Nasra niittää menestystä maailmalla – voitti viisi palkintoa "Afrikan Oscareissa"

Hytti nro 6 Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Suosittelemme sinulle