Hyppää sisältöön

Merkel toivotti onnea uudelle liittokanslerille Scholzille: "Tämän maan johtaminen on yksi kauneimmista töistä"

Sosiaalidemokraatti Olaf Scholz on vannonut virkavalansa, sen jälkeen kun hänet nimitettiin keskiviikkona Saksan uudeksi liittokansleriksi. Angela Merkelin kausi päättyi 16 vuoden jälkeen.

Angela Merkelin lähtö
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalidemokraattisen puolueen Olaf Scholz on valittu Saksan uudeksi liittokansleriksi. Scholz vannoi virkavalansa keskiviikkonna iltapäivällä Saksan liittopäivillä.

Aamupäivällä liittopäivien enemmistö äänesti Scholzin nimityksen puolesta. Scholz sai tuekseen selkeän enemmistön, 395 ääntä.

Äänestyksen jälkeen Scholz siirtyi Saksan liittopresidentin virka-asuntoon, jossa presidentti Frank-Walter Steinmeier nimitti hänet virallisesti liittokansleriksi.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier nimitti Olaf Scholzin liittokansleriksi Berliinissä

63-vuotias sosiaalidemokraatti Scholz seuraa tehtävässä kristillisdemokraattisen puolueen Angela Merkeliä, 67.

– Tämä on uusi alku Saksalle ja tulen tekemään kaikkeni sen eteen, Scholz sanoi ottaessaan tehtävän vastaan Merkeliltä vallanvaihtoseremoniassa.

Merkel puolestaan toivotti seuraajalleen menestystä.

– Tiedän että sinä olet erittäin motivoitunut tähän työhön. Toivon, että teet työtä Saksan parhaaksi, Merkel sanoi.

Merkel toivotti Scholzille onnea Kuva: Reuters

Sosiaalidemokraattien lisäksi uuden hallituksen muodostavat vihreät ja liberaalipuolue FDP. Myös hallituksen 16 ministeriä nimittettiin tehtäviinsä keskiviikkona. Olaf Scholzin lisäksi hallituksessa on kahdeksan miestä ja kahdeksan naista.

Tässä on neljä nostoa Saksan tulevasta hallituksesta.

Annalena Baerbock.
Ulkoministeriksi nouseva vihreiden Annalena Baerbock on suhtautunut kriittisesti Venäjään ja Kiinaan. Kuva: Ullstein bild / AOP

1. Naiset turvallisuusministeriöiden johtoon

Saksan ulko- ja sisäpoliittinen turvallisuusjohto siirtyy hyvin vahvasti naisten käsiin. Saksan ulkoministeriksi nousee ensimmäisenä naisena vihreiden Annalena Baerbock, 40, joka on suhtautunut kriittisesti Venäjään ja Kiinaan niiden ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Myös sisäisestä turvallisuudesta vastaa nyky-Saksan historiassa ensimmäistä kertaa nainen, kun sisäministeriksi nousee sosiaalidemokraatti Nancy Faeser, 51. Aiemmin osavaltiotasolla vaikuttanut Faeser pitää erityisen tärkeänä äärioikeiston uhan torjumista.

Puolustusministeriksi nousee oikeusministerinä toiminut demaripoliitikko Christine Lambrecht, 56. Hän on peräkkäin kolmas nainen Saksan puolustusministerinä.

Lisäksi Saksassa liittokanslerilla on vahva ote ulkopolitiikasta. Scholz on se henkilö, joka tapaa Saksan edustajana Vladimir Putinin tai Yhdysvaltain Joe Bidenin.

Lue lisää: Saksan uusi hallitussopimus mainitsee Xinjiangin ihmisoikeusloukkaukset, mutta politiikka Kiinaa ja Venäjää kohtaan ei ehkä olennaisesti kovene

Cem Özdemir.
Maatalousministerin salkun saa vihreiden konkaripoliitikko Cem Özdemir. Hänestä tulee Saksan ensimmäinen turkkilaistaustainen ministeri. Kuva: Andreas Gora / EPA-EFE / AOP

2. Ensimmäinen turkkilaistaustainen ministeri

Väistyvässä Merkelin hallituksessa ei ollut ainuttakaan maahanmuuttajataustaista ministeriä, mutta nyt tilanne muuttuu.

Vihreiden konkaripoliitikko Cem Özdemir, 55, nousee monien yllätykseksi maatalousministeriksi, ja on siten Saksan ensimmäinen turkkilaistaustainen ministeri.

Hänen valintansa aiheutti vihreiden sisällä vääntöä, sillä Özdemir on profiloitunut ulkopolitiikassa eikä maatalouspolitiikassa.

Vihreät ovat korostaneet, että Saksan monimuotoisuuden pitää näkyä myös politiikassa. Saksan asukkaista arviolta joka neljännellä on maahanmuuttajatausta.

Miesten ja naisten määrä on hallituksessa lähes sama, mutta alueellinen jako on herättänyt kritiikkiä etenkin eteläisen Saksan Baijerissa.

Tulevassa hallituksessa ei ole yhtään baijerilaista ministeriä. Entisen Itä-Saksan alueelta lähtöisin olevia ministereitä on tulevassa hallituksessa kaksi.

Christian Lindner.
EU:n suurimman talouden Saksan valtionvarainministeriksi nousee liberaalipuolue FDP:n Christian Lindner. Kuva: Ullstein bild / All Over Press

3. Suomi mainittu! Ja yhteisvelka

Saksan tuleva valtiovarainministeri Christian Lindner, 42, on Suomen kannalta ehkä kiinnostavin ministeri heti liittokanslerin jälkeen. Saksa on EU:n suurin talous, ja Saksalla on suuri valta EU:n finanssipolitiikan kehittämisessä.

Lindner johtaa liberaalipuolue FDP:tä, joka vastustaa veronkorotuksia ja muutoksia Saksan velkajarruun.

Kun tulevalta ministeriltä kysyttiin Der Spiegel -lehden haastattelussa kantaa EU:n yhteisvelasta, Lindner vakuutti pandemian vuoksi sovitun elpymispaketin olleen vain kertaluontoinen päätös.

– Hallitusohjelma on selvä: Tuemme EU:ssa tehtyjä päätöksiä. Mutta se ei tarkoita suoraan niiden muuttamista pysyviksi rakenteiksi. Moni jäsenmaa on jo torjunut sen, viimeksi Suomen pääministeri, Lindner vastasi.

Der Spiegelin toimittaja esitti jatkokysymyksen:

– Ette kai tosissanne halua piiloutua Suomen taakse?

Lindner vastasi, että Saksan tehtävänä on tuoda EU:ssa eri näkemykset yhteen. Myös liittokansleri Scholz on korostanut Saksan kompromissihakuisen EU-politiikan jatkuvuutta.

Scholz ja Lindner muodostavat yhdessä vihreiden Robert Habeckin, 52, kanssa Saksan tulevan hallituksen voimakolmikon.

Habeck nousee uudenlaisen talous- ja ilmastoasioista vastaavan superministeriön johtoon ja Saksan varakansleriksi. Hänen käsissään on pitkälti Saksan uudistaminen hiilineutraaliksi ja ilmaston kannalta kestäväksi.

Karl Lauterbach.
Demarikansanedustaja ja korona-ajan tuttu kasvo, Karl Lauterbach, on taustaltaan lääkäri ja epidemiologi. Hänestä tulee Saksan seuraava terveysministeri. Kuva: All Over Press

4. Suuri haloo terveysministeristä

Se, joka on asunut ja elänyt Saksan pandemiatodellisuudessa, ei ole voinut välttyä Karl Lauterbachilta, 58. Demarikansanedustaja on taustaltaan lääkäri ja epidemiologi.

Lauterbach on ollut jakamassa tuoreinta tietoa viruksesta ja vaatimassa uusia koronatoimia koko ajan ja kaikkialla: lehtihaastatteluissa, keskusteluohjelmissa ja Twitterissä.

Nyt hän saa valtaa päättää koronatoimista. Saksan koronatietäjä nousee terveysministeriksi. Lauterbachin nimitys terveysministeriksi oli Saksan mediassa suorastaan megauutinen.

Pandemia on tehnyt terveysministeristä eturivin vallankäyttäjän. Paikka on todella tuulinen.

Lauterbach tunnetaan tinkimättömänä yksinkulkijana, mikä voi olla haaste kolmen puolueen yhteishallituksessa.

Mitä mieltä olet Saksan tulevasta hallituksesta? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een asti.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Feminististä ulkopolitiikkaa, kannabis kauppoihin ja äänestysiäksi 16 vuotta – peruskonservatiivinen Saksa on uuden edessä

Suosittelemme