Hyppää sisältöön

Varkaudessa alkaa kesällä iso koskialueen kunnostusurakka, joka kirvoittaa kehuja WWF:ltä: "Tämän kokoluokan virtaamia ei ole missään muualla"

Uhanalaisille vaelluskaloille rakennetaan Varkauden Ämmäkoskeen padon ohittava uoma. Lisäksi koskialueelle päästetään ympäri vuoden riittävästi vettä etenkin lohikalojen selviytymisen turvaamiseksi.

1-vuotiaat lohen ja tamenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Vasemmalla vaaleampi lohi ja oikealla punapilkkuinen taimen.
Suomen vaelluskaloista järvilohi ja meritaimen ovat äärimmäisen uhanalaisia. 1-vuotiaat lohen ja taimenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Vasemmalla vaaleampi lohi ja oikealla punapilkkuinen taimen. Kuva: Vesa Vaarama / Yle
Helmi Nykänen

Varkauden Ämmäkosken aluetta kunnostetaan ensi kesänä virtavesilajien elinolosuhteiden parantamiseksi. Säännöstelypadon ohi rakennetaan 170 metriä pitkä ja 10 metriä leveä uoma, jota pitkin vaelluskalat pääsevät lisääntymisalueilleen.

Tätäkin merkittävämmäksi asiaksi hankkeessa mukana olevat ministeriön ja ympäristöjärjestön edustajat nostavat koskialueelle muodostettavan ympäristövirtaaman. Sen avulla kuivuudesta kärsivälle koskialueelle turvataan ympäri vuoden riittävä määrä vettä, jotta etenkin lohikalat pystyisivät kutemaan ja niiden poikaset selviytymään.

Kyse on maa- ja metsätalousministeriön projektikoordinaattorin Matti Vaittisen mukaan Suomen, Pohjoismaiden ja jopa Euroopan mittakaavassa merkittävästä hankkeesta.

– Ympäristövirtaama on poikkeuksellisen suuri: noin 10 prosenttia kosken kokonaisvirtaamasta ja noin 10 kuutiota. Näin ei synny kalantuotannon pullonkaulatilanteita, jolloin vesi olisi hyvin vähissä.

WWF:n ohjelmajohtaja Sampsa Vilhusen mielestä Varkauden hanke voisi toimia esimerkkinä muille vastaaville hankkeille Suomessa.

– Tämän kokoluokan ympäristövirtaamia meillä ei ole missään muualla. Siinä mielessä tämä on suunnannäyttäjähanke ja sopisi muihin vesilupiin lisättäväksi ympäri Suomen maan.

Yhteistyö toimi hyvin

Vilhunen kehuu varkautelaisia myös siitä, että ympäristöjärjestö otettiin hankkeeseen alusta asti mukaan. Hankkeen laajaan yhteistyöverkostoon kuuluivat ministeriön ja WWF:n lisäksi myös esimerkiksi kalastajien edustajia, Stora Enso ja Varkauden kaupunki.

Esimerkiksi Stora Enso teki hankkeessa uhrauksia.

– Tämä kymmenen kuution virtaama on pois heidän vesivoimalastaan, joka on Varkauden tehtaan ytimessä. Heidänkin osallistumisensa on merkittävää, Vilhunen sanoo.

Varkauden Ämmäkosken kunnostaminen aloitetaan loppukesästä ja töiden on määrä valmistua lokakuun lopussa. Ohitusuoman rakentaminen ja koskialueen kunnostaminen maksavat yhteensä arviolta noin 650 000 euroa.

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön vaelluskalakantojen elvyttämisohjelma Nousua (siirryt toiseen palveluun). Yhteensä hankkeita on käynnissä ympäri maata tällä hetkellä arviolta 40.

Lue myös:

Varkauden Ämmäkoskeen suunnitellaan vaelluskaloja varten padon ohittavaa uomaa

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17:42 haastattelujen pohjalta

Suosittelemme sinulle