Hyppää sisältöön

Vitsailuvideo vei Britannian pääministerin taas liemeen: Rikottiinko Downing Streetin viime vuoden pikkujouluissa koronasulkua?

Julkisuuteen on vuodettu video, jossa Britannian pääministerin lähipiiri vitsailee Downing Streetillä viime joulukuussa vietetyistä kekkereistä. Oppositio vaatii Johnsonilta anteeksipyyntöä.

Videolla vitsaillaan pääministerin virka-asunnolla vietetyistä pikkujoulujuhlista
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiläisen tv-kanava ITV:n uutistoimitus on saanut haltuunsa viime vuodelta peräisin olevan videon, jossa vitsaillaan pääministerin virka-asunnolla Downing Streetillä vietetyistä pikkujoulujuhlista.

Videossa Johnsonin tuolloinen lehdistöedustaja Allegra Stratton ja muu avustajakunta heittävät huulta joulun alla olleesta "fiktiivisestä juhlasta" tekaistussa tiedotustilaisuudessa. Media ei ollut läsnä.

– Tämä fiktiivinen juhla oli bisnestapaaminen, eikä sosiaalista etäisyyttä noudatettu, Stratton naureskelee videolla.

Britannian hallitus on kiistänyt, että kyseistä juhlaa olisi vietetty. Yleisradioyhtiö BBC sanoo kuitenkin saaneensa siitä vahvistuksen.

Asiasta on noussut kohu, koska joulukuussa 2020 Britanniassa olivat voimassa ankarat koronarajoitukset. Korkeintaan kahden ihmisen tapaamiset sisätiloissa oli sallittu.

Johnson: Asia selvitetään

Pääministeri Boris Johnson otti kantaa videoon keskiviikkona ja sanoi, että asia tutkitaan. Hänen mukaansa ei ole hyväksyttävää, jos juhlia on järjestetty koronarajoitusten aikana.

– On selvää, että jos rajoituksia on rikottu, siitä tulee rangaistuksia, Johnson sanoi Britannian parlamentissa opposition hiillostaessa häntä asiasta.

Johnson myös kehotti oppisitiota olemaan tekemättä pikkujouluvideolla politiikkaa.

Poliitikkojen koroaikaiset toimet ovat herättäneet arvostelua aiemminkin

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer syyttää Johsonin hallitusta kovin sanoin koronasulun rikkomisesta.

– Viime jouluna kansalaiset noudattivat ohjeita ja monet heistä eivät nähneet läheisiään jouluna – jotkut eivät nähneet heitä enää koskaan. Heillä on oikeus odottaa, että hallitus noudattaa sääntöjä, ja nyt tiedämme että niitä rikottiin. He juhlivat, ja nyt vielä naureskelevat, Stramer sanoi.

Hän vaatii Johnsonilta anteeksipyyntöä.

Skotlannin kansallispuolueen johtaja Ian Blackford on vaatinut Johnsonia jopa eroamaan virasta kohun takia.

Britannian hallitusta on aiemminkin syytetty kaksinaamaisuudesta suhtautumisessa koronasääntöihin.

Suurin skandaali syntyi, kun terveysministeri Matt Hancockista vuoti julkisuuteen kuvia suutelemassa alaistaan koronasulun aikana kesällä. Kumpikin oli naimisissa. Hancock erosi virastaan.

8.12. klo 14.37 lisätty Johnsonin kommentti, jossa hän vaatii tutkintaa.

Suosittelemme sinulle