Hyppää sisältöön

Kymsote selvittää, voisiko tuliterän Ratamo-keskuksen myydä taloustilanteen parantamiseksi – myyntilistalla myös muita rakennuksia

Valmistumaisillaan olevan Ratamo-keskuksen voisi kenties ostaa suursijoituksia tekevä sijoittaja. Myynti ei vaikuttaisi sairaalan toimintaan, sillä Kymsote jäisi tiloihin vuokralaiseksi.

Ratamon sairaalan työmaa-alue.
Ratamo-keskuksen on tarkoitus valmistua Kouvolaan ensi vuonna. Arkistokuva työmaalta tämän vuoden elokuusta. Kuva: Antro Valo / Yle
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Valmistumassa oleva Ratamo-keskus Kouvolassa saatetaan myydä. Sote-kuntayhtymä Kymsote selvittää, voisiko se myydä myös muita käytössä olevia kiinteistöjään.

Myyntiä selvitetään Kymsoten taloudellisen tilanteen takia. Kymsoten talousarvioon sisältyy 4,66 miljoonan euron ylimääräinen osinkotuotto Kymsote-kiinteistöt oy:ltä. Tällainen osinkotuotto on mahdollista saada vain kiinteistöjä myymällä.

Myyntikohteita olisivat esimerkiksi Ratamo-keskus Kouvolassa, Kotkassa sijaitseva Kymenlaakson keskussairaala sekä Haminassa sijaitseva kuntoutussairaala Hoiku. Kiinteistöjen myyntiaikeista kertoi ensin Kouvolan Sanomat.

– Viittä miljonaa euroa ei ole mahdollista saada kasaan pelkästään tyhjiä tai tyhjentymässä olevia kiinteistöjä myymällä. Siksi tarkastelemme myös isoja kiinteistöjä, kertoo Kymsote-kiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Jyrki Gerlander.

Mahdolliset myyntitulot ovat keino saada sote-palvelut säilymään, jotta Kymsote ei joutuisi leikkaamaan toimintaansa niin paljon.

Lue lisää: Jaalan ja Elimäen terveysasemien sulkeminen poistettiin Kymsoten säästölistalta – lisäksi kriisipäivystys säilyy Kouvolassa

Sijoittaja voisi ostaa

Kymsoten hallitus päätti viime viikolla antaa Kymsote-kiinteistöt oy:lle toimeksiannon selvittää, voisiko kiinteistöyhtiö myydä Kymsoten kiinteistöjä. Selvityksen tekeminen pitää sisällään mahdollisuuden pyytää ostotarjouksia kohteista.

Selvitys koskee sekä käytössä olevia että käyttämättöminä olevia kiinteistöjä. Sellaisia ovat esimerkiksi Sairaalanmäen alue Kouvolassa Kuusankoskella Ratamo-keskuksen valmistuttua sekä sosiaalipalveluiden alue Kouvolassa Kuusankoskella, jossa on useita tyhjillään olevia rakennuksia.

Ratamo-keskus tulee valmistuessaan maksamaan noin 70 miljoonaa euroa. Gerlander arvelee, että siitä olisi mahdollista saada viisi miljoonaa euroa myyntivoittoa, ehkä enemmänkin.

– Kymenlaakson keskussairaalan osalta uudisrakentaminen on vielä pahasti kesken. Suurin osa rakennuksesta on vanhaa, ja on vaikea arvioida, mikä tällaisen rakennuksen arvo voisi olla, Gerlander sanoo.

Gerlanderin mukaan Ratamo-keskuksen mahdollinen ostaja voisi olla esimerkiksi institutionaalinen sijoittaja. Institutionaalisia sijoittajia ovat suuria sijoituksia tekevät yhteisöt, kuten esimerkiksi eläke- ja vakuutusyhtiöt, pankit ja sijoitusrahastot. Näille sijoittajille Kymsoten kohteita myös aiotaan markkinoida.

Myynti ei vaikuttaisi sairaaloiden toimintaan, sillä Kymsote jäisi tiloihin vuokralaiseksi pitkien vuokrasopimusten turvin.

– Vuokralla oleminen tulee melko varmasti olemaan kalliimpaa kuin se, että tilat omistetaan itse. Tilanne selviää saatujen tarjousten perusteella. Näin Kymsoten päättäjät pystyvät tekemään perusteltuja päätöksiä asiasta, Gerlander toteaa.

Kiinteistöjen myynnit pitäisi tehdä ensi vuoden aikana.

Lue lisää: Kymenlaaksossa ovat käynnissä suurimmat sairaalahankkeet 50 vuoteen – Ratamo-keskuksen rakentaminen on loppusuoralla

Suosittelemme