Hyppää sisältöön

Kuopio-sarjastaan tunnettu Sirpa Kähkönen voitti Savonia-kirjallisuuspalkinnon toista kertaa – seurasimme palkinnonjakotilaisuutta suorana

Kähkönen oli ehdokkaana Kuopio-sarjaan kuuluvalla romaanilla Vihreä sali. Edellisen kerran hän voitti palkinnon vuonna 1999 sarjan ensimmäisellä teoksella Mustat morsiamet.

Mihin Sirpa Kähkösen Savonia-palkintorahat päätyvätkään ja missä kirjallinen tuotanto jatkuu?
Mihin Sirpa Kähkösen Savonia-palkintorahat päätyvätkään ja missä kirjallinen tuotanto jatkuu?
Marianne Mattila

Sirpa Kähkönen on voittanut tämänvuotisen Savonia-kirjallisuuspalkinnon Kuopio-sarjaan kuuluvalla romaanilla Vihreä sali. Romaani on sarjan kymmenes kirja. Kähkönen juhlii tänä vuonna 30-vuotista uraansa kirjailijana.

Kuopion kaupungin jakaman palkinnon arvo on 12 000 euroa. Se jaetaan vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle edellisten 12 kuukauden aikana julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta.

Kuopiolaissyntyinen Kähkönen on voittanut Savonian jo kerran aikaisemmin Kuopio-sarjan ensimmäisellä romaanilla Mustat morsiamet vuonna 1999. Ehdolla hän on ollut kaikkiaan kahdeksan kertaa.

Kähkönen on keskittynyt monipuolisessa tuotannossaan historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kuopio-sarja sai alkunsa kirjailijan halusta löytää vastauksia hänen oman sukunsa historiaan liittyviin kysymyksiin.

Kähkönen on kirjoittanut uransa aikana myös tietokirjoja, näytelmiä ja nuortenromaaneja. Hän on myös suosittu kolumnisti ja esitelmöijä. Kähkösen teoksia on ollut useana vuonna myös Finlandia- ja Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaina.

Kähkönen on Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja.

Ehdokkaat ovat monelle tuttuja nimiä

Tänä vuonna ehdokkaita olivat Kähkösen lisäksi jo kertaalleen Savonian voittaneet Antti Heikkinen Latu-nimisellä elämäkerrallaan nilsiäläisestä maailmanmestarihiihtäjästä Pauli Pitkäsestä ja JP Koskinen romaanillaan Haukansilmä.

Kolme muuta ehdokasta ovat Martta Kaukonen ja romaani Terapiassa, Emilia Kukkanen, romaani Kaiken jälkeen ja Maritta Lintunen novellikokoelmallaan Boriksen lapset.

Ensimmäinen Savonia-palkinto myönnettiin vuonna 1986. Voittaja oli tuolloin Elina Karjalainen teoksellaan Tärisevä enkeli ja muita juttuja.

Savonia- kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle

kirjailijalle edellisten 12 kuukauden aikana julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Ehdokasvalinnan ja palkinnon jakamisen hoitaa Kuopion kaupunginhallituksen nimeämä raati. Tänä vuonna raati luki ennätykselliset 103 kirjaa.

Savonia-kirjallisuuspalkinnon julkistamistilaisuus Kuopiossa

Kirjallisuuspalkinnon valitsijaraadin urakka kestää satoja tunteja, vaikka kaikkia teoksia ei kahlata kokonaan – lopussa luetaan aamusta iltaan

Vuoden 2021 Savonia-ehdokkaat on julkistettu – kuusi kirjaa kisaa 12 000 euron palkinnosta

Suosittelemme sinulle