Hyppää sisältöön

Koronasuosituksen ohittanut Marin pyytää anteeksi: Minun olisi pitänyt olla tietoinen ohjeistuksesta, tiedonkulussa ongelmia

Pääministeri Marin sanoo, että hänelle ei ollut toimitettu uusinta koronaohjeistusta, jossa suositellaan, että ministerit välttäisivät kontakteja heti, kun ovat saaneet tiedon korona-altistumisesta.

Pääministeri Sanna Marin sanoo kantavansa vastuun siitä, ettei ollut tietoinen valtioneuvoston uusimmasta koronaohjeistuksesta.
Antti Pilke,
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi keskiviikkona eduskunnassa toimittajien kysymyksiin yökerhoillastaan.

Marin lähti lauantaina yökerhoon siitä huolimatta, että oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Marin altistui koronavirukselle tavattuaan Haaviston perjantaina.

– Minun olisi pitänyt itse käyttää harkintaa ja olla varmuuden vuoksi olematta ihmisten ilmoilla, Marin myönsi iltapäivällä medialle eduskunnassa.

Marin jätti noudattamatta valtioneuvoston omia koronasuosituksia. Valtioneuvoston kanslian vajaat kaksi viikkoa sitten päivittämissä toimintaohjeissa suositellaan, että ministerit välttäisivät kontakteja heti, kun ovat saaneet tiedon korona-altistumisesta.

Marin kertoi keskiviikkona, että hänelle ei henkilökohtaisesti oltu toimitettu tätä ohjetta.

– Se ei ole kuitenkaan syy. Minun olisi pitänyt olla tietoinen ohjeistuksesta. Itse kannan vastuun siitä, että tietoa ei ollut, Marin sanoi eduskunnassa.

Hän myönsi, että tiedonkulussa on ollut ongelmia.

– Pitää varmistaa, että näin ei vastaisuudessa ole. Kuten olen todennut, minun olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa tilanteessa ja varmistaa ohjeistus vielä toiseen kertaan.

Marin kertasi aiemmin sanomaansa, että toimi lauantai-iltana puhelimitse valtiosihteeriltään Henrik Haapajärveltä saamansa ohjeistuksen mukaan. Marin on kertonut, ettei Haapajärvi ohjeistanut häntä kontaktien välttämiseen.

– En osannut sitä kyseenalaistaa, koska se vastasi THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) yleistä ohjeistusta altistuneille, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta.

Marin sanoi, että hänen olisi pitänyt toimia toisella tavalla, mistä hän on pahoillaan.

– Pyydän anteeksi omaa käytöstäni ja toimintaani, en ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

Virkapuhelimeen myöhemmin lauantai-iltana lähetetyt kehotukset välttää kontakteja jäivät saamatta, koska Marinin mukaan hänellä oli baarissa mukana vain eduskuntapuhelin.

Valtioneuvoston koronaohjeisiin tarkennuksia

Valtioneuvoston johto ja turvallisuusjohto kävivät iltapäivällä läpi valtioneuvoston sisäiset koronaohjeistukset ja sopivat niihin tehtävistä tarkennuksista sekä muutoksista käytäntöihin.

Ministereille laaditaan omat, valtioneuvoston covid-19-epidemian yleisohjetta tarkemmat ohjeet. Ohjeiden jakelumenettelyä parannetaan ja turvaviestien hälytysjärjestelmää kehitetään.

Valtioneuvoston yleisistunnoissa ja presidentin esittelyissä palataan ensi viikolla hajautettuun istumajärjestykseen ja usean kokoustilan yhdistävään videoneuvotteluratkaisuun. Vastaava järjestely palaa käyttöön myös hallituksen ja eri valiokuntien neuvotteluissa.

Marinin mukaan on myös syytä tarkkaan arvioida, onko hänen syytä välttää konktakteja ennen ensi viikon Eurooppa-neuvoston kokousta, jotta osallistuminen ei kaadu mahdolliseen altistumiseen. Marin sanoi, että hänen paikallaolonsa kokouksessa on välttämätöntä, eikä sijaiseksi voi lähettää esimerkiksi valtiosihteeriä.

Marin kommentoi viikonlopun tapahtumia keskiviikkona eduskunnassa. Voit katsoa koko tallenteen tästä.

Juttua täydennetty klo 18.35 valtioneuvoston johdon tarkennuksilla koronaohjeisiin.

Lue lisää:

Marin ei noudattanut valtioneuvoston uusia koronasuosituksia – Saarikko Marinin yökerhoon menosta: Kukin toimii oman harkintansa mukaan

Suosittelemme sinulle