Hyppää sisältöön

Asukkaiden sinnikkyys tuotti viimein tulosta – Kemin alueen tv-näkyvyyteen tulossa parannuksia

Digita Oy lupaa alueen tv-lähettimiin lisää tehoja ja täydennyksiä, joita aletaan asentaa alkuvuodesta. Asukkaiden kärsivällisyyttä huono tv-näkyvyys on koetellut vuosikausia.

Antenni talon katolla.
Sadoissa Meri-Lapin antennitalouksissa näkyvyys on ollut huono erityisesti hankalan radiokelin aikaan, mutta myös muulloin. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Pitkään Kemin ja lähiseudun asukkaita piinanneisiin television näkyvyysongelmiin on viimein luvassa parannusta, kun Digita uusii ja täydentää alueen tv-lähettimiä. Työt alkavat tammikuussa ja ne on tarkoitus saada tehtyä alkuvuoden aikana.

TV:n lähetyssignaalista vastaava Digita Oy uusii Tervolan aseman lähettimet ja lisäkomponentit korkeampitehoisiksi ja perustaa Kemiin uuden täytelähetinaseman.

Television ajoittainen tai jatkuva huono näkyvyys on ollut riesana sadoissa merilappilaisissa kotitalouksissa viime vuosina ja asukkaat ovat tehneet lukemattomia valituksia ja häiriöilmoituksia asiasta sekä Digitalle että sitä valvovalle Traficomille. Ongelmista on myös tehty kantelu oikeusasiamiehelle.

– Onhan tämä yllättävän pitkä taistelu ollut, toteaa kemiläinen Sakari Laukkanen, joka on aktiivisesti ollut jo vuosien ajan yhteydessä Digitaan ja eri viranomaistahoihin asian tiimoilta ja kannustanut siihen myös muita alueen asukkaita.

juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kemiläinen Sakari Laukkanen
Kemiläinen Sakari Laukkanen on vaatinut parempaa tv-näkyvyyttä alueelle viime vuosikymmenen alusta lähtien. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Sakari Laukkasen vuonna 2018 perustamassa Facebookin aiheryhmässä on 940 jäsentä, jotka ovat pitäneet toisiaan ajan tasalla näkyvyysongelmien kanssa.

Laukkasta harmittaa sekin, että ihmiset ovat turhaan, ja usein myös asiantuntijan kehotuksesta yrittäneet korjata tv-näkyvyyttä kalliilla antennijärjestelmillä.

– Olen saanut liikuttavia kirjeitä iäkkäiltä ihmisiltä, jotka pienistä eläkkeistään ovat näitä antenneja laittaneet ja siitä huolimatta ongelmat ovat jatkuneet.

Digitan mukaan se päätyi nyt tehtyyn ratkaisuun lopulta viime kesän jälkeen, kun osoittautui, että tilanne Kemin alueella ja lähiseudulla oli todella vaikea radiokelien vuoksi.

– Lähdettiin tutkimaan konkreettisia keinoja parantaa näkyvyystilannetta. Viime kesän perusteella vaikuttaa siltä, etteivät yksittäiset toimenpiteet ole olleet tarpeeksi luotettavia, kertoo Digitan videojakelutoiminnasta vastaava johtaja Teppo Ahonen.

Muutokset voivat vaatia antennien uudelleen suuntaamista

Kun Tervolan lähetysaseman tehoja nostetaan ja Kemin täytelähetin otetaan käyttöön, se voi vaatia kotitalouksien antennien suuntaamista uudelleen.

Tervola on alueen päälähetysasema ja Kemin täytelähettimen vaikutusalue ulottuu noin kymmenen kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

Digita luonnehtii Kemin olosuhteita tv-näkyvyyden suhteen haastaviksi. Se on jo aiemmin asentanut alueelle uuden lähettimen, kun HD-lähetykset käynnistyivät.

Lisäksi Digita kertoo tehneensä yhdessä Traficomin kanssa lukuisia selvityksiä ja mittaustöitä, sekä toimineensa yhteistyössä paikallisen antenniasentajan kanssa alueen haastavan vastaanottotilanteen selvittämiseksi.

– Kemin alue on poikkeuksellinen olosuhteiltaan. Vuosien saatossa se on korostunut, kun tv-lähetyksille käytössä olevat taajuudet ovat vähentyneet, minkä vuoksi lähetykset ovat häiriöille alttiita erityisesti radiokelitilanteessa, Teppo Ahonen sanoo.

Digitan mukaan kaikkein haastavimmissa radiokelitilanteissa häiriötöntä vastaanottoa ei pystytään varmistamaan millään lähetysverkon parannustoimenpiteillä.

Lue myös:

Traficom mittaa tv:n vastaanottoa Kemissä tiistaina ja keskiviikkona – "Ymmärrämme ihmisten tuskastumisen tilanteeseen"

Viestintävirasto pyytää Digitalta lisäselvityksiä Kemin alueen tv-näkyvyysongelmista

Suosittelemme sinulle