Hyppää sisältöön

Pienen varkautelaisfirman pöksyt pääsivät mukaan äitiyspakkaukseen – nostaa kotimaisuusastetta

Varkautelaisen Dream Circuksen vauvanhousut on valmistettu Suomessa, mikä on Kelan äitiyspakkaukselle harvinaista. Yritys kuvaa pääsyä pakkaukseen lottovoitoksi.

Äitiyspakkauksen bod-asuja, sekä housut.
Mustat pandakuvioiset ovat Dream Circuksen käsialaa. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Helmi Nykänen

Varkautelaisyritys Dream Circus on saanut Kelalta tilauksen vuoden 2022 äitiyspakkaukseen. Kela julkisti äitiyspakkauksen etuajassa, koska syntyvyyden kasvun vuoksi pakkaus vaihtuu jo alkuvuodesta.

Uudessa äitiyspakkauksessa on 43 tuotetta. Varkautelaisyrityksen tuotteet ovat mustat collegehousut sekä pandakuvioiset trikoohousut. Dream Circus kertoo valmistavansa molempia housumalleja 32 000 eli yhteensä 64 000 kappaletta.

Dream Circus mietti tarjouksen jättämistä jo 2019, mutta siihen ei ollut vielä tarpeeksi resursseja.

– Tämä on meidän kaikkien aikojen suurin tilaus. Se seitsenkertaistaa vaatteiden kappaletuotannon ja on tämän vuoden liikevaihdosta noin kaksi kolmannesta, kertoo Dream Circuksen toimitusjohtaja Petra Ryymin.

Ryyminin mukaan yritys palkkasi neljä uutta työntekijää, kun sopimus varmistui kesällä. Dream Circus myös muuttaa pian suurempiin tiloihin saadakseen lisää tilaa tuotantoon ja varastointiin.

Ainoita pakkauksen kotimaisia vaatteita

Äitiyspakkauksen tarjouskilpailua ohjaa laki julkisista hankinnoista. Lain mukaan tarjoajia on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Kela ei siis voi suosia tuotteita niiden valmistusmaan tai toimittajia niiden kotimaan perusteella

Äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuus ja alhainen kotimaisuusaste ovat olleet viime vuosina esillä. Uudessa pakkauksessa on Kelan mukaan hinnan sijaan on korostettu tuotteiden laatua ja ekologisuutta.

Varkautelaisyrityksen vauvanhousut ovat Kelan äitiyspakkauksen sivun tietojen (siirryt toiseen palveluun) perusteella ainoita pakkauksen vaatteita, jotka on valmistettu Suomessa. Muutoin vaatteet on valmistettu esimerkiksi Kiinassa ja Bangladeshissa.

– On mahtavaa olla pienenä, 100-prosenttisesti suomalaisena yrityksenä mukana ikonisessa, suomalaisessa innovaatiossa ja nostaa sen kotimaisuusastetta, Ryymin sanoo.

Yritykselle lottovoitto ja määrätietoisen työn tulos

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Laura Kemppainen kommentoi Ylelle, että pääsy äitiyspakkaukseen on yritykselle aidosti lottovoitto. Samalla hän korostaa, ettei kyse ole tuurista, vaan määrätietoisen työn tuloksesta.

Yritys on äitiyspakkauksen toimittajien joukossa Kemppaisen mukaan poikkeuksellisen pieni.

– Olemme erittäin ylpeitä ja onnellisia saadessamme olla mukana äitiyspakkauksessa. Olemme myös onnellisia koko Suomen vaatealan puolesta siitä, että nyt myös kotimaisilla toimittajilla on mahdollisuus tarjota tuotteita pakkaukseen, kun laatu on tärkeimpänä kriteerinä.

Dream Circus valmistaa kaiken oman tuotantonsa luomukankaista. Kaikki vaatteet suunnitellaan ja ommellaan Suomessa. Kankaat valmistetaan Suomen lisäksi Puolassa ja Liettuassa.

Yritys on perustettu vuonna 2018. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 15 henkilöä. Sen liikevaihto vuonna 2020 oli 651 000 euroa. Tämän vuoden liikevaihtoarvio on noin 760 000 euroa.

Lue myös:

Kela julkisti uuden äitiyspakkauksen etuajassa, syynä syntyvyyden kasvu – katso tästä vuoden 2022 kuosit

Äitiyspakkauksia jaetaan jo 60 maassa – tavarat voivat tulla laatikossa, pussissa tai vaikka ämpärissä

Finnwatch: Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista teetetään halpatyömaissa – taustalla työelämän oikeuksien loukkauksia

Suosittelemme sinulle