Hyppää sisältöön

Poliisi ei epäile rikosta Keuruun koronatartunnassa: 93-vuotias menehtyi tautiin, jonka sai todennäköisesti rokottamattomalta hoitajalta

Poliisin mukaan vanhuksen luona vierailleet kotihoidon työntekijät ovat noudattaneet annettuja ohjeita. Koronatartunnan saanut hoitaja ei ollut tartunnastaan tietoinen.

Anonyymina haastateltu henkilö katselemassa ikkunan edessä lumista talvimaisemaa.
Isoäitinsä koronalle Keuruulla menettänyt lapsenlapsi oli varma siitä, että tartunta on peräisin rokottamattomalta hoitajalta. Kuva: Eija Heikkilä / Yle
Tuukka Lukinmaa

Poliisi ei epäile rikosta eikä aloita esitutkintaa koronatartunnasta, joka aiheutti Keuruulla kotihoidon asiakkaan kuoleman.

Yle kertoi tapauksesta lauantaina.

93-vuotiaan naisen luona oli käynyt rokottamaton kotihoidon työntekijä, jolla oli koronatartunta. Asian tultua ilmi 93-vuotiaalle tehtiin koronatesti, jonka tulos oli positiivinen. Sen jälkeen hänen kuntonsa heikkeni nopeasti.

Poliisi pyysi Keuruun kaupungilta selvityksen tapauksesta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

– Saimme vastaukset kysymyksiimme, eikä ole syytä epäillä rikosta. Hoitotyössä mukana olleet ovat toimineet annetun ohjeistuksen mukaisesti, eikä vanhuksen luona ole vierailtu tietoisena omasta korona-altistumisesta tai tartunnasta, kertoo rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisista.

– Rikosepäily olisi voinut syntyä, jos meille olisi tullut vinkki, että hoitotyöhön osallistunut henkilö on omasta sairaudestaan tietoisena altistanut asiakkaan taudille.

Aaltio vertaa tapausta siihen, että joku tartuttaa vahingossa HI-viruksen olematta tietoinen omasta tartunnastaan. Lopullista varmuutta siitä, keneltä vanhuksen koronatartunta oli peräisin, ei kuitenkaan ole.

Nykyään vanhusten parissa työskenteleviltä hoitajilta ei edellytetä koronarokotteen ottamista, mutta tilanne on todennäköisesti muuttumassa.

Hallitus päätti keskiviikkona esittää eduskunnalle hoitoalan "rokotuspakkoa", joka velvoittaisi riskiryhmien kanssa lähikontaktissa työskenteleviä hankkimaan koronarokotuksen.

Aaltio kuitenkin muistuttaa, että rokotuksen ottaminenkaan ei sulje pois taudin levittämisen mahdollisuutta.

Keuruun kaupungin antaman selvityksen valmistumisesta kertoi ensin Suur-Keuruu. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää aiheesta:

Isoäiti kuoli koronaan, jonka tartutti todennäköisesti rokottamaton hoitaja – lapsenlapsi: "On tyrmistyttävä ajatus, että tartunta tulee hoitajan kautta"

Suosittelemme sinulle