Hyppää sisältöön

Helsinki seuraa Skotlannin esimerkkiä ja kokeilee kuukautissuojien jakamista nuorille ilmaiseksi

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti aloittaa kokeilun, jossa kuukautissuojia jaetaan ilmaiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Kuvassa on erilaisia kuukautissuojia, kuten siteitä ja tampooneja.
Helsingin nuorisoneuvosto kannattaa lausunnossaan ilmaisten kuukautissuojien jakamista nuorille. Kuva: Sara Salmi / Yle
Simo Kymäläinen,
STT

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona aloittaa kokeilun, jossa koululaisille ja opiskelijoille jaetaan ilmaisia kuukautissuojia.

Vihreiden Amanda Pasanen oli tehnyt aloitteen maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisesta nuorille ja vähävaraisille. Pasanen kertoo tehneensä aloitteen yhdessä puoluetovereidensa Fatim Diarran ja Alviina Alametsän kanssa. 21 muuta valtuutettua on myös allekirjoittanut sen.

Aloitteessa todetaan, että vähävaraiselle ihmiselle kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan kuukauden budjetista. Aloitteen allekirjoittaneiden mukaan kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin.

Seuraavaksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla pohditaan, miten ja missä laajuudessa kokeilu toteutetaan. Toimialalla on kartoitettu erilaisia kuukautisvälineiden jakamismuotoja ja kustannuksia.

Kuukautissuojia on tarkoitus jakaa Helsingin perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Helsingin nuorisoneuvosto kannattaa lausunnossaan ilmaisten kuukautissuojien jakamista nuorille. Neuvosto on joka toinen vuosi vaaleilla valittava kolmenkymmenen 13–17-vuotiaan helsinkiläisen ryhmä.

Neuvoston mukaan kuukautisvälineiden saatavuus kouluilla opettaa nuoria siitä, että kuukautiset ovat luonnollinen ja hyväksyttävä asia, josta saa ja kannattaa puhua.

Kaupunginvaltuutettujen aloitteessa viitataan myös Skotlannin esimerkkiin. Siellä parlamentti päätti marraskuussa jakaa ilmaisia kuukautissuojia.

Skotlanti jakaa kaikille naisille ilmaiset kuukautissuojat ensimmäisenä maailmassa

Skotlanti tarjoaa ensimmäisenä maailmassa kaikille naisille ilmaiset kuukautissuojat.

Skotlannin parlamentin marraskuussa hyväksymän lakiesityksen mukaan paikallisviranomaisten on tästä lähtien huolehdittava siitä, että kaikki kuukautissuojia tarvitsevat saavat niitä ilmaiseksi, kertoo BBC.

Lakiesityksen takana oli työväenpuolueen kansanedustaja Monica Lennon, joka on kampanjoinut kuukautisköyhyyden lopettamiseksi jo vuodesta 2016.

Vihreiden Amanda Pasasen aloitteessa todetaan myös, että kuukautisköyhyys on kuitenkin edelleen tabu, ja vain vähän on tehty siihen puuttumiseksi.

Voit keskustella tästä aiheesta perjantaihin 10.12.2021 kello 23:00 saakka.

Lue lisää:

Skotlanti teki tasa-arvon historiaa: tarjoaa jatkossa tytöille ja naisille ilmaiset kuukautissuojat maailman ensimmäisenä maana

Epäreilu verotus sai naiset tamponikapinaan Saksassa ja Tansaniassa – kuukautissuojia kohdellaan "luksustuotteina"

Suosittelemme sinulle