Hyppää sisältöön

Pelastakaa Lapset: Yli neljännesmiljoona lasta on kuollut nälkään Itä-Afrikassa tänä vuonna

Suuri syy aliravitsemukseen on järjestön mukaan ilmastonmuutos.

Aliravittu lapsi istuu sängyllä ja katsoo kameraan.
Kuva: Albert Gonzalez / AFP
Avaa Yle-sovelluksessa

Nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin on Itä-Afrikassa kuollut tänä vuonna arviolta yli 260 000 alle viisivuotiasta lasta, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön selvitys.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on noussut selvästi.

Aliravitsemus on ainakin osatekijä noin puolessa alle viisivuotiaiden lasten kuolemissa alueella. Itä-Afrikan akuutisti aliravituista lapsista alle puolet saa tällä hetkellä hoitoa.

Ilmastonmuutoksen tuhoisat vaikutukset ovat Itä-Afrikassa tällä hetkellä hyvin tuntuvat. Itäisessä Keniassa, eteläisessä Somaliassa ja osassa Etiopiaa vallitsee jälleen ankara kuivuus. Etelä-Sudanissa on puolestaan alueita, jotka ovat veden vallassa rankkasateiden jäljiltä, järjestö arvioi.

– Itä-Afrikan tilanne korostaa ilmastotoimien ja –rahoituksen tärkeyttä. Monet ilmastonmuutoksesta eniten kärsivät maat tarvitsevat erityisesti tukea sopeutumiseen, sekä menetysten ja vahinkojen korvaamiseen, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Selvitys perustuu YK:n keräämiin tietoihin. Menehtyneiden lasten määrä on järjestön mukaan varovainen arvio.

Selvityksen kohteena olevat kahdeksan Itä-Afrikan maata ovat Burundi, Etelä-Sudan, Sudan, Etiopia, Kenia, Ruanda, Somalia ja Uganda.

Lähde: STT-YLE

Suosittelemme sinulle