Tääl mesta mis voit purkaa omii juttui
Voit puhua kaikest vaik olla viel tuttui
Sumpit naamarii ja takas sorvin ääreen
Matkal uutta matskuu heitän ääneen
Leevi Kesti, 20, räppää itse sanoittamaansa kappaletta nuorisotyötä tekevän Spartak-yhdistyksen musiikkihuoneessa Kajaanissa.
Räpin päätyttyä voi ohimennen kuulla lyhyen äännähdyksen, tic-oireen. Kestille oireet ovat osa elämää ja Tourettea. Hän kuvailee niitä normiperusmeiningiksi.
Sen, että oireet katoavat räpätessä, huomasivat ensimmäiseksi Kestin kaverit tämän ollessa 16-vuotias.
– Kaverit kysyivät, olenko huomannut, että olen paljon rauhallisempi eikä tic-oireita tule, kun räppään. Pyysin heitä ottamaan räppiä videolle, ja sitten huomasin itsekin. Mietin, että ihan siistiä, Kesti muistelee.
Katso videolta, kun Kesti räppää ja kertoo hetkestä, jolloin kaverit huomasivat oireiden katoavan:
Myöhemmin musiikista tuli hänen voimavaransa. Kivuttomasti se ei kuitenkaan käynyt.
Oireet alkoivat isän kuoltua
Leevi Kestin ensimmäiset Tourette-oireet ilmenivät kahdeksanvuotiaana. Isä oli menehtynyt pari vuotta aikaisemmin. Kesti uskoo, että oireiden puhkeamisen ja isän kuoleman välillä on yhteys.
Tourette on lapsuudessa alkava neuropsykiatrinen oireyhtymä, jolle tunnusomaisia ovat tic-oireet. Ne ovat tyypillisesti nopeita ja tahattomia liikkeitä tai äännähdyksiä. Oireissa esiintyy vaihtelua.
– Aloin äkkinäisesti kääntää päätä ja avata suuta. Isäpuoli kysyi, näenkö harhoja tai kuivaako suuta. Menimme lääkäriin, ja tutkimuksissa todettiin Touretten oireyhtymä.
Kesti löysi musiikin 13-vuotiaana. Ensin hän vain kuunteli, mutta alkoi pian kirjoittaa omia sanoituksia.
– Ajattelin, että eihän tämä ole vaikeaa, tykkään saakelisti.
Murrosiässä ja aikuisuuden kynnyksellä Kestin elämässä oli haasteita. Hän valmistui ammattioppilaitoksesta sähköasentajaksi, mutta huomasi pian, että työ ei kiinnostanut.
17-vuotiaana Kestillä todettiin aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD. Kesti pohti, voiko tehdä musiikkia ollenkaan.
Kesällä 2021 Kesti tutustui ennaltaehkäisevää nuorisotyötä tekevään Spartak-yhdistykseen. Nyt hän käy Spartakilla neljä kertaa viikossa. Nuorille suunnatuissa tiloissa on oma musiikkihuone, jossa voi muun muassa tehdä omaa musiikkia.
Musiikista on tullut hänelle lyhyessä ajassa voimavara, tulevaisuuden unelma-ammatti ja keino rauhoittua.
Musiikki auttaa keskittymään
Kestin kokemus ei ole aivan tavaton. Tourette-oireet ilmenevät tyypillisesti jännittävissä tilanteissa, jännittyneessä olotilassa ja paineen alla. Musiikki voi siirtää oireita sivuun.
Musiikkiterapeutti Ari Hyvösen mukaan syy voi löytyä musiikin kokonaisvaltaisuudesta.
– Musiikkiterapiassa huomio kiinnittyy soittamiseen tai yhteiseen vuorovaikutukseen. Siinä vaiheessa muut oireet katoavat.
Samoilla linjoilla on musiikkilääketieteen erityisosaaja, Turun yliopistollisen keskussairaalan neurologian professori ja ylilääkäri Seppo Soinila.
Soinila kertoo, että Tourettea tunnetaan vielä hyvin vähän eikä esimerkiksi ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, mitä aivoissa tapahtuu oireyhtymän käynnistyessä.
– Me emme ymmärrä, minkä takia Tourette-oireyhtymä laantuu ja oireet häviävät tietyissä tilanteissa, Soinila pohtii.
Hän kertoo saksalaisesta tutkimuksesta, jossa musiikin kuuntelu, soittaminen ja laulaminen vähensivät Tourette-potilaiden kasvojen nykäysten määrää.
Siihen, johtuuko oireiden väheneminen juuri musiikista vai yleisesti mielekkäästä tekemisestä, ei ole yksiselitteistä vastausta.
– Samassa tutkimuksessa haastatellut potilaat kertoivat tilanteista, joille yhteistä oli, että oli keskitytty intensiivisesti johonkin positiivisena koettuun asiaan ja oireet olivat kadonneet.
Soinila haluaa rohkaista käyttämään luovia ilmaisukeinoja.
– Jos Touretten oireyhtymän kanssa on enemmän sinut löytämällä keinoja ja tilanteita, joissa oireisto lievenee tai poistuu, on se yleisen elämänhallinnan ja sosiaalisen kanssakäymisen kannalta tietenkin tärkeää, hän sanoo.
Räpätessä kaikki muu unohtuu
Kestillä esiintyy Tourette-oireita, kun hän esimerkiksi stressaa tai jännittää. Myös kiire voi korostaa painetta.
– Oireet unohtuvat täysin, kun alan räpätä. Aivot unohtavat muun, ja keskityn vain musiikkiin. On ollut helpompi olla, ja oireita on nyt vähemmän.
Musiikista on tullut kokonaisvaltainen osa hänen elämäänsä.
– Musiikin tekemisestä saa voimaa ja onnistumisen tunteita. Sen avulla olen selvinnyt ja oppinut rauhoittumaan.
Vaikka Tourette-oireet ovat aiempaa pienemmässä osassa, ADHD tulee Kestin mukaan enemmän esiin nykyään. Silloin hän ei jaksa keskittyä, vaan esimerkiksi kiertelee ympäriinsä Spartakin tiloissa. Perusasiat voivat jäädä kesken.
– Räppihommat teen aina loppuun. Niihin minä keskityn, Kesti kertoo.
ADHD voi myös tehostaa tuotteliaisuutta.
– ADHD:n vuoksi ajatukset pyörivät päässä, joten sanoittaminen on myös helpompaa. Kun on vilkas mieli, pystyy keksimään enemmän sanoja.
Kesti tallentaa ideat ja sanat puhelimeensa. Vaikka pari puhelinta on hajonnut ja kappaleet niiden myötä kadonneet, suhtautuu Kesti musiikintekoon luottavaisesti. Kappaleita syntyy elämästä, tunteista ja kavereista.
– Lauluja tulee aina lisää. Olen ottanut asian siltä kannalta, että no stress.
Nyt Kestillä on unelma
Tulevaisuudessa Leevi Kesti haluaa esiintyä isoilla keikkalavoilla ja tehdä musiikkia, jota muut tahtovat kuunnella.
Hän on esiintynyt jo nyt paikallisissa tapahtumissa. Vielä ennen joulua on tulossa keikka kainuulaisille nuorille. Samalla on käynnissä uusien kappaleiden äänitys.
– En vielä uskaltaisi sanoa, että teen tätä työkseni. En ole vielä Suomi-räppäreiden huipulla, mutta totta kai sinne tähtään. Unelmia täytyy olla.
Nuorille hän toivoo voivansa antaa esimerkkiä.
– Toivon, että muut näkevät, että hekin voivat olla jonain päivänä mitä haluavat. Unelmien eteen pitää tehdä kovasti työtä ja uskoa itseensä. On mielenkiintoinen ja hyvä juttu, että vaikka on Tourette ja ADHD, voi tehdä kaikenlaista. Ei pidä luovuttaa eikä antaa sairauden tulla esteeksi.
Musiikkihuoneessa alkaa kuulua räppi.
Jaksanu duunaa mitää, jaksanu musaa
Pelotti et lähtee menee taas liian lujaa
Pysyin kovana vaik heikkous näky meiän silmist
Kokokeho ja elämä pelkkä kauhufilmii
Piti skarppaa piirit uusiin vaihtaa
Yhtää enempää vääntö säätöö en kaipaa
Lue seuraavaksi:
Tourettea sairastava Mikko joutuu jatkuvasti juoppoputkaan vaikka hän on raitis