Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston kanslia selittää pääministerin ateriapalveluiden kallista hintaa – Marinin kulut paljon isommat kuin aiemmilla pääministereillä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtioneuvoston kanslia ovat antaneet oikeuskanslerille selvityksen toimistaan pääministerin ateriaetuuden käytössä. Kanslia avaa aterioiden kallista hintaa ja tietojen salaamista.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi viikonlopun yökerhokohua medialle 8. joulukuuta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ateriaedun käyttö nousi esiin viime toukokuussa. Marin on kertonut toimineensa virkamiesten ohjeistuksen mukaisesti. Hän on maksanut kulut valtioneuvoston kanslialle eikä enää käytä ateriapalvelua. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtioneuvoston kanslia ovat selvittäneet oikeuskanslerille toimiaan pääministerin Kesärannan virka-asunnon ateriahankinnoissa.

Pääministerin yksityisiin aterioihin käytettiin vajaan puolentoista vuoden aikana valtion varoja yhteensä runsaat 14 000 euroa. Kanslian selvityksen mukaan aiemmille pääministereille hankittiin aterioita korkeintaan noin 2 500 eurolla.

Pääministeri toistaa yksisivuisessa selvityksessään jo aiemmin julkisuuteen kertomansa näkemykset.

Marinin mukaan hänellä ei ollut etukäteen tiedossa valtion varoilla yksityiskäyttöön hankittujen elintarvikkeiden ja aterioiden maksamiseen liittyvää oikeudellista epäselvyyttä.

Marin kertoo, että sai pääministerikautensa alussa virkamiehiltä suullisen ohjeistuksen virka-asunnon käytöstä ja siihen sisältyvästä asuntoedusta, johon kuului myös ateriaetu. Marin kertoo luottaneensa virkamiehiltä saamaansa tietoon ja ohjeistukseen.

Hän korostaa, että valtioneuvoston kanslian virkamiehet ovat tehneet kaikki ratkaisut niistä palveluista, joiden on katsottu sisältyvän asuntoetuun eikä hän osallistunut päätöksentekoon.

Marin on maksanut saamansa ateriapalvelun kulut valtioneuvoston kanslialle eikä käytä enää palvelua.

Valtioneuvoston kanslialla ja pääministerillä oli kaksi kuukautta aikaa toimittaa selvityksensä oikeuskanslerille. Määräaika päättyi keskiviikkona, mutta Marinin selvitys saapui päivän myöhässä tänään torstaina iltapäivällä.

Valtioneuvoston kanslia selittää laveammin

Valtioneuvoston kanslia katsoo useita kymmeniä sivuja sisältävässä selvityksessään, että se on tulkinnut ministeripalkkiolakia pääministerin ateriaedusta harkintavaltansa rajoissa ja perustellusti.

Aamiaistarvikkeiden sekä kylmänä toimitettavien aterioiden taloudellista arvoa oli kanslian mukaan voitu pitää osana pääministerille ministeripalkkiolaissa säädettyä asuntoetua siihen kuuluvine palveluineen.

Valtioneuvoston kanslia toteaa, että mainittua palvelua oli tarjottu jo toistakymmentä vuotta, eikä valtioneuvoston kanslian tulkintaa oltu tänä aikana kyseenalaistettu ennen kevättä 2021.

Tuolloin virisi vilkas keskustelu siitä, että pääministeri Marinille oli kustannettu aamupaloja ja kylmiä aterioita valtion varoista keskimäärin 850 eurolla kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian mukaan pääministerin aterioihin käytettiin tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021 yhteensä runsaat 14 000 euroa.

Valtioneuvoston kanslia kertoo selvityksessä, että on tämän jälkeen pyrkinyt selvittämään asiaa ja ryhtynyt toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

Kansliassa on pantu vireille pääministerin virka-asuntoa koskevan ohjeistuksen päivitys. Uutta ohjetta ei vielä ole annettu, mutta ateriaedusta on luovuttu.

Kanslia selvittää aterioiden kallista hintaa

Valtioneuvoston kanslia avaa selvityksessään kalliina pidettyjen aterioiden hintaa.

Selvityksen mukaan aamiaistarvikkeet maksoivat keskimäärin 270 euroa kuussa. Ne olivat tavanomaisia aamulla käytettäviä elintarvikkeita.

Kylmänä toimitetut ateriat maksoivat keskimäärin oli 575 euroa kuukaudessa. Aterioihin sisältyi esimerkiksi kylmänä toimitettava alku- ja pääruoka, salaatti ja tuorepala.

Palvelun tuotti Compass Group, joka vastaa myös muun muassa Säätytalossa pidettävien valtioneuvoston kokouksien ja tilaisuuksien ateriapalveluista.

Kuukausikohtaiset kustannukset koostuvat raaka-aineiden lisäksi ruuan valmistuksesta ja toimituksesta. Valtioneuvoston kanslian mukaan palvelun hinta ei ole siten verrattavissa tavanomaisiin ruoka- ja elintarvikeostoksiin.

Tietoja salattu pääministereiden turvallisuuden ja yksityisyyden vuoksi

Valtioneuvoston kanslia selittää myös pääministereiden aamiaistarvikkeita koskevia tietojen salaamista osittain. Elintarvikkeiden ja aterioiden toimittajiin liittyviä tietoja on salattu.

Kanslian mukaan kyse on pääministereiden turvajärjestelyihin ja niiden toteuttamiseen liittyvistä tiedoista. Ostokuittien toimittajatietojen luovuttaminen paljastaisi yksityiskohtia, jotka vaarantaisivat turvajärjestelyjä.

Elintarvikkeita ja alkoholijuomia sekä yksityistilaisuuksia koskevat tiedot ovat kanslian mukaan salassa pidettäviä, koska ne sisältävät tietoa pääministereiden elintavoista ja perhe-elämästä.

Aiemmilla pääministereillä huomattavasti vähemmän ateriakuluja

Valtioneuvoston kanslia on selvittänyt oikeuskanslerille myös aiempien pääministereiden Kesärannassa saamia ateriaetuja vuodesta 2007 lähtien. Ministeripalkkiolaki tuli tuolloin voimaan.

Matti Vanhanen (kesk.) ei pääministeriaikanaan asunut Kesärannassa eikä juuri hyödyntänyt aamiais- tai päivällispalveluita satunnaisten yöpymisten aikana.

Mari Kiviniemen (kesk.) perheelle toimittiin aamiaistarvikkeita sekä kylmiä aterioita. Summista ei selvityksen mukaan ole luotettavaa tietoa jäljellä.

Jyrki Kataisen (kok.) perheelle toimitettiin aterioita yhteensä 2 465 eurolla.

Alexander Stubb (kok.) ei asunut Kesärannassa. Hän yöpyi virka-asunnossa kaksi kertaa ilman ateriapalveluja.

Juha Sipilä (kesk.) ei asunut Kesärannassa ja yöpyi siellä satunnaisesti ilman palveluita. Vuonna 2019 hänelle hankittiin aterioita 185 eurolla.

Antti Rinne (sd.) ei asunut Kesärannassa. Hänelläkin oli selvityksen mukaan vain satunnaisia yöpymisiä, joista kahteen hankittiin ateriapalveluita yhteensä 126 eurolla. Summa laskutettiin häneltä.

Marin on asunut perheineen Kesärannassa ensin satunnaisesti ja vakituisesti 4. helmikuuta 2020 lähtien.

Villa Bjälbo
Pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa olevat turvajärjestelyt halutaan pitää salassa. Kuva: Yle

Poliisi ei aloittanut rikostutkintaa

Valtioneuvoston kanslia viittaa selvityksessään myös Helsingin poliisilaitoksen päätökseen, jonka mukaan valtioneuvoston kanslian virkamiehet olivat toimineet harkintavaltansa rajoissa. Helsingin poliisilaitokselle oli tehty pääministerin käyttämästä ateriedusta rikosilmoituksia.

Poliisi ei aloittanut esitutkintaa vaan katsoi, että virkamiehiä ei ole syytä epäillä rikoksesta. Poliisi ei arvioinut pääministerin virkatoimien laillisuutta.

Oikeuskansleri pyysi poliisin päätöksen jälkeen valtioneuvoston kanslian ja pääministerin selvitystä asiassa.

Oikeuskanslerille on tehty lukuisia kanteluja, joissa Marinia ja valtioneuvoston kansliaa arvostellaan siitä, että pääministerille on tarjottu ja hän on yhdessä perheensä kanssa nauttinut virka-asunnossaan valtion varoista kustannettuja aamiaisia ja muita elintarvikkeita.

Veroseuraamusten käsittely vielä kesken

Valtioneuvoston kanslia pyysi Verohallinnolta keväällä kantaa pääministerin virka-asunnon palveluiden veronalaisuudesta. Verottajan mukaan ne ovat veronalaista tuloa.

Aterioiden on tulkittu aiemmin olevan verottomia. Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen mukaan verottajaan ei oltu yhteydessä silloin, kun ohjeistuksia pääministerille kuuluvista ateriaeduista aikoinaan laadittiin.

Verottajan näkemys selkiyttää Lankisen mukaan valtioneuvoston kansliassa ollutta tulkinnanvaraisuutta.

Koska Marin on maksanut kulut takaisin, kanslian mukaan Marinille ei näin ollen ole muodostunut ateriapalveluista verotettavaa etuutta. Pääministeri kertoo omassa selvityksessään, että on korjannut vuoden 2020 veroilmoitustaan Verohallinnon kannan mukaiseksi.

Verohallinto on marraskuussa 2021 kuullut kansliaa veronmääräämisesityksestään. Kuuleminen liittyi muun muassa siihen, määrätäänkö kanslialle mahdollisesti veronkorotus ateriaedun toimittamattomien ennakonpidätysten johdosta.

Verohallinnon lopullista ratkaisua asiasta ei vielä ole annettu.

Uutinen on päivitetty klo 16.44 Marinin toimitettua selvityksensä oikeuskanslerille ja täydennetty klo 18.31 aiempien pääministereiden saamilla ateriaetuuksilla.

Voit keskustella aiheesta 10. joulukuuta klo 23 asti.

Lue myös:

Poliisi ei aloita esitutkintaa pääministeri Sanna Marinin kohutusta aamupalaetuudesta – virkamiehiä ei epäillä rikoksesta

Verottaja pääministerin aamupaloista: "Ateriaetu on veronalaista" – Marin: "Maksan koko edun takaisin"

Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta – VNK: Ohjeistusta on täsmennetty muun muassa aamiaisten osalta kesällä 2019

VNK: Pääministerin ateriapalvelut keskimäärin 845 euroa kuussa – Marin Ylelle: Kaikki pääministerin asumiseen liittyvät edut ja kulut selvitetään

Iltalehden juttu synnytti jupakan Marinin aamiaisista – nyt politiikan ja viestinnän asiantuntijat kertovat, mikä kaikki asiassa kuohuttaa

Suosittelemme sinulle