Hyppää sisältöön

Paperiset koronapassipyynnöt ruuhkauttaneet terveydenhuoltoa Seinäjoella – kun kotona ei ole tulostinta, apua pyydetään terveyskeskuksesta

Moni haluaa ikään kuin varmistukseksi myös paperisen koronapassin, vaikka älypuhelimeen olisi jo ladattu sähköinen koronatodistus.

Markku Mikkolan koronapassi, josta hän on leikannut QR-koodin irti lompakon sisälle.
Monella ei ole tulostinta kotona, eikä mahdollisuutta ladata koronapassia kännykkään. Terveydenhuoltoon tehdyt tulostuspyynnöt ruuhkauttavat kuitenkin muuta toimintaa. (Kuvituskuva) Kuva: Antro Valo / Yle
Päivi Rautanen

Pyynnöt paperisten koronapassien toimittamisesta ovat ruuhkauttaneet terveydenhuollon hallintoa.

Esimerkiksi Seinäjoen terveyskeskukseen tulee päivittäin jo 80–100 koronapassipyyntöä.

Ruuhkaa lisää se, että monet haluavat koronapassin älypuhelimen lisäksi myös paperiversiona, mutta kotoa puuttuu tulostin.

– Ongelma on juuri se, että monella ei enää ole tulostinta kotona. Silloin meiltä pyydetään printtausta omakannasta, jotta koronapassi saadaan tulostettua, selvittää johtava ylilääkäri Tiina Perä Seinäjoen terveyskeskuksesta.

Apua tutuilta tai kirjastosta

Tiina Perä neuvoo pankkitunnukset omaavia kansalaisia hakemaan tulostusapua vaikkapa tuttavilta lainaamalla heidän koneitaan tai esimerkiksi kirjastosta terveyskeskuksen sijaan.

Paperisten koronapassien toimitusaika on Seinäjoella jo vähintään viikon verran, ja myös postinkulku ottaa oman aikansa.

– Paljon kätevämmin ja nopeammin koronapassin saa itse tulostamalla.

Terveyskeskuksesta toivotaan, että ihmiset luottaisivat älypuhelimien koronapasseihin.

– Kyllä se älypuhelimeen ladattu passi riittää, ei tarvitse varmistusta.

Aika pois muusta työstä

Seinäjoen terveyskeskuksessa paperisia koronapasseja hoitavat potilastietojärjestelmän tukihenkilöinä työskentelevät sovellusasiantuntijat. Koronapasseihin menevä aika on poissa muusta työstä.

– Jos Euroopan ulkopuolisiin koronatodistuksiin tarvitaan uusia kirjauksia, ne tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, ja silloin se aika on poissa meidän päätyöstämme.

Tiina Perä muistuttaa myös matkalle lähtijöitä varmistamaan, että kaikki dokumentit ovat kunnossa.

– Meillä ei ole sellaista päivystystä, että niitä pystyttäisiin äkkiä tekemään.

Paperinen koronatodistus

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sellaiset henkilöt, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua tai valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat saada paperisen koronatodistuksen eli "koronapassin" tulosteena terveydenhuollon toimipaikosta.

Jos henkilö ei saa todistusta Omakannasta, hänen on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon ja pyydettävä tulostettua todistusta. Lisätietoja täällä. (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 11. joulukuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Kaikki eivät saa koronapassia käyttöönsä parilla klikkauksella – näin saat passin, jos verkkopalvelun käyttö ei onnistu

Paperisten koronarokotustodistusten menekki on yllättänyt Pietarsaaren seudulla – jatkossa ne on tilattava etukäteen

Suosittelemme sinulle