Hyppää sisältöön

Talibaneja on nähty viihdeohjelmissa, mutta samalla Afganistanin sananvapaus kaventuu – he voivat tehdä mitä huvittaa, kertoo toimittaja Ylelle

Afganistanin nuori sukupolvi on pakottanut Talibanin muuttamaan suhtautumistaan mediaan. Toimittajat kertovat jatkavansa työskentelyä pelon ilmapiirissä.

Kaksi pahoinpideltyä toimittajaa näyttää vammojaan takaapäin katsottuna.
Etilaatroz-sanomalehden toimittajat Nemat Naqdi ja Taqi Daryabi kertovat tulleensa Talibanin pahoinpitelemäksi. Heidät pidätettiin naisten oikeuksia kannattavan mielenosoituksen uutisoinnista syyskuussa. Kuva: Markus Yam / AOP
Maija Liuhto
Avaa Yle-sovelluksessa

Mustaan turbaaniin ja maastokuosiseen takkiin pukeutunut Talibanin somevaikuttaja kenraali Mobin osallistuu afganistanilaisella kanavalla huumorimieliseen kilpailuun, jossa koomikon kysymyksiin täytyy vastata mahdollisimman nopeasti.

– Kolme harrastusta, joista pidät? koomikko kysyy.

– Urheilu, piirtäminen… Mobin miettii.

– Lukeminen? juontaja auttaa.

– En tykkää lukemisesta.

Kaikki purskahtavat nauruun.

Talibanjohtajat vierailevat nyt säännöllisesti paikallisten kanavien ohjelmissa. Naisetkin haastattelevat heitä. Samalla kanavat ovat kuitenkin lopettaneet musiikkiohjelmat eikä ulkomaalaisia saippuasarjoja enää näytetä. Monet toimittajat ovat paenneet maasta sen jälkeen, kun Taliban otti vallan elokuussa.

Yle haastatteli kolmea afganistanilaistoimittajaa puhelimitse.

Hazaravähemmistöön kuuluva Zakarya Safari on kuitenkin edelleen maassa. Hän perusti vuosi sitten oman uutistoimiston, Majlis News Agencyn, mutta alkoi nopeasti saada uhkauksia. Siitä lähtien hän on toiminut freelancetoimittajana.

Toimittajia on pahoinpidelty

Safari pidätettiin syyskuun alussa, kun hän oli raportoimassa naisten mielenosoituksista Kabulissa.

– He veivät minut poliisiasemalle ja hakkasivat minut, Safari kertoo.

Yksi talibaneista kuitenkin tunsi Safarin ja päästi hänet menemään. Pihalla Safari näki, kun tunnetun Etilaatroz-lehden toimittajat tuotiin samalle poliisiasemalle. Kuvat heidän pahoinpitelystään levisivät mediassa laajalti.

Safari kutsuttiin myöhemmin Talibanin tiedustelupalvelun päämajaan.

– Olin todella huolissani. Mutta kun menin sinne ja he puhuttelivat minua, he olivat ystävällisiä, eivätkä puhuneet minulle ankarasti.

Taliban otti silti Safarin mukaan hänen uutistoimistonsa Facebook-sivun haltuunsa ja sulki myös nettisivut. Safari päästettiin taas menemään. Hän sanoo, ettei ole vielä saanut talibaneilta lupaa työskennellä toimittajana. Safari uskoo tämän johtuvan siitä, että hän kuuluu shiialaiseen hazara-vähemmistöön, jota Taliban vainosi varsinkin 90-luvulla.

Safari yrittää jatkaa edelleen töitään, mutta se ei ole helppoa.

– Jos he saisivat minut kiinni kuvaamassa, he voisivat pidättää minut, hakata minua tai tappaa minut. He voivat tehdä mitä huvittaa, hän sanoo.

Kaksi pahoinpideltyä miestä istuu sohvalla. Kolmas mies katsoo poispäin heistä.
Toimittajat Taqi Daryabi ja Nemat Naqdi kertovat, että talibantaistelijat pahoinpitelivät heidät pidätyksen aikana syyskuussa. Kuva: Marcus Yam / AOP
Kaksi pahoinpideltyä toimittajaa esittävät vammojaan takaapäin katsottuna.
Nemat Naqdin ja Taqi Daryabin näyttivät saamiaan vammoja. Kuva: Marcus Yam / AOP

Talibanin valta loi pelon ilmapiirin

Afganistanin suurimman mediayhtiön Moby Groupin kanavien johtaja Massood Sanjer pakeni maasta elokuussa. Hän kuitenkin jatkaa töitään ulkomailta ja on jatkuvasti yhteydessä maassa oleviin toimittajiin.

Väkivalta toimittajia kohtaan on herättänyt pelkoa.

– Sillä on paljon vaikutusta niihin toimittajiin, jotka nyt menevät ulos raportoimaan. Ja samalla asut maassa, jossa ei ole lakia, Sanjer huomauttaa.

En usko, että Taliban on muuttunut. Mielestäni yhteiskunta on muuttunut.

Massood Sanjer, mediayhtiö Moby Groupin kanavajohtaja

Kaikki eivät silti pelkää. Monet Afganistanin suurimman uutiskanavan Ariana Newsin toimittajista työskentelevät taas lähes entiseen tapaan, sillä talibanit vaikuttavat tekevän yhteistyötä, kertoo Floridassa asuva toimitusjohtaja Ali Kasemi.

Kasemin mukaan Taliban on silti hakannut yhden heidänkin toimittajistaan.

– Kun me valitimme siitä, Taliban tutki tapauksen ja pyysi anteeksi nopeasti. Meidän näkökulmastamme he ovat olleet hyvin aktiivisia median kanssa ja yrittäneet tukea meitä.

Myös Etilaatroz-lehden toimittajilta pyydettiin anteeksi. Silti jotkut heistä pakenivat maasta.

Länsimaisiin vaatteisiin pukeutuneet miehet lajittelevat sanomalehtipinoja lattialla Kabulissa Afganistanissa.
Etilaatroz-sanomalehden henkilöstö pakkaa kopioita arkistoon. Lehdet on määrä siirtää turvalliseen paikkaan samalla kun lehden toimitus muuttaa toiseen sijaintiin Kabulissa Afganistanissa. Reilu viikko aiemmin Taliban oli mukiloinut lehden toimittajia. Kuva: Marcus Yam / AOP

Rajoja koetellaan vielä

Väkivaltatapaukset toimittajia kohtaan ovat pysyneet lähes samalla tasolla Talibanin ja vanhan hallituksen alla Afghanistan Journalist Safety Commiteen tilastojen mukaan. Silti yhtäkään toimittajaa ei ole vielä tapettu, vaikka Taliban ottikin toimittajia usein iskujensa kohteeksi ennen valtaan tuloaan.

Toimittajat ovat edelleen äärimmäisen varovaisia raportoinnissaan. Sanjer ja Kasemi ovat kuulleet Talibanin uhkailupuheluista. Moni tiedostaa myös sen, että maasta on hyvin vaikeaa päästä pois, mikäli tarve tulee.

Myös edellisen hallituksen aikana oli ongelmia. Toimittajia uhkailtiin, tapettiin ja he kohtasivat väkivaltaa, mutta tapauksia harvemmin tutkittiin. Afganistanin media kehittyi silti valtavasti vuoden 2001 jälkeen ensimmäisen Taliban-hallinnon kaaduttua.

Median tila on nyt kuitenkin kutistumassa.

Taliban on pyytänyt raportoimaan arkaluontoisista aiheista, kuten mielenosoituksista, erityisen varovaisesti Kasemin mukaan.

– Kaikki kokeilevat vielä, miten pitkälle rajoja voi työntää.

Samalla toimittajien liikkuminen maassa on kuitenkin helpottunut.

– Jos olen täysin rehellinen, voin mennä minne hyvänsä nyt koska Taliban on vallassa. Ennen pelkäsimme heidän hyökkäävän matkan varrella, Safari sanoo.

Ihmiset kantavat ruoka-apuna saamiaan öljypulloja ja jauhosäkkejä Kabulissa Afganistanissa.
Turkki lähetti ruoka-apua Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin arviolta 2000 perheelle. YK:n mukaan enemmän kuin puolet Afganistanin väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, raportoi uutistoimisto AP. Kuva: AOP

Onko Taliban muuttunut?

Sanjer työskenteli 90-luvulla Talibanin virallisella radiokanavalla englanninkielisten uutisten lukijana. Valokuvat ja tv oli kielletty.

Hän yllättyi nähdessään ensimmäistä kertaa Talibanin entisen oikeusministerin kasvot hiljattain, sillä mies oli ennen jyrkästi vastustanut valokuvia. Nyt tv-esiintymisetkin ovat Talibanille arkipäivää.

– En usko, että Taliban on muuttunut. Mielestäni yhteiskunta on muuttunut, Sanjer sanoo.

Afganistaniin kehittyi 20 vuoden aikana vapaa lehdistö, internet ja puhelimet yleistyivät, ja nyt Taliban joutuu kohtaamaan kaiken tämän, Sanjer huomauttaa.

Siksi Taliban antoi myös Arianan ja ToloNewsin naisankkureiden jatkaa tv:ssä, ja heitä pyydettiin vain pukeutumaan islamilaisesti, miten he jo muutenkin tekivät.

Vaikka monelle Kabulissa asuvalle Talibanin näkeminen keskustelu- ja viihdeohjelmissa saattaa olla kauhistus, Kasemin mielestä Talibanin esiintyminen mediassa on tärkeää.

– Mielestäni on väärin ajatella, että kaikki, jotka katsoivat tv:tä olivat Talibania vastaan, tai että kaikki pelkäsivät Talibanin tappavan heidät. Todellinen tilanne maassa oli jakautunut kansa.

Suurin huoli mediassa on nyt taloudellinen tilanne. Noin 70 prosenttia kanavista ja julkaisuista on joutunut sulkemaan ovensa, sillä ne olivat riippuvaisia ulkomailta saadusta rahoituksesta. Talibanin tultua valtaan varat jäädytettiin.

Safari ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt hänen perheensä luottaa hänen isänsä pieniin tuloihin.

– Haluan lähteä Afganistanista. Mutta samalla yritän myös löytää keinoja selviytyä täällä.

Miltä toimittajan työ Afganistanissa kuulostaa? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 14. joulukuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Toimittajien ahdinko kasvaa Afganistanissa: Journalistin työt vaihtuivat risusavottaan

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Kenraali Mobin on talibanjohtaja ja sometähti, jonka kanssa vanhoilliset haluavat selfien – tällaista on Talibanin levittämä propaganda

Suosittelemme