Hyppää sisältöön

Ammattilaisjoukkue meni ja sureva fani laski RoPSille kynttilän – pelaajalupaus Luka Kuittinen: "Ei voi kuin olla kiitollinen ja pahoillaan"

RoPSin talousahdinko johti ammattilaisjoukkueen lakkauttamiseen. Fanien keskuudessa päätös on otettu vastaan raskain mielin, ja pelaajien yllä on nyt synkkiä pilviä.

Sebastian Strandvall och Tuomas Kaukua i närkamp.
RoPSin päätös luopua Ykkösen sarjapaikasta tarkoittaa käytännössä pelaajien, valmentajien ja toimistotyöntekijöiden työsuhteiden loppumista. Kuvassa RoPSin Tuomas Kaukua taistelee VPS:n Sebastian Strandvallin kanssa. Arkistokuva. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press
Mirva Lahtimaa

RoPS kertoi eilen lakkauttavansa miesten ykkösdivisioonaa pelaavan ammattilaisjoukkueensa. Päätös on kova kolaus erityisesti nuorille pelaajalupauksille.

Puolustajana miesten joukkueessa pelaava Luka Kuittinen, 17, kertoo päätöksen tulleen yllätyksenä, vaikka pieniä aavistuksia asiasta on syksyn mittaan ollut.

– Totta kai on haikeat fiilikset, kymmenen vuotta tässä seurassa pelannut ja nyt tulee tämmönen uutinen, Kuittinen kertoo.

Nuori jalkapalloilijalupaus aikoo kuitenkin lähteä etsimään peliaikaa muualta.

– Nyt on Rovaniemeltä lähdettävä ja yritettävä löytää itselle sopivaa pelipaikkaa. Veikkausliiga olisi hyvä tavoite, nuori mies suunnittelee.

Kuittinen kiittää faneja kaikesta ja sanoo kannatuksen olleen erittäin hyvää koko viime kauden.

– Ei voi mitään muuta kuin olla kiitollinen ja pahoillaan, Kuittinen summaa.

RoPS-puolustaja Luka Kuittinen pettyneenä hävityn AC Oulu -liigakarsintapelin jälkeen
RoPS-puolustaja Luka Kuittinen pettyi nousukarsinnan lopputulokseen AC Oulua vastaan 7. marraskuuta. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Kuittinen tuskin on ainoa, joka suunnittelee nyt lähtöä.

Palloseuran puheenjohtaja Risto Niva sanoo, että kaikki ovat tervetulleita pelaamaan alempaa miesten sarjaa, mutta hän uskoo silti parhaiden pelaajien lähtevän seurasta ja kaupungista.

– Varmasti kiinnostusta heitä kohtaan on. Ne, jotka viime kaudella tekivät läpimurron, lähtevät varmasti muualle pelaamaan.

Lue myös: RoPS lakkauttaa ykköstä pelaavan ammattilaisjoukkueensa – puheenjohtaja: "Ei vaan ole rahkeita pelata"

Faneille kova paikka – "Hävytöntä ja pelkurimainen temppu"

Myös RoPSin virallisilla sometileillä kerrottiin torstaina faneja järkyttänyt uutinen. Päivitysten alle niin Facebookissa kuin Instagramissakin on kertynyt runsaasti fanien vihaisia ja surullisia kommentteja. Niissä vaaditaan seuraan uutta johtoa, moititaan tunareiksi ja puretaan omaa pettymystä ja pahaa oloa.

Valoisimmissa kommenteissa katsotaan jo eteenpäin, toivotetaan tsemppiä ja kannustetaan hartiavoimin työhön ja kohti uusia tuulia. Muutamat kommentoijat vierittävät vastuuta RoPSin ammattilaisjoukkueen kaatumisesta myös Rovaniemen kaupungin suuntaan.

Yle haastatteli pian uutisen julkitulon jälkeen RoPSin faneja, joita seuran päätös korpeaa.

– Itseä on kaikista eniten ottanut päähän, että ollaan niin turvat kiinni tuolla, että asioista ei tiedoteta, kun menee huonosti, Eemil Heikka kommentoi.

Aatu Harmaala on samoilla linjoilla Heikan kanssa.

– Tämä on minusta hävytöntä ja pelkurimainen temppu. Kauden loppuessa toimistolla sanottiin, että vedetään hetki happea. No nyt on koittanut se hetki, kun sitä happea ei enää tarvitse vetää.

Fanien mietteet kokonaisuudessaan voit kuunnella alla olevista audoista;

RoPS vastaan AC Oulu pelitilannekuva
Jussi Niska (vas.) ja Vertti Hänninen kuuluivat menneellä kaudella RoPSin parhaimmistoon. Molemmat rovaniemeläiskasvatit ovat pelanneet myös nuorisomaajoukkueissa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Seuran puheenjohtaja: "Tällaista se elämä on"

Puheenjohtaja Risto Niva kertoo pitävänsä päätöstä harmittavana. Syksyn mittaan kypsynyt päätös oli kuitenkin tehtävä.

Nivan mukaan tällä hetkellä seuralla ei riitä lipputuloja, kumppaneita ja taloudellisia resursseja pyörittää miesten ykkösjoukkuetta.

– Se on käytännössä ammattilaissarja, jossa pelaajille maksetaan palkkoja. Lisäksi valmennusta ja taustajoukkoja on huomattavasti enemmän.

Pienemmillä resursseilla pyörittäminen olisi mahdollista, mutta käytännössä järjetöntä.

– Se olisi sitten sellaista rämpimistä, ettei siinä olisi järkeä. Eihän tämä tarkoita, että seuran toiminta kuitenkaan loppuu. Muu toiminta jatkuu normaaliin tapaan, nyt voidaan satsata lisää junnuihin, Niva kommentoi.

Niva toivoo, että muutama taka-askel ja talouden kuntoon saattaminen antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden palata taas ylemmälle sarjatasolle.

– Ymmärrän, että tämä on joillekin kova paikka ja niin se pitää ollakin, on myös itselleni. Mutta tällaista se elämä on ja eteenpäin on mentävä.

Lue myös:

Rovaniemen palloseuran nousuhaaveet sulivat punaiseen korttiin Oulussa – Simo Roiha: "Tyhjä olo, mitään ei jäänyt käteen"

RoPS taistelee paikasta Veikkausliigaan AC Oulua vastaan

Suosittelemme sinulle