Hyppää sisältöön

"Minulla on valtaa ihmisten elämään, heidän ajatuksiinsa, käytökseensä ja mielipiteisiinsä" – toimittaja Ina Mikkola ja poliitikko Erkki Liikanen pohtivat valtaa ja vastuuta

Nuorten Ääni -toimitus haastatteli kahta eri tavoin vaikutusvaltaista suomalaista siitä, miltä vaikutusvalta tuntuu.

Kuvakombossa vasemmalla toimittaja Ina Mikkola ja oikealla poliitikko Erkki Liikanen.
Ina Mikkola ja Erkki Liikanen ovat päässeet elämänsä aikana vaikuttamaan monen ihmisen elämään. Mikkola on tunnettu somevaikuttaja ja tv-toimittaja, joka on juontanut myös muun muassa podcasteja ja radio-ohjelmia sekä kirjoittanut kaksi kirjaa. Liikanen on tunnettu urastaan poliitikkona ja Suomen Pankin pääjohtajana. Kuva: Jenni Matikainen / Nuorten Ääni / Yle
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

– Haluan että työni vaikuttaa ja sillä on väliä, joten teen töitä aktiivisesti sen eteen, toteaa toimittaja Ina Mikkola.

Hän kertoo yrittävänsä edistää ihmisten välistä tasa-arvoa ja sitä, että kaikilla olisi parempi olla.

Mikkola on muun muassa kirjoittanut ihmisen seksuaalisuuteen perehtyvän Runkkarin käsikirjan (2020) sekä valtaa ja vaikuttamista käsittelevän Valtakirjani (2021). Hän on myös saanut tunnustusta työstään, muun muassa Venla-palkinnon muodossa.

– Minusta on tietenkin tosi hienoa, että voin teoillani, tekemisilläni ja sanoillani vaikuttaa ihmisiin ja maailmaan, Mikkola jatkaa.

Mikkola on valmistunut Metropolia Ammattikorkeakoulusta elokuvan ja television koulutusohjelmasta. Valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt monissa journalismiin ja viestintään liittyvissä tehtävissä, kuten tv-toimittajana, podcastin tekijänä, kirjailijana ja somevaikuttajana.

Mikkola kertoo olleensa nuoruudesta asti kiinnostunut vaikuttamisesta. Vaikutusvaltaa on kertynyt vähän kerrallaan ja tarkoituksella, eikä se ole tullut hänelle yllätyksenä.

Mikkola tietää vaikuttaneensa esimerkiksi ihmisten kulutustottumuksiin tai muuttaneensa heidän suhtautumistaan elämäänsä. Mikkolan mielestä valta tuntuu hyvältä, koska se merkitsee, että hänellä ja hänen teoillaan on merkitystä.

Erkki Liikanen, entinen pääjohtaja, Suomen Pankki.
Erkki Liikanen tuli tunnetuksi Suomen kaikkien aikojen nuorimpana kansanedustajana: hänet valittiin eduskuntaan vuoden 1972 vaaleissa 21 vuotiaana. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Myös politiikko Erkki Liikaselle valta merkitsee mahdollisuutta vaikuttaa.

– Ajattelen, että jos yhteiskunnassa on suuri ongelma, ja haluat sitä korjata, niin sinulla on siihen mahdollisuus, Liikanen pohtii.

Liikanen oli Suomen Pankin pääjohtaja vuosina 2004–2018, ja hän toimi myös Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenenä. Valmistuttuaan valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin Yliopistosta hän on ollut monissa vastuutehtävissä uransa aikana. Suomen Pankin johtamisen lisäksi Liikanen on toiminut muun muassa SDP:n kansanedustajana, valtiovarainministerinä, suurlähettiläänä ja hän oli myös Suomen ensimmäinen EU-komissaari.

Vastuu tuo mukanaan epävarmuutta, mutta se ei saa hallita

Kun Liikanen aloitti työnsä Suomen Pankissa, hänelle oli tärkeää oppia tehtävästä edeltäjiltään. Näin hän sai varmuutta omiin tekemisiinsä.

– Tuot oman lisäsi, mutta opit niiltä, jotka ovat sen aikaisemmin hoitaneet, Liikanen kuvailee asennettaan.

Liikasen mukaan vastuu toi mukanaan myös epävarmuutta, esimerkiksi silloin, kun työkysymykset jäivät pyörimään mieleen, ja mietitytti, onko tehnyt oikeita päätöksiä. Liikasen mielestä syitä epävarmuuteen kannattaa kuitenkin vähentää varsinkin tärkeitä päätöksiä tehdessä, esimerkiksi perehtymällä asiaan ja yrittämällä arvioida päätöksen seurauksia etukäteen.

– Epävarmuus ei saa olla hallitseva, kun päätöstä tehdään, sanoo Liikanen.

Ina Mikkola pitää vastuuta tärkeänä osana päätöksentekoaan. Hän kertoo yrittävänsä aina arvioida, onko hänen päätöksellään enemmän positiivinen vai negatiivinen vaikutus.

– Tiedän ihmisten antaman palautteen perusteella, että minulla on valtaa ihmisten elämään, heidän ajatuksiinsa, käytökseensä ja mielipiteisiinsä.

Mikkola saattaa jäädä jälkikäteen miettimään esimerkiksi muille ihmisille antamiaan neuvoja. Esimerkiksi sitä, että hän on kannustanut irtisanoutumaan epäoikeudenmukaisesta työpaikasta.

– Tiedostan, että tekemisilläni on aina jotain vaikutusta, ja se aina vähän kuumottaa.

Mikkola pitää harmillisena, että vallankäyttäjiin liitetään liian paljon mielikuvia rationaalisuudesta ja vahvuudesta, ja että tunteiden näyttäminen nähdään heikkoutena.

– Minusta olisi tärkeää, että ihan kaikki ihmiset – myös isot vallankäyttäjät – saisivat näyttää erilaisia tunteita, koska näin voitaisiin tehdä inhimillisempiä päätöksiä, Mikkola toteaa.

Ina Mikkola seisoo violetti värisavu kädessään
Ina Mikkola haluaa omilla teoillaan vaikuttaa siihen, että valta jakautuisi tasapuolisemmin ihmisten kesken. Kuva on Ina Mikkolan Tilipäivä -sarjasta. Kuva: Ilmari Fabritius

Ohjeita vaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille

Mikkola neuvoo nuoria uskomaan siihen, että heillä on oikeus vaikutusvaltaan.

– Valitettavasti usein aikuisilla on tapana torpedoida nuoria ja lannistaa heitä. Älkää antako niiden lannistaa. Tehkää vahvasti töitä sen eteen ja hakekaa toisistanne tukea, koska joukossa on voimaa, kiteyttää Mikkola.

Liikasen mielestä on kaksi tärkeää perusasiaa, jotka kannattaa muistaa, jos vaikutusvaltaiset tehtävät kiinnostavat.

– Yksi on se, että kuuntele sydämesi ääntä, tutustu asioihin ja tee siitä, mikä on mielestäsi oikein. Toinen asia on se, että ota selvää, miten voit vaikuttaa. Opi. Kysy. Aina kannattaa kysyä, opastaa Liikanen.

Tyyni Risak, Hodan Mahad, Jenni Matikainen

Kirjoittajat kuuluvat Nuorten Ääni -toimitukseen, joka tuo nuorten näkökulmia esille mediassa. Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus on Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden media- ja demokratiakasvatustoimintaa, joka tekee yhteistyötä eri medioiden kanssa.

Katso Nuorten ääni -toimituksen Puoli seitsemän -ohjelmassa nähty juttu aiheesta:

Miltä vaikutusvalta tuntuu? Nuorten ääni -toimitus haastatteli kahta eri tavoin vaikutusvaltaista suomalaista

Suosittelemme