Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ruokaan sitoutuu valtavasti tunteita. Valitettavan usein erityisesti syyllisyys ja häpeä.

Nyt puhuvat ruuan ja terveyden ammattilaiset, jotka haluavat räjäyttää vallitsevan ruokapuheen atomeiksi ja tarjota tilalle jotakin uutta.

– Vuosikymmeniä meille on saarnattu, miten pitäisi syödä ja liikkua. Entä jos kaikesta valistuksesta on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, kysyy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Ruoka on nimittäin monelle iso ongelma. Niin iso, ettei sen laajuutta edes tajua. Dieettikulttuuri ja ylenpalttinen terveyspuhe näkyvät ja kuuluvat kaikkialla.

– Syömishäiriöinen ajattelu ja käytös on monilta osin normalisoitua, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Ruokapuhe irti painopuheesta

Palssan perheenjäsen teki hiljattain huomion:

– Suhtaudun kuulemma ruokaan paljon rennommin kuin suurin osa ihmisistä, vaikka olen ravitsemuksen ammattilainen.

Niinpä, Palssa ajatteli.

Ravitsemusterapeuttina hän edustaa alan uusinta suuntausta. Siinä syöminen ja ruoka ovat jotakin muuta kuin proteiinipitoisuuksia, kaloreita tai edes terveellisiä reseptejä.

Hänen vastaanotolleen on turha tulla laihdutusvinkkien toivossa, sillä Palssa heittää asiakkaan suoraan syvään päähän, oman ruokasuhteen äärelle: mitä ruoka sinulle merkitsee?

Jos Palssa saisi päättää, aivan ensimmäiseksi hän irrottaisi ruokapuheen painopuheesta.

– Jos ihminen alkaa miettiä syömistään hyvinvoinnin eikä painon näkökulmasta, vapautuu yleensä valtavasti energiaa.

Palssa tapaa vastaanotollaan ihmisiä, jotka ovat kipuilleet ruuan kanssa koko ikänsä. Samaan häpeään hän törmää muuallakin, oikeastaan kaikkialla. Jo pelkkä hänen läsnäolonsa herättää vastapuolessa syyllisyyden.

– Sitten alkaa puhe: "Ai kauheeta, mä otin nyt pullan, vaikka täällä on ravitsemusterapeutti paikalla."

Se on surullista, mutta inhimillistä, Palssa ajattelee.

Säännöt "oikeasta" ja "väärästä" syömisestä omaksutaan jo ennen kouluikää. Ruoka voisi kuitenkin olla paljon nykyistä rennompi asia.

Sen vuoksi Anette Palssa ottaa seminaarissa aina pullaa, jos sitä on tarjolla.

– Ajattelen, että on velvollisuuteni näyttää esimerkkiä lempeämmästä ruokasuhteesta.

Jos hän saisi antaa vain yhden ohjeen syömiseen, se liittyisi kontrolliin ja kuuluisi näin: hellitä, hellitä ja hellitä!

Terveyssaarnojen aika on ohi

Se on helpommin sanottu kuin tehty. Ihmiset nimittäin rakastavat sääntöjä, mittaamista ja numeroita, koska ne lisäävät hallinnan tunnetta. Sen vuoksi käsityksemme terveydestä kangistuu helposti kaavoihin: jos mittaan askeleeni, uneni ja syömiseni – ja vielä kolesterolin ja verenpaineen, pysyn terveenä.

– Se ei valitettavasti ole näin. Kokonaishyvinvointi ja terveys ovat monimutkaisempia asioita, YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi sanoo.

Hän on päättänyt, että opiskelijaterveydenhuollossa painoindeksin laskemisen ja terveyssaarnojen aika on ohi.

– Käsillä on valtava ajattelutavan muutos. Olemme vuosikymmeniä ajatelleet, että valistamalla terveellisistä elintavoista ja ylipainon vaaroista, ongelmat ratkeavat. Näin ei kuitenkaan käy.

Tutkimusnäyttö osoittaa, että valistus on paikallaan esimerkiksi tupakan tai alkoholin kanssa. Kun lääkäri ottaa asian puheeksi, potilas saattaa herätä pohtimaan elämäntapojaan.

Ruuan suhteen on kuitenkin toisin: syömistä ei voi lopettaa eikä sitä useimmissa tapauksissa kannata edes vähentää. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan laihduttaminen itse asiassa lisää lihomisen riskiä. Taustalla on biologisia mekanismeja.

Elintapojen muuttaminen terveellisemmiksi sen sijaan pienentää sairastumisriskiä, vaikka paino ei laskisi.

Ongelma myös monelle "terveellisesti" elävälle

Silti ruoka on ongelma yhä useammalle YTHS:n asiakkaalle eli nuorille opiskelijoille. Syömishäiriöoireilu on lisääntynyt viime vuosina rajusti. Päivi Metsäniemi tietää, että viralliset diagnoosit ovat vain jäävuoren huippu.

– Jos ruokavalio, paino tai liikunta ovat mielessä koko ajan ja niihin liittyy paljon kontrollia, kyse ei ole enää terveydestä vaan häiriöstä.

Ruokaan liittyvät häpeän, syyllisyyden ja kontrollin ketjut nakertavat monen hyvinvointia. Ruoka on usein vaikea asia ylipainoiselle, mutta yhtä lailla ruoka on ongelma monelle wellness-elämää tavoittelevalle himoliikkujalle.

Päivi Metsäniemi kouluttaa nyt omaa ammattikuntaansa siihen, ettei terveys ole pelkkää salaatin syömistä tai kyykkäämistä kuntosalilla. Se ei ole ihan helppo tehtävä.

– Lääkäreissä on paljon supersuorittajia, jotka ajattelevat, että ongelmia ei olisi, jos kaikki vain harrastaisivat triathlonia.

Lääkärikäynnillä syyllisyyttä ja häpeää

Kyse ei ole siitä, että vähäteltäisiin ylipainon riskejä tai sen merkitystä kansanterveydellisenä ongelmana. Kyse on pikemminkin siitä, että nykyiset keinot eivät toimi ja että ne itse asiassa sairastuttavat sellaisetkin, joilla ei ongelmaa alun perin ollutkaan.

– Jos lääkärin vastaanoton ainoita seurauksia ovat häpeä ja syyllisyys, on jotakin mennyt pieleen.

Metsäniemen mielestä lääkäri saa ja hänen kannattaa kysyä, mitä ihminen itse ajattelee omasta hyvinvoinnistaan. Mutta jos ammattilaisella ei ole taitoa tarjota apua, aikaa ja osaamista esimerkiksi ruokasuhteen läpikäymiseen, on parempi, ettei ota painoa puheeksi lainkaan.

Omassa arjessaan Metsäniemi itse puuttuu nykyisin herkästi haitalliseen ruokapuheeseen: työpaikan kahvihuoneessa ei ole sallittua voivotella kakkulautasen ääressä kaloreita ja epäterveellisyyttä.

Matka omaan heräämiseen asian suhteen on ollut pitkä.

– Jos olisin käyttänyt ruuan, painon ja liikunnan kanssa pelaamiseen käytetyn energian johonkin muuhun, sillä olisi rakennettu katedraaleja, tehty väitöskirjoja tai muutettu maailmaa.

Painoindeksi ei kerro hyvinvoinnista

Terveystiedon ensimmäisen kurssin ensimmäinen tunti suomalaisessa lukiossa tänä syksynä: laske oma painoindeksisi ja syömäsi ruuan kalorit.

Tehtävä kuulostaa arkiselta, mutta saa Anette Palssan ja Päivi Metsäniemen kaltaiset ammattilaiset näkemään punaista.

Heidän mielestään asetelmassa on jo lähtökohtaisesti pielessä moni asia. Ensinnäkin painoindeksi on väestötason mittari eikä se kerro kovinkaan paljon yksilön terveydestä tai hyvinvoinnista.

– Hyvän olon painoa ei tarvitse katsoa mistään taulukosta. Esimerkiksi ylipainoksi määritelty painoindeksi 27 voi olla jollekulle ehdottomasti se tervein paino, myös psykologisesti, Anette Palssa sanoo.

– Kaloreiden laskemisesta taas ei ole mitään hyötyä kenellekään, mutta haittaa sitäkin enemmän, Päivi Metsäniemi toteaa.

Isoin ongelma kuitenkin on, jos herkässä iässä oleva nuori vihitään mittaamisen ja kontrolloinnin maailmaan suhteessa ruokaan ja painoon. Ankaruutta itseä kohtaan tuskin tarvitsee enää pönkittää. Kouluterveyskyselyn mukaan yli 40 prosenttia yläkoululaisista ei koe painoaan sopivaksi ja syömishäiriöriskistä kertovat vastaukset hälyttävät punaista joka kolmannen tytön kohdalla.

Ruokapuhe herätti raivoa

Suhde syömiseen muotoutuu lapsuudessa ja nuoruudessa. Syömishäiriöliitto suuntasi tänä syksynä some-kampanjansa opettajille. Postauksilla haluttiin herätellä kasvatusalan ammattilaisia uudistamaan käsityksiään ruokakasvatuksesta:

"Hei opettaja: oletko koskaan ajatellut, että karkkilakkoon, 'terveellisten herkkujen' valitsemiseen tai liikkumismäärien mittaamiseen kannustaminen on syömishäiriölle tyypillisen käyttäytymisen normalisointia? Siksi haluammekin kannustaa teitä miettimään, miten voisitte omalla toiminnallanne olla esimerkkinä oppilaille siitä, että herkkuja voi syödä ilman, että asiaan linkittyy sen enempää hekumointia kuin syyllisyyttäkään. Ruokaa – edes herkkuja – ei ole tarpeen arvottaa terveellisyys–epäterveellisyys-akselilla."

Sovittelevaksi muotoiltu postaus herätti ankaraa kritiikkiä, jopa suoranaista raivoa. Eikö saa enää puhua edes terveellisyydestä, moni tuohtui.

Reaktio ei tullut Syömishäiriöliitolle yllätyksenä. Ruoka on tulenarka aihe.

– Se kertoo siitä, että ihmisillä on keskimäärin aika paljon työstettävää omassa ruokasuhteessaan, sanoo asiantuntija Katri Mikkilä Syömishäiriöliitosta.

Ruoka on täynnä tunteita

Ruoka on nimittäin kaikkea muuta kuin pelkkää ruokaa. Sen tietää kotitaloustieteen yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta. Talvian erikoisalaa on ruokasuhdetyöskentely.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi oman elämänhistorian pohtimista ruuan näkökulmasta: Miten lapsuuden kodissa suhtauduttiin syömiseen? Mitkä tapahtumat tai ihmiset ovat keskeisiä omassa ruokasuhteessa?

Talvia on vetänyt ruokasuhdetyöpajoja esimerkiksi päiväkotien henkilökunnalle ja sosiaalialan ammattilaisille. Työpajassa kootaan usein kuvakollaasi omasta suhteesta syömiseen.

– Hyvin pian aletaan puhua muusta kuin ruuasta, esimerkiksi tunteista, muistoista tai hyväksytyksi tulemisesta. Erittäin intiimeistä ja kipeistäkin asioista, Talvia sanoo.

Avain ruokasuhteen muutokseen on oman ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen tunnistaminen ja hyväksyminen. Erityisen tärkeää se olisi kaikille, joiden työhön liittyy ruoka- tai terveyskasvatusta: päiväkotien henkilökunnalle, opettajille, terveydenhuollon ammattilaisille ja harrastusryhmien valmentajille – tai oikeastaan kaikille meille.

– On harhakuvitelma, että kontrollin ja kurin vähentämisestä seuraisi holtiton syöminen tai epäterveellinen ruokavalio, Anette Palssa sanoo.

Seurauksia ovat ennemminkin joustavuus ja vapaus. Kehoa ja mieltä kuuntelevan syömisen taito on olemassa kaikilla ja sitä on mahdollista opetella.

Kuvittele munkki. Sokerin rapina hampaissa ja pehmeä sisus. Haukkasitko juuri palan herkkua?

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 31.12. klo 23:een asti.