Hyppää sisältöön

Naton pääsihteeri torjuu Venäjän vaatimuksen estää Ukrainalta pääsy sotilasliittoon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Nato ei voi hyväksyä Venäjän tapaa yrittää luoda vaikutuspiiriä, jossa Venäjä voi hallita tai määräillä toisten valtioiden päätöksiä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa Pariisissa 10. joulukuuta 2021.
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa Pariisissa 10. joulukuuta 2021. Kuva: Bertrand Guay / EPA
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg torjuu Venäjän vaatimuksen estää Ukrainalta pääsy sotilasliittoon.

Stoltenberg kommentoi asiaa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Brysselissä perjantaina.

Venäjän ulkoministeriö esitti aikaisemmin perjantaina vaatimuksen, että Nato peruu Ukrainalle esitetyn kutsun liittyä sotilasliittoon. Nato oli vuonna 2008 tehnyt sitoumuksen Ukrainan ja Georgian kanssa Nato-jäsenyyden edistämisestä.

– Naton suhteesta Ukrainaan päätetään 30 Nato-jäsenen ja Ukrainan välillä, ei kenenkään muun, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan Nato ei voi hyväksyä Venäjän tapaa yrittää luoda vaikutuspiiriä, jossa Venäjä voi hallita tai määrätä sitä, mitä muut voivat tai eivät voi tehdä.

Venäjän joukot miehittävät kahta aluetta Georgiassa. Lisäksi Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan ja alkoi tukea Itä-Ukrainan separatisteja vuonna 2014.

Venäjän on myös pelätty aloittavan uuden hyökkäyksen Ukrainaan, kun se kokosi maiden rajalle lähes 100 000 sotilasta. Tiedustelutiedot ennakoivat, että hyökkäys voisi alkaa tammikuussa.

Ukrainan presidentti ei sulje pois kansanäänestystä konfliktin ratkaisemisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, että hän ei sulje pois mahdollisuutta järjestää kansansäänestystä Itä-Ukrainan sekä Krimin niemimaan asemasta ja konfliktin ratkaisemisesta.

– En rajaa pois kansanäänestystä Donbassiin liittyen, sanoi Zelenskiy ukrainalaisella tv-kanavalla.

– Kansanäänestys voisi käsitellä Donbassia, se voisi käsitellä Krimin niemimaata tai se voisi käsitellä sodan saattamista päätökseen yleisesti, Zelenskyi lisäsi.

Zelenskyi ei tarkentanut yksityiskohtia siitä, miten tai milloin kansanäänestys voitaisiin järjestää. Mutta presidentti sanoi äänestyksen olevan yksi monista vaihtoehdoista Itä-Ukrainan jumiutuneen rauhanprosessin elvyttämiseksi ja pattitilanteen purkamiseksi naapurimaan Venäjän kanssa.

Lisäksi Zelenskyi sanoi, ettei hän myöskään sulje pois ajatusta keskusteluista kasvotusten Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Zelenskyin mukaan tilaisuuksia keskustelulle Ukrainan ja Venäjän välillä saattaa ilmaantua Yhdysvaltojen tekemien diplomaattisten ponnistelujen ansiosta.

Aiheesta lisää:

Ranskan Macron kertoo hänen ja Saksan uuden liittokanslerin jakavan vankan uskon Eurooppaan

Yhdysvaltain ja Ukrainan presidentit keskustelivat Itä-Ukrainan konfliktista – Biden lupasi myös resursseja Nato-maille itäiseen Eurooppaan

Biden uhkasi Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Reuters: Nord Stream 2 -kaasuputki laitettaisiin jäihin

Putin ilmoitti taas, ettei pidä Naton laajentumissuunnitelmista – tässä viisi asiaa sotilasliitosta ja sen tulevaisuudesta

Suosittelemme sinulle