Hyppää sisältöön

Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään uransa päätöskisan: "Ei sillä mitään väliä" – näin legendaa muisteltiin, katso kylmiä väreitä nostattavat videot ja kuvat

Kimi Räikkösen uskomaton F1-ura on ohi. Katso tästä jutusta, miten F1-tallit, kuskit ja suomalaiset fanit muistivat legendaa ennen kisan alkua.

Kimi Räikkönen hyvästeli F1-varikot.
Kimi Räikkönen hyvästeli F1-varikot. Kuva: All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi kaikkien aikojen suomalaisurheilijoista, Kimi Räikkönen, on päättänyt huiman F1-uransa.

Viimeisessä kisassaan Abu Dhabissa 42-vuotias Räikkönen joutui keskeyttämään. Alfa Romeon autoon iski ilmeisesti jarruvika.

Hän oli tästä huolimatta iloisena C Moren haastattelussa kilpailun jäkeen.

– Ihan hyvät fiilikset. Totta kai olisi voinut eri lailla loppua, mutta ei sillä ole oikeastaan väliä. Ihan mukavaa, Räikkönen tiivisti.

Räikkönen starttasi urallaan 349 osakilpailuun, mikä on F1-historian isoin lukema. Räikkönen voitti urallaan 21 kilpailua. Hän ajoi palkintokorokkeelle peräti 103 kertaa – 30 prosenttia uran kisoista. Räikkösen urheilu-uran kohokohta on tietenkin Ferrarilla 2007 voitettu maailmanmestaruus.

Hän aloitti F1-uransa Sauberilla 2001, ajoi McLarenilla 2002–06 ja Ferrarilla 2007–09. Sen jälkeen hän siirtyi sivuun formuloista ja ajoi muun muassa rallia. Räikkönen palasi formula ykkösiin 2012–13 Lotuksella, ajoi jälleen Ferrarilla 2014–18 ja kolme viimeistä kauttaan Alfa Romeolla.

Lue lisää: Kimi Räikkösestä muodostui myytti, joka onkin valetta – edes F1:n pahin kontrollifriikki ei pystynyt muuttamaan suomalaisen luonnetta

Räikkösen pitkä ura on autourheilun faneille sekä urheilun seuraajille laajemminkin sukupolvikokemus. Ei siis ihme, että ennen Abu Dhabin kisaa nettisivustot ja F1-varikko täyttyivät Kimi-muisteluista. Niistä osa – luultavasti vain murto-osa – on listattu tähän juttuun.

Perhe mukana lähtösuoralla – Jäämies tyynenä kisan alla

Räikkönen itse pysyi Jäämiehenä vielä kauden avauskisan allakin. Hän vain halusi päästä kisaamaan.

– Eipä mitään ihmeellistä, rehellisesti, ei mitään erikoista verrattuna muihin kisoihin. Viimeinen kisa on sillä tavalla vähän erilainen, että kaikki ovat tavallista iloisempia, kun lomat ovat alkamassa, Räikkönen puheli C Moren lähetyksessä kisan alla, kun kysyttiin tunnetiloista.

Vielä ennen kisan alkua elettiin tunteikkaita hetkiä. Räikkönen perheineen eli Minttu-vaimon ja lapsiensa Robinin ja Riannan kanssa olivat lähtösuoralla David Coulthardin haastattelussa. Kaikille näytettiin video Räikkösen uran parhaista hetkistä. Sen jälkeen Räikkönen kiitti puheessaan kaikkia faneja ja muita kuskeja.

– On ollut hyvä matka, Räikkönen päätti.

Räikkönen myönsi vielä kilpailun jälkeen, että huominosoitukset tuntuivat kivalta.

– En ole ehkä se oikea ihminen, joka niistä tykkää. Oli tietenkin kiva nähdä kaikkia. Täällä on paljon tuttuja ja kaverietaon tullut vuosien varrella, muistoja ja muuta. Ihan kiva, että tulee päätökseen ja pystyy jatkamaan niin sanottua normaalia elämää, Räikkönen sanoi C Moren haastattelussa.

Räikkönen hymyili haastattelussa useita kertoja vapautuneesti.

– Elämä jatkuu tästä. Enemmänkin olen aina arvostanut normaalia elämää ja omaa aikaa siellä. Ihan kiva, että pääsen nauttimaan siitä.

F1-väeltä tunteikkaita julkaisuja

Alfa Romeo julkaisi varmasti kylmiä väreitä nostattavan videon. "Tiedämme, että kaipaatte jotain ensi vuonna... Me näimme hänen nousun, ja me näemme hänen lähtevän."

Katso koko video alta tai tästä linkistä.

Formula 1 -sarja julkaisi videon, animaation, jolla Räikkönen omin sanoin kertaa uransa. Hän nostaa esille muun muassa armeijapalveluksen, josta riitti otsikoita aikoinaan. "Tein vain asioita, joista nautin. Olen aina tehnyt."

Katso F1-sarjan julkaisema animaatio alta tai tästä linkistä.

F1-sarja julkaisi myös videon, jolla F1-kuskit kuten Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel ja Fernando Alonso antavat kommenttinsa suomalaiskuskin urasta. Ääneen pääsevät myös F1-sarjan pomot ja tallipomot.

Katso video alta tai tästä linkistä.

Ennen kilpailua Ferrari-talli muisti Räikköstä kiitospuhein ja lahjalla. Räikkönen on yhä Ferrarin viimeisin kuljettajien maailmanmestari.

Katso video alta tai tästä linkistä.

Antonio Giovinazzi ajoi viimeisen kisansa Alfa Romeolla ja Räikkösen tallikaverina kypärässä, johon oli kirjailtu "Thanks Kimi".

Katso kuva alta tai tästä linkistä.

Katso alta tai tästä linkistä McLarenin julkaisu Räikkösestä.

– F1-perhe sanoo hyvästit legendalle tänään. Nyt, vihdoin, mene ottamaan se drinkki, Mercedes kirjoitti silmää vinkaten.

Katso kuva alta tai tästä linkistä.

Koko Alfa Romeon tallin väki oli asettunut kunniakujaan ja antoi aplodit Kimi Räikköselle (oik.) ja Antonio Giovinazzille ennen kisan alkua.
Koko Alfa Romeon tallin väki oli asettunut kunniakujaan ja antoi aplodit Kimi Räikköselle (oik.) ja Antonio Giovinazzille ennen kisan alkua. Kuva: All Over Press
Räikkösen perhe oli mukana lähtösuoralla alkuseremonioissa ennen kisaa.
Räikkösen perhe oli mukana lähtösuoralla alkuseremonioissa ennen kisaa. Kuva: All Over Press
Lewis Hamilton ja Kimi Räikkönen heittivät tsempit ennen päätöskisan alkua toisilleen.
Lewis Hamilton ja Kimi Räikkönen heittivät tsempit ennen päätöskisan alkua toisilleen. Kuva: Getty Images

Sosiaalinen media täyttyi Kiitos Kimi -viesteistä

Myös suomalaiset seuraajat innostuivat tietysti jakamaan Twitterissä muistojaan Räikkösestä aihetunnisteella KiitosKimi.

– Kisakatsomo valmis. Meidän nuoret kasvaneet Kimin aikakaudella ja paljon muistoja mahtuu. Yksi on, kun 2015 Kimi ja Minttu osallistuivat Onkkarin koulun joululehteen vastaamalla lasten urheilusivujen kysymyksiin, Twitterissä kirjoitettiin.

– Tänään päättyy aikakausi, jonka jälkeen formulat ei ole enää sama asia. Kiitos Kimi kaikesta, laji pysyy edelleen sydämessä, mutta pieni osa siitä lähtee Kimin mukana.

– Upea, suomalainen F1-ura päättyy. Mahtavia kiitoksia ja kunnianosoituksia eri talleilta ja toimijoilta lajin parista pitkin viikonloppua. Hienoa, että Kimi saa rutkasti ruutuaikaa, vaikka mestaruustaisto käy samalla kuumimmillaan, Twitterissä kiiteltiin.

– Olin 11 v., kun kiinnitin Kimin maailmanmestaruusjulisteen huoneen seinälle. Se oli siinä vielä, kun muutin kotoa. Ketään muuta yksittäistä henkilöä en ole eläessäni ”fanittanut” kuin Kimiä. Hienoa nähdä se arvostus häntä kohtaan ympäri maailman.

– Olo on kovin tyhjä, mutta aikansa kutakin. Kimi on pitänyt oman tyylinsä, haalien matkan varrella menestystä, kisavoittoja ja mestaruuden. F1-sirkus ei tunnu enää samalta, mutta päästetään mies nyt erittäin hyvin ansaitulle lomalle.

– Ristus, mikä reissu.

Lue lisää:

Kimi Räikkösestä muodostui myytti, joka onkin valetta – edes F1:n pahin kontrollifriikki ei pystynyt muuttamaan suomalaisen luonnetta

Muistatko Kimi Räikkösen kuolemattoman lausahduksen tiimiradioon tai syrjähypyn MM-ralliin? Tällainen on viikonloppuna päättyvä uskomaton F1-ura

Kommentti: Valtteri Bottas päätti yllättää avoimuudella synkimmistä hetkistään ja tarjosi sykäyttävän näkymän elämäänsä

Suosittelemme