Hyppää sisältöön

F1-mestaruudesta iso jälkipyykki: Mercedes jätti kaksi protestia Verstappenin voitosta – Valtteri Bottasta harmitti Hamiltonin kohtalo

Mercedes on tehnyt kaksi protestia. Myös George Russell ja Valtteri Bottas pitivät kisan loppuratkaisuja erikoisina.

Lewis Hamilton ajaa perässään Max Verstappen.
Tässä vaiheessa kaikki oli vielä Mercedeksen kannalta hyvin. Verstappen pystyi kuitenkin ohitukseen viimeisellä kierroksella. Kuva: Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Max Verstappenin uran ensimmäinen maailmanmestaruus herättää tunteita välittömästi F1-kauden päätöskisan jälkeen.

Mercedes on jättänyt kaksi protestia, kertovat muun muassa autourheilumediat The Race ja Autosport.

Formula 1 -sarja vahvisti myöhemmin protestit nettisivuillaan. BBC:n mukaan protesteista toinen liittyy Verstappenin toimintaan (Verstappen kävi Hamiltonin vierellä turva-auton aikana), koska turva-auton ollessa radalla ei saa ohittaa. Toinen protesti kohdistuu BBC:n mukaan Kansainväliseen autoliittoon ja siihen, kuinka turva-autoprotokolla toimi kisan lopussa.

Lewis Hamilton dominoi kilpailua upeasta startistaan lähtien noustuaan kakkosruudusta ohi paalulta lähteneen Verstappenin. Kunnes viisi kierrosta ennen loppua Williamsin Nicholas Latifilla lähti auto hanskasta.

Turva-auto piti ottaa radalle, jolloin Red Bull reagoi välittömästi ja otti Verstappenin varikolle. Hamilton pysyi radalla – seitsenkertaista mestaria ei voitu ottaa varikolle, koska hän olisi hävinnyt ratasijoituksensa Verstappenille.

Turva-auto lähti radalta vain yksi kierros ennen ruutulippua. Selvästi Hamiltonia perässä ollut Verstappen oli saanut turva-auton turvin nousta aivan britin kantaan. Kun viimeinen kierros käynnistyi ja turva-auto oli poistunut, ei Hamilton pystynyt mitenkään puolustautumaan tuoreilla pehmeillä renkailla ohittanutta Verstappenia vastaan.

Kisan jälkeen Williamsin nuori brittikuski George Russell, joka ensi kaudella ajaa Hamiltonin tallikaverina Mercedeksellä, twiittasi selkeän viestin.

– TÄMÄ EI OLE HYVÄKSYTTÄVÄÄ!

– Max on absoluuttisen mahtava kuski, jolla on ollut hieno kausi, eikä minulla ole mitään häntä vastaan. Mutta se, mitä juuri tapahtui, ei ole millään tavalla hyväksyttävää. En voi uskoa, mitä olen juuri nähnyt, Russell jatkoi.

Hamiltonin tallikaverina viimeisen kisansa ajanut, ensi kaudella Alfa Romeolla kisaava Valtteri Bottas kommentoi niin ikään loppuratkaisua C Moren haastattelussa.

– Päällimmäisenä mielessä, että saatiin merkkimestaruus, mutta täytyy sanoa, että kyllä harmittaa Lewisin puolesta. Hän olisi ansainnut voiton, kun kuitenkin kontrolloi kisaa alusta melkein loppuun. Oli huonoa tuuria sen turva-auton kanssa.

Bottas sijoittui kisassa kuudenneksi. Hän kertoi, ettei viitsinyt ottaa riskejä ja tiesi, että muutama piste riittää valmistajien mestaruuden varmistamiseen.

– Vaikea sanoa fiiliksiä vielä. Tänään tiimin kanssa juhlistetaan ja muistellaan menneitä. Tiistaina alkaa uudet hommat uuden tiimin kanssa. Odotan innolla tulevaa, kommentoi Bottas tuoreeltaan Mercedes-ajanjakson päättymistä.

C Morella Bottakselta kysyttiin vielä, mitä mieltä hän oli kuljettajien mestaruuden ratkeamisesta.

– Minun mielestä... en tiedä... oliko reilua. Lewis dominoi tätä kisaa, ja vain turva-auto antoi mahdollisuuden Maxille. Sellaista se on, välillä siitä hyötyy itse ja välillä toisinpäin. Mutta oli erikoinen loppu ja harmittaa Lewiksen puolesta.

Juttua päivitetty 18:34: F1-sarja vahvisti, että kaksi protestia on jätetty.

Lue lisää:

Max Verstappenin "epäreilu" mestaruus kuumensi tunteet – Ylen F1-asiantuntija kertoo, miksi Mercedeksen protestin ei pitäisi mennä läpi

Max Verstappen tavoitteli täydellisyyttä jo pikkupoikanankin – F1-maailman uusi valtias on pyristellyt irti kolariherkän riiviön maineestaan

Tätä muistellaan vielä pitkään! Max Verstappen nousi F1-maailmanmestariksi yllättävän mahdollisuuden avulla – "Vihdoinkin minulla oli onnea"

Verstappen nousi mestariksi viime hetkillä, Bottas ja Hamiltonin uusi tallitoveri tylyttivät: "Tätä ei voi hyväksyä" – täältä löydät dramaattiset käänteet

Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään uransa päätöskisan: "Ei sillä mitään väliä" – näin legendaa muisteltiin, katso kylmiä väreitä nostattavat videot ja kuvat

Kommentti: Valtteri Bottas päätti yllättää avoimuudella synkimmistä hetkistään ja tarjosi sykäyttävän näkymän elämäänsä

Kimi Räikkösestä muodostui myytti, joka onkin valetta – edes F1:n pahin kontrollifriikki ei pystynyt muuttamaan suomalaisen luonnetta

Suosittelemme