Hyppää sisältöön

Jatkuuko F1-saippuaooppera? Mercedes aikoo valittaa mestaruusprotestien hylkäämisestä – Red Bull -pomo pettyi säätämiseen

Mercedeksen protestit hylättiin sunnuntai-iltana. Tiimi jätti kuitenkin huomautuksen aikomuksestaan valittaa päätöksestä. Mercedeksellä on torstaihin asti aikaa jättää virallinen valitus.

Christian Horner ja Max Verstappen juhlivat Verstappenin mestaruutta.
Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner (vas.) ja Max Verstappen pääsivät juhlimaan mestaruutta pitkän odotuksen jälkeen. Kuva: DeFodi Images via Getty Images
Simo Arkko,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Mercedeksen F1-talli jätti dramaattisen mestaruustaiston päätteksi kaksi protestia. Molemmat niistä on hylätty. Ensiksi hylättiin mestaruuden voittaneen Red Bullin Max Verstappenin toimintaa koskenut protesti. Verstappenin toiminta hätkähdytti, kun hän käväisi Lewis Hamiltonin edellä turva-auton takana. Se tulkittiin nopeasti sääntöjen vastaiseksi.

– Vaikka Verstappen liikkui lyhyeksi aikaa Hamiltonin eteen molempien kaasuttaessa ja jarruttaessa, Verstappen siirtyi takaisin taakse, eikä ollut edessä, kun turva-autoperiodi päättyi, päätöksessä perusteltiin BBC:n mukaan.

Toinen protesti kohdistui Kansainväliseen autoliittoon (FIA) ja siihen, kuinka turva-autoprotokolla toimi kilpailun lopussa. Kun Mercedes piti Hamiltonin radalla ja Verstappen meni varikolle, kärkikaksikon väliin ehti useampi kierroksella ohitettu auto.

Tuomaristo päästi kuitenkin ennen viimeistä kierrosta välissä olleet autot ohittamaan Hamiltonin. Verstappen pystyi sen jälkeen helpommin ohittamaan Hamiltonin. Jos kierroksella ohitettavat autot eivät olisi saaneet ohittaa Hamiltonia, Mercedeksen mukaan Verstappen ei olisi voittanut Hamiltonia ja sitä kautta mestaruutta.

Mercedes-pomo Toto Wolff kritisoi voimakkaasti tilannetta heti tiimiradiossa kilpailussa, mutta F1:n kilpailunjohtaja Michael Masin mukaan tilanteessa tehtiin urheilullinen ratkaisu.

Puoli tuntia ensimmäisen päätöksen jälkeen vähän iltayhdeksän jälkeen Suomen aikaa Red Bull -pomo Christian Horner kertoi, että myös toinen protesti on hylätty. Horner kertoi, että Max Verstappen on maailmanmestari.

– Oli pettymys, että jouduimme käymään tämän läpi. On ollut uskomaton vuosi. Olen ylpeä Maxista ja koko tiimistä. Hän on maailmamestari ja ansaitsee olla maailmanmestari, Horner kertoi Sky Sportsille.

Brittimediat, kuten Autosport, nostivat nopeasti kilpailun jälkeen esiin Mercedeksen näkemystä tukevia sääntöpykäliä. Jälkimmäiseen ja kauemmin pohdittuun protestiin liittyen puhutti Masin toiminta. Masin johdolla vain viidelle kierroksella ohitetulle annettiin lupa ohittaa Hamilton, kun käsky pitäisi antaa sääntöjen mukaan kelle tahansa kilpailijalle.

Mercedeksen mukaan kaikki kierroksella ohitetut olisi siis pitänyt päästää ohittamaan Hamilton. Red Bullin mukaan sääntöpykälässä ei puhuttu kaikista.

Lisäksi käskyn jälkeen uusintalähdön olisi pitänyt tulla kierrosta myöhemmin, eli sitä ei olisi pitänyt ehtiä tapahtua. Nyt uusintalähtö otettiin juuri ennen viimeistä kierrosta.

F1-tuomariston päätöksen mukaan paljon puhuttua sääntöpykälää ei täysin noudatettu, mutta sen yli meni toinen pykälä. Tuomariston mukaan "Turva-auto sisään tällä kierroksella" -käsky ohittaa Mercedeksen ja brittimedian esiin nostaman pykälän turva-autoprotokollassa. Kun "turva-auto sisään" -käsky annetaan, turva-auto on pakko ottaa pois radalta.

Mercedes pyysi korjaamaan tulokset viimeistä edellisen kierroksen tulosten mukaisiksi eli nostamaan Hamiltonin voittajaksi. Tuomariston mukaan se olisi ollut kilpailun lyhentämistä jälkikäteen, eikä siksi tuomariston mukaan sopivaa.

Mercedes kertoi jättäneensä vielä huomautuksen aikomuksestaan valittaa tuomariston päätöksestä. Mercedes voi valittaa päätöksestä vielä FIA:n valitustuomioistumelle. Sky Sportsin mukaan Mercedeksellä on 96 tuntia eli torstaihin asti aikaa jättää virallinen valitus.

Verstappen ja Hamilton lähtivät sunnuntaina kauden päätöskilpailuun tasapisteistä. Hamilton hallitsi kilpailua ja oli matkalla kahdeksanteen mestaruuteensa, mutta Nicholas Latifin ulosajon myötä radalle tullut turva-auto sekoitti pakkaa. Verstappen pääsi varikolle vaihtamaan renkaat, mutta Hamilton ei.

Verstappen nousi viimeisellä kierroksella Hamiltonin ohi ja vei mestaruuden kahdeksan pisteen erolla.

Päivitetty kello 21.08 Lisätty, että toinenkin Mercedeksen protesti hylättiin.

Päivitetty kello 21.33. Lisätty, että Mercedes jätti Sky Sportsin mukaan tselleen vielä mahdollisuuden valittaa protestien hylkäämisestä.

Päivitetty kello 23.57. Mercedeksen vahvistus aikomuksestaan valittaa päätöksestä.

Lue lisää:

Max Verstappenin "epäreilu" mestaruus kuumensi tunteet – Ylen F1-asiantuntija kertoo, miksi Mercedeksen protestin ei pitäisi mennä läpi

F1-mestaruudesta iso jälkipyykki: Mercedes jätti kaksi protestia Verstappenin voitosta – Valtteri Bottasta harmitti Hamiltonin kohtalo

Tätä muistellaan vielä pitkään! Max Verstappen nousi F1-maailmanmestariksi yllättävän mahdollisuuden avulla – "Vihdoinkin minulla oli onnea"

Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään uransa päätöskisan: "Ei sillä mitään väliä" – näin legendaa muisteltiin, katso kylmiä väreitä nostattavat videot ja kuvat

Suosittelemme